Hlavní obsah

Čechmánek se pomstil, Clarke jeho odchodu litoval

Snad si ani nemohl přát, aby zápas dopadl lépe. Svoji první nulu v dresu Los Angeles vychytal Roman Čechmánek proti Philadelphii Flyers. Týmu, kde loni čelil neustálé kritice za svoje výkony a kde se jej při nejbližší příležitosti neváhali zbavit a vyměnit do Kalifornie. Teď svému bývalému zaměstnavateli ukázal, jak velkou udělal chybu.

Článek

Vítězství 4:0 nad týmem Letců bylo pro Čechmánka třetím v nové sezóně. V zápase zastavil celkem 22 střel a připsal si už 21. shutout v NHL. "Tenhle zápas byl pro mě dost důležitý," řekl po utkání Čechmánek. "Dobře znám jejich hráče a oni zas dobře znají mě, což myslím, byla hlavně moje výhoda.  Chtěl jsem jim ukázat, že jsem dobrý brankář a byl jsem v plném soustředění celých šedesát minut."

"Roman musí cítit velkou satisfakci, myslím, že nejhorší z jeho pohledu by bylo, pokud by zápas skončil nerozhodně. Vždy je zvláštní hrát proti svému bývalému týmu a on dnes hrál velmi dobře. Celý zápas pro něj musel být velmi vzrušující," řekl po utkání trenér Los Angeles Andy Murray.

Clarke: Romana mám rád

"Los Angeles udělali zatraceně dobrý obchod. Za velmi málo získali špičkového brankáře," řekl po utkání generální manažer Philadelphie Bobby Clarke, jenž Čechmánka vyměnil za volbu v draftu. "Ale naší výchozí pozicí bylo, že jsme nechtěli nutit uraženého brankáře do něčeho, co by nebylo dobré pro něj ani pro nás. Bylo těžké jej poslat pryč," začal si překvapivě vylévat srdce Clarke.

"Já mám Romana rád, a doufám, že veškeré nejasnosti už jsou za námi," dodal GM Philadelphie. "Četl jsem, co říkal novinám. Že je tu spokojenější, protože je více anonymní a že na něj není vyvíjen takový tlak. Jenže těžko můžete být anonymní, když hrajete hokej ve Philadelphii, zvláště když jste brankář a speciálně pak v zápasech play off, kdy se rozebírá každý váš zákrok."

Vyměněn pro vlastní dobro

Působení Čechmánka ve Philadelphii se začalo krátit během play off poslední sezóny, kdy ve dvou posledních zápasech série 2. kola proti Ottawě dostal devět branek. "Romanem zmítala spousta vášní, a bylo by pro něj velmi těžké vrátit se po sezóně do týmu a cítit se tam v pohodě," vyjádřil své pocity i útočník Flyers Jeremy Roenick.

"Před dvěma lety chtěl Roman z Philadelphie odejít kvůli velkému tlaku, ale podle mne nebylo fér, obviňovat z něčeho vedení týmu. A také nebylo fér házet vinu za neúspěch na jeho spoluhráče," přilil další olej do ohně Clarke. "Ale nesnáze se překonaly a loni jsme měli dobrou sezónu. Jenže začalo play off a kdoví, z jakých důvodů jsme skončili stejně jako rok předtím. Takže jsme dospěli k závěru, že pro dobro týmu - a samozřejmě i pro dobro Romana  - by bylo lepší jej vyměnit a v brance dát šanci někomu jinému."

Handzuš: Čechmánek je dobrý brankář

Čechmánek si ale ve Philadelphii neudělal jen nepřátele, velmi dobře vycházel například se slovenským útočníkem Michalem Handzušem. "Samozřejmě, že jsme ho chtěli porazit, ale s tím ostatně nastupujeme do každého zápasu. Dnes jsme ale nehráli moc dobře," zhodnotil utkání Handzuš a dodal, že se Čechmánek po odchodu nijak nezměnil. "Vždycky hrál takhle. Je to prostě kvalitní gólman, takže si ani nemyslím, že by se potřeboval nějak měnit."

Reklama

Související témata: