Hlavní obsah

Hokej nehraju pro peníze, říká po přestupu do Colorada Fleischmann

Marek BurkertPrávo

V NHL zažil Tomáš Fleischmann hokejové Vánoce ještě před Štědrým dnem. Po příchodu z Washingtonu mu sice pár zápasů trvalo, než se v Coloradu rozkoukal, ale pak začal nadělovat. Hattrick do sítě Chicaga, sedm kanadských bodů během čtyř zápasů, druhé místo v anketě o nejlepšího hráče týdne. „Avalanche už beru jako svůj tým, nostalgií po Capitals netrpím,“ svěřilo se šestadvacetileté křídlo.

Foto: Barry Gutierrez, ČTK/AP

Útočník Colorada Tomáš Fleischmann (vpravo) střílí vyrovnávací gól v duelu s Chicagem.

Článek

Ale ta výměna po skoro šesti letech ve Washingtonu přišla docela nečekaně, nebo ne?

V tu chvíli to byl trochu blesk z čistého nebe, ale já už v létě zaslechl nějaké řeči, že by to mohlo přijít, takže jsem byl psychicky připravený.

Přitom minulou sezónu jste si v Capitals vytvořil osobní bodová maxima. Proč jste letos nezačal tak produktivně?

Před rokem jsem hrál mnohem víc v druhé lajně. Teď mě přesunuli do třetí a z levého křídla na centra. Toho sice hraju rád, ale ve třetím útoku na ledě moc času nedostanete. Není to prostě ono.

S koučem Capitals Boudreauem jste měl vždycky dobré vztahy. Jak vám vysvětlil, že vás klub obětoval za obránce Colorada Hannana?

No, on se to dozvěděl ve stejný den jako já… Když jsme se pak bavili, tak říkal, že toužili po obránci, Colorado zase chtělo mě, takže se to domluvilo.

Stačil jste si vůbec před cestou do Denveru zabalit?

Mně pomohlo, že jsme hned po mém příletu vyrazili na trip na východní pobřeží, kde ty týmy dobře znám. Takže jsem se za tu dobu stačil pořádně seznámit se spoluhráči.

Prý s vámi počítali do prvního útoku k Milanu Hejdukovi a Paulu Stastnému, ale když kouč Sacco viděl, jak vám to šlape s Mattem Duchenem, zařídil se jinak. Při zápasech s Chicagem to vypadalo, že spolu můžete hrát poslepu.

Zatím nám to jde, hrajeme první lajnu. Duchene je kluk, který má v sobě strašně moc energie. Rychle bruslí, je šikovný. Takže já si vždycky počkám na chvíli, kdy mu to můžu hodit, a pak už je to na něm (usmívá se).

Ale první hattrick kariéry jste si proti Blackhawks vystřílel sám…

To byl jeden z těch zápasů, kdy vám vyjde všechno, na co sáhnete. Puk se vám odrazí na hokejku, před prázdnou branku.

Fleischmannova sezóna
za Washingtonza Colorado
23počet zápasů11
4+6góly+asistence5+6
+3plus/minus body–3
14,35minuty průměrný čas na ledě18,36 minuty

Překvapilo vás, kolik prostoru jste v Avalanche hned dostal? Třeba i v přesilovkách?

Tady se hraje úplně jiný systém než ve Washingtonu. Na přesilovce se sestava točí po čtyřiceti vteřinách, kdežto v Capitals chodili vždycky na dvě minuty na led Ovečkin s Bäckströmem a Greenem. To se pak k puku moc nedostanete.

Za 11 zápasů v Coloradu jste taky získal 11 kanadských bodů. To je víc než za předchozích třiadvacet utkání v dresu Capitals.

Když jsem přišel do Colorada, tak byli zranění Stewart a Galiardi. Věděl jsem, že se ode mě očekávají góly. Bral jsem to jako svůj úkol, který musím splnit.

V Avalanche jste českou kolonii v týmu rozšířil na trio, zato gólman Washingtonu Michal Neuvirth trochu naříkal, že jste ho nechal napospas ruské mafii v čele s Ovečkinem.

Myslím, že Michal to beze mě v pohodě zvládne. Mně osobně ale hodně pomohlo, že jsou tu Milan Hejduk s Davidem Kočím. To jsou perfektní kluci.

Poradili třeba i s bydlením?

První týden jsem byl na hotelu, ale pak jsme domluvili, že budu bydlet v baráku, kde žil právě Scott Hannan. Takže tu mám postel, televizi, nějaké zařízení…

Taky vánoční stromeček?

Taky, taky. Kupovali jsme ho na poslední chvíli, ozdobili jsme ho jednou kolekcí. Dali jsme si s přítelkyní pár dárků, připili si teplým čajem (směje se).

Denver asi bude o poznání lepší místo k životu než Washington. Je to tak?

Líbí se mi tady, sluníčko svítí… Do hor do Aspenu je to ale pořád tři hodiny cesty. Tam jsem ještě neměl čas zajet.

Po sezóně vám končí smlouva. Jak se vám hraje s takovou psychickou zátěží, když vlastně bojujete o nový kontrakt?

Když se mě někdo zeptá, tak odpovídám, že přece hraju pořád stejně. Už jsem to taky zažil. Ty peníze jsou na hokeji fajn, ale já ho přece hraju hlavně pro radost (směje se). Fakt!

Takže vaším jediným novoročním přáním bude, aby vás hokej pořád bavil…

Takhle jsem o tom ještě nepřemýšlel. Spíš aby vydrželo zdravíčko. Hlavně v mém případě to je důležité. (Fleischmanna loni v létě na několik týdnů vyřadily z přípravy komplikace spojené s krevní sraženinou v noze – pozn. red.)

Momentálně jste ale zdravotně v pohodě, ne?

Jsem. Musím to zaklepat.

Reklama

Související témata: