Hlavní obsah

Čeští gólmani hvězdami svých týmů. Takový je Vokoun i Pavelec v NHL

PRAHA

Patří k nejlepším v celé NHL. A v premiéře roku 2011 to opět potvrdili. Brankář Tomáš Vokoun vychytal nulu, na gólmana Ondřeje Pavelce šlo padesát střel. Oba vyhráli, oba podrželi své týmy. A hvězdami utkání byli zvoleni: Ano, oni. V probíhající sezóně standardní záležitost. Oba čeští muži v maskách patří letos k nejzářivějším v zámoří.

Foto: Gregory Smith, ČTK/AP

Brankář Atlanty Thrashers Ondřej Pavelec v utkání proti Detroitu.

Článek

V první třicítce kanadského bodování nenajdete žádného českého hráče z pole. Pokud se podíváte na první desítku a procentuální využitelnost gólmanů, je situace odlišná. A potěšující.

Ondřej Pavelec je druhý, jeho zkušenější kolega z reprezentace čtvrtý.

Brankář Atlanty sice v posledním klání třikrát inkasoval, ale čelil padesáti střelám! Montreal i přes tuto divočinu prohrál 3:4 v prodloužení. "Některé pokusy měli skvělé. Jsem rád, že jsme našli způsob, jak vyhrávat,“ byl spokojený Pavelec.

Tomáš Vokoun foto: Právo/Jan Handrejch

Za spoluhráče shrnul výkony českého muže obránce Dustin Byfuglien. „On je skvělý každou noc. Chytá celou sezónu to, co potřebujeme.“

Vokoun zavřel branku 

Na Vokouna hráči Rangres vyslali dvaatřicet střel, se všemi si poradil a vychytal pátou letošní nulu. V minulém ročníku NHL jich zaznamenal nejvíce v kariéře - sedm. Co nyní?

"Měli jsme šance, ale Vokoun chytal skvěle," musel přiznat Marc Staal z Rangers.

"Tomáš pro nás sehrál velký zápas, zavřel branku,“ děkoval útočník Chris Higgins.

V polovině základní části NHL má tým Atlanty ve Východní konferenci tři body k dobru ohledně pozice pro play-off a boje o Stanley Cup. Florida naopak devět bodů ztrácí. Probojují se oba čeští zástupci do vyřazovacích klání, nebo budou volní pro mistrovství světa na Slovensku?

Pořadí brankářů v NHL podle % úspěšnosti
1.Tim ThomasBoston94,46
2.Ondřej PavelecAtlanta93,55
3.Cam WardCarolina92,63
4.Tomáš VokounFlorida92,59
5.Jonas HillerAnaheim92,49
6.Jonathan QuickLos Angeles92,49
7.Semjon VarlamovWashnington92,33
8.Andres LindbäckNashville92,17
9.Henrik LundqvistNY Rangers92,15
10.Pekka RinneNashville90,00

Reklama

Související témata: