Hlavní obsah

VIDEO: Rivalita hokejistů Washingtonu a Pittsburghu ode dneška jako televizní show

Ovečkin nebo Crosby? Tahle otázka rozděluje hokejové fanoušky několik posledních let a rivalitu mezi největšími hvězdami NHL současnosti využívají nyní i filmaři. Právě dnes bude ve Spojených státech a Kanadě spuštěn první díl televizní show stanice HBO věnovaný hokejistům Washingtonu a Pittsburghu, kde hrají prim ruský kanonýr Alexander Ovečkin, resp. kanadská hvězda Sidney Crosby.

Článek

Televizní štáby HBO dostaly od majitelů obou zmíněných klubů neomezený přístup do šaten, k hráčům, trenérům, kancelářím, týmovým letadlům, či lóžím majitelů. Kamery ukážou i obydlí některých hokejistů a to, jak tráví svůj volný čas. Filmování začalo na začátku prosince a osmičlenné štáby filmařů budou provázet oba hokejové kluby po dobu čtyř týdnů.

Za tu dobu počítají s tím, že natočí kolem 500 hodin materiálu, jenž sestříhají do čtyř epizod po 50 minutách. První díl začíná dnes, každou další středu pak HBO nabídne pokračování. Celá série pak vyvrcholí posledním dílem 5. ledna, ve kterém budou použity především záběry ze vzájemného utkání NHL pod širým nebem, takzvaným Winter Classic, které se hraje o čtyři dny dříve v Pittsburghu.

Hokejisté Capitals a Penguins v televizní show
na upoutávku pořadu se můžete podívat zde

Televize HBO už ve své historii představila řadu sportovních dokumentů a jejich nový formát 24/7 už se dostal do zákulisí boxu nebo automobilových závodů NASCAR. Pokaždé tyto díly sledovalo přes tři milióny diváků. Nyní je na řadě hokej.

"Lidé v Kanadě jsou ledním hokejem skutečně pohlceni a milují ho. Ale diváci ve Spojených státech nevědí, jak bláznivý tenhle sport může být a my jim jej chceme přiblížit," tvrdí prezident HBO Sports Ross Greenburg. "Ukážeme i ty stránky sportu, které bývají normálně skryty. Během natáčení jsme jako moucha na zdi," tvrdí.

"Sport sám o sobě nabízí dost vzrušení. A nyní máme proti sobě dva velké hokejové rivaly a navíc superhvězdy Ovečkina a Crosbyho. Už to nabízí dost dramatických situací, nebylo třeba nic vymýšlet," láká Greenburg na sportovní reality show.

Mikrofony tlumí ostrá slova

Minulé úterý si například někteří hokejisté Pittsburghu připnuli na své dresy při tréninku mikrofony a náhradní gólman Johnson vyfasoval na helmu dokonce malou kameru. "Dělal jsem to samé, co normálně. Ale byla to dobrá zkušenost, hráči mi aspoň nemířili na hlavu," smál se po konci tréninku.

Sidney Crosby s trenérem Pittsburghu Danem Bylsmoufoto: ČTK/AP

Nejen on si nyní dává pozor, aby mu před kamerami neulétlo nějaké sprosté slovíčko. V kanceláři trenérů Penguins mají sklenici, do které dává každý člen  trenérského štábu dolar pokaždé, když to se svým slovníkem před hráči přežene. Jen hlavní kouč Dan Bylsma takhle nedávno přišel o více než 50 dolarů. "Díky filmařům teď budu muset často zadržovat dech, než něco řeknu," vtipkuje. Ale vzápětí hned zvážní: "Nechci, aby můj syn viděl v televizi, že mluvím sprostě."

Crosby je taky obyčejný kluk

To jsou úskalí absolutní volnosti filmařů, kteří nikam neměli zapovězený přístup. "Ale byly chvíle, kdy jsem si říkal, že bych byl radši, kdyby tam nebyli," přiznal trenér Washingtonu Bruce Boudreau. "Jsou tam věci, které obyčejní fanoušci nemají šanci vidět. Ale nakonec - bude to ve velké televizi a mohla by z toho být skvělá show," dodal.

"Lidé mi říkají: Ty jsi pořád tak vážný, vypadáš neustále tak seriózně," vykládá Bylsma. "Ale nic není vzdálenější pravdě. Oni znají jen záběry, kdy člověk mluví před novináři, netuší, co se děje za dveřmi kabiny. A stejné je to i s hráči. Kluci jako Crosby, Malkin, nebo Fleury, taky nejsou úplně takoví jako při rozhovorech nebo foceních. Pro diváky bude možná překvapením, že mimo led jsou úplně stejní jako kteříkoliv kluci v jejich věku," tvrdí.

Reklama