Hlavní obsah

Erat pomohl v NHL Nashvillu jedním gólem k výhře v Detroitu

NEW YORK

Český útočník Martin Erat se podílel ve středečním utkání NHL jednou brankou na vítězství hokejistů Nashvillu 3:2 v Detroitu. V 21. minutě zvýšil na 2:0 a v posledních čtyřech utkáních zaznamenal šest bodů. Ze zápasu si odnesl i nechtěnou památku. Po nešťastném zásahu holí Tomase Holmströma musel v polovině duelu do kabiny, kde mu lékaři sešili tržnou ránu na hlavě.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Český útočník Nashvillu Martin Erat pomohl k výhře nad Detroitem

Článek

"Má asi tři nebo čtyři stehy kousek od koutku oka," uvedl trenér Nashvillu Barry Trotz. Útočník Detroitu obdržel čtyřminutový trest, paradoxně během Holmströmova vyloučení ale domácí snížili.

Ve třetí třetině se Detroit hnal za vyrovnáním, ale sami inkasoval třetí gól. V závěrečném náporu pak Johan Franzén už jen brankou v předposlední minutě duelu trochu zdramatizoval. "Na začátku byli určitě lepší než my. Nebruslili jsme, a proto nás přehrávali a dostali se do dvoubrankového vedení," řekl trenér Red Wings Mike Babcock. "První polovinu utkání jsme se hledali, nehráli jsme dobře. To musíme změnit. Musíme hrát lépe celý zápas," dodal Henrik Zetterberg.

Detroit prohrál potřetí za sebou

Detroit prohrál potřetí za sebou, naopak Nashville vybojoval deset bodů v posledních šesti utkáních. "Nemáme žádnou superstar. Proto je nutné, abychom všichni hráli jako tým," řekl kapitán Predators Shea Weber. Tým nesrazilo ani dlouhodobé zranění brankáře Pekky Rinneho, jehož nahrazuje Anders Lindbäck. Švédský brankář v zápase zaznamenal 35 zásahů, přičemž 16 z nich si připsal v poslední třetině. Český obránce Detroitu Jakub Kindl byl před utkáním poslán na farmu, kde má po dobu dvou týdnů zapracovat na kondici.

Hokejisté Pittsburghu jsou momentálně k nezastavení. Vedoucí tým soutěže porazil doma Toronto přesvědčivě 5:2 a připsal si už jedenáctou výhru v řadě. K prodloužení série, která je druhou nejdelší v historii klubu, přispěli dvěma góly Sidney Crosby a Mark Letestu. Český obránce Tomáš Kaberle asistoval u druhé branky hostí.

Kaberle v minulém utkání eliminoval se spoluhráči Alexandra Ovečkina z Washington, nyní před nimi stál další těžký úkol: zastavit rozjetého Crosbyho. Kapitán Penguins bodoval v sedmnáctém zápase po sobě. Dvěma vstřelenými góly zpochybňuje tvrzení, že v současné éře NHL už není možné mít sezonu, v níž hráč dá průměrně jeden gól na zápas.

Crosby má na kontě z třiceti utkání 26 branek a celkově padesát bodů (v obou statistikách je druhý Steven Stamkos s 21 góly a 40 body). "Je ale teprve prosinec. Do konce sezony je daleko," uvedl třiadvacetiletý hokejista, jemuž se dostalo ovací ve stoje. "Jako tým samozřejmě chceme, abychom i nadále pokračovali v těchto výkonech. Také chci, aby mi forma vydržela," dodal Crosby.

Niittymäki rozmlátil hokejku

Pittsburgh vede o tři body před Philadelphií, která na domácím ledě ztratila v poslední třetině tříbrankový náskok a prohrála se San Jose 4:5 po samostatných nájezdech. V závěru prodloužení sice Sharks inkasovali gól, ale záznam ukázal, že se tak stalo po časovém limitu.

"Rozmlátil jsem hokejku, protože jsem si myslel, že je to gól," řekl brankář San Jose Antero Niittymäki. "Slyšel jsem klakson, ale je pravda, že zpravidla zazní později," dodal finský gólman, který v rozstřelu zneškodnil oba nájezdy domácích. Naopak hosté byli stoprocentně úspěšní, když se prosadil Logan Couture i Ryan Clowe.

Obrat se povedl i Vancouveru, který ještě osm minut před koncem třetí třetiny prohrával s Anaheimem o dva góly. Manko ale dokázali domácí smazat a v penaltovém rozstřelu rozhodl o druhém bodu a vítězství 5:4 Jeff Tambellini. Anaheim měl při třetím inkasovaném gólu i smůlu, když brankáře Curtise McElhinneyho zasáhla střela Christiana Ehrhoffa přímo do masky. Na gólovou dorážku Daniela Sedina nemohl reagovat, protože mu rána způsobila krvavé zranění a padl na led. V brance ho vystřídal Jonas Hiller.

Drama připustili i hokejisté Chicaga, hrající bez dvou klíčových opor Mariána Hossy a Patricka Kanea - za stavu 4:1 umožnili Dallasu dvěma góly snížit. V závěrečné třetině už si ale obhájci titulu těsné vedení pohlídali a gólem do prázdné branky pečetili výhru 5:3. "To je už trend, který tu vládne rok nebo dva. Vedeme o tři čtyři góly a pak ztratíme koncentraci," zlobil se trenér Chicaga Joel Quenneville. "V poslední třetině už jsme museli hrát lépe a taky jsme hráli lépe," dodal.

Philadelphia - San Jose 4:5 po sam. nájezdech (0:1, 3:0, 1:3 - 0:0)
Branky: 27. Giroux, 31. Leino, 32. Žerděv, 47. Hartnell - 51. a rozh. nájezd Couture, 20. Clowe, 48. Demers, 52. Pavelski. Střely na branku: 35:33. Diváci: 19.801.
Pittsburgh - Toronto 5:2 (1:0, 3:0, 1:2)
Branky: 9. a 35. Crosby, 34. a 58. Letestu, 32. Dupuis - 45. Bozak, 49. Grabovskij (Kaberle). Střely na branku: 26:25. Diváci: 18.158.
Detroit - Nashville 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Branky: 34. Dacjuk, 59. Franzén - 20. C. Wilson, 21. Erat, 55. Dumont. Střely na branku: 37:24. Diváci: 17.359.
Chicago - Dallas 5:3 (2:0, 2:3, 1:0)
Branky: 4. Bickell, 14. Toews, 22. Morin, 23. Brouwer, 60. Sharp - 22. J. Neal, 37. Segal, 38. Eriksson. Střely na branku: 25:31. Diváci: 21.184.
Vancouver - Anaheim 5:4 po sam. nájezdech (2:1, 0:2, 2:1 - 0:0)
Branky: 7. a 60. Kesler, 7. a rozh. nájezd Tambellini, 53. D. Sedin - 5. Perry, 30. Lupul, 40. Selänne, 52. Fowler. Střely na branku: 40:20. Diváci: 18.860.

Reklama