Hlavní obsah

Crosby dál řádí. Nezastavil ho ani Vokoun, který střídal po jednácti minutách

NEW YORK

Ani český gólman Tomáš Vokoun nezastavil v NHL Sidneyho Crosbyho. Kanadský útočník přispěl jedním gólem k výhře hokejistů Pittsburghu 5:2 nad Floridou a bodoval ve 22. utkání v řadě. Crosby se o prodloužení druhé nejdelší série v soutěži za posledních 18 let postaral už v 8. minutě, když střelou z levého kruhu pro vhazování propálil Vokouna. Český gólman tři minuty nato inkasoval potřetí a nechal už po necelých 11 minutách vystřídat.

Foto: ČTK/AP

Sidney Crosbyho nezastavil ani Tomáš Vokoun.

Článek

"Několik posledních zápasů jsme odstartovali dobře. Vynutili jsme si tlak, dostali jsme se do šancí. Další třetiny už ale nebyly nejlepší a situaci jsme si zbytečně zkomplikovali. Asi to bylo tím, že jsme si uvědomovali, že hrajeme i zítra a podvědomě jsme se šetřili," uvedl Crosby, který je s 58 body suverénně nejproduktivnějším hráčem ligy. Delší sérii než třiadvacetiletá hvězda měl za posledních 18 let jenom Mats Sundin, který v sezoně 1992/93 bodoval ve 30 utkáních.

Vokoun, který v posledních pěti startech vychytal čisté konto proti Washingtonu a Philadelphii, přenechal své místo záhy Scottu Clemmensenovi. "Zápas byl po těch prvních deseti minutách ztracený. Mrzí mě, že jsme je více nepotrápili," prohlásil trenér Floridy Peter DeBoer. "Otáčet nepříznivý stav je těžké proti jakémukoliv týmu v soutěži. A proti nim je to ještě obtížnější," podotkl Clemmensen. U jedné z branek Panthers si asistenci připsal Michael Frolík.

Erat si připsal asistenci

Jednu přihrávku zaznamenal i Martin Erat z Nashvillu, který prohrál na ledě obhájce Stanleyova poháru Chicaga 1:4. Dvě branky vítězů vstřelil Jack Skille. Chicago, které před novou sezonu obměnilo z velké části tým kvůli platovému stropu a navíc mu pro zranění chybí Patrick Kane a Marián Hossa, zvítězilo ve třetím utkání za sebou.

Za posledními úspěchy stojí výborná hra v obraně - ve třech zápasech inkasova tým pouze čtyřikrát. "Máme pod kontrolou dorážky, ale klíčové je, že jsme disciplinovaní," řekl brankář Corey Crawford. "Ani nevymýšlíme nic složitého, nehrajeme na efekt," uvedl Dave Bolland, který otevřel skóre.

Hokejisté Detroitu udolali zásluhou dvou branek Henrika Zetterberga Vancouver 5:4 v prodloužení. Švédský útočník se nejdříve prosadil v poslední třetině, kdy vyrovnal na 3:3, a v prodloužení pak rozhodl o bonusovém bodu pro Red Wings. "Vzal zodpovědnost na sebe. Přesně to od nejlepších hráčů potřebujete," uvedl gólman Jimmy Howard, který dostal přednost před Chrisem Osgoodem, jemuž chybí jedna výhra k dosažení mety 400. vítězství v NHL.

Dacjuk utrpěl zlomeninu

Detroit ale v utkání ztratil Pavla Dacjuka, který má zlomenou kost v ruce nebo zápěstí a podle trenéra Mika Babcocka bude chybět minimálně čtyři týdny. "Je to neštěstí. Ale nedá se nic dělat. Vrátí se. Teď si trochu odpočine a bude připraven na play off. Někdo další ho teď musí zastoupit," uvedl Babcock. Do hlavního týmu Red Wings se vrátil Jakub Kindl po dvoutýdenním pobytu v Grand Rapids, kde nabíral kondici, proti Vancouveru si ale nezahrál.

V prodloužení zvítězili i hokejisté New Yorku Islanders, kteří porazili Tampu Bay 2:1. Rozhodující gól vstřelil John Tavares. Hosté tak přišli o sérii čtyř výher a zůstali v tabulce o bod za Washingtonem, který vede Jihovýchodní divizi. "Nehráli jsme celý zápas dobře. Cíl máme ale stále stejný. Chceme být první v divizi. Na dnešní zápas musíme zapomenout," uvedl Steven Stamkos, který má v letošní sezoně na kontě už 26 gólů.

NY Islanders - Tampa Bay 2:1 v prodl. (0:1, 1:0, 0:0 - 1:0)
Branky: 40. Parenteau, 64. Tavares - 12. Malone. Střely na branku: 28:35. Diváci: 7324.
Pittsburgh - Florida 5:2 (3:1, 1:0, 1:1)
Branky: 2. Letestu, 8. Crosby, 11. Cooke, 27. Lovejoy, 60. Dupuis - 3. Weiss (Frolík), 57. McCabe. Střely na branku: 34:37. Brankář Tomáš Vokoun odchytal za Floridu necelých 11 minut, inkasoval tři branky ze 14 střel a úspěšnost zásahů měl 78,57 procenta. Diváci: 18.238.
Detroit - Vancouver 5:4 v prodl. (1:0, 1:3, 2:1 - 1:0)
Branky: 42. a 63. Zetterberg, 9. Cleary, 27. Filppula, 57. Lidström - 22. H. Sedin, 32. D. Sedin, 40. Samuelsson, 53. Tambellini. Střely na branku: 45:39. Diváci: 20.066.
Chicago - Nashville 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)
Branky: 30. a 50. Skille, 13. Bolland, 58. Bickell - 52. S. Kosticyn (Erat). Střely na branku: 35:25. Diváci: 21.526.

Reklama