Hlavní obsah

Hemský perlil, v NHL zahrál nejlepší zápas sezóny

Aleš Hemský má v NHL za sebou nejlepší zápas sezóny. Ve čtvrtek si účastník letošního Utkání hvězd na ledě hokejistů San Jose připsal čtyři finální přihrávky a výrazně se přičinil o výhru Edmontonu 5:2. Z asistencí pardubického rodáka, který se stal první hvězdou zápasu, dvakrát těžil Taylor Hall.

Foto: Chad Ziemendorf , Reuters

Aleš Hemský (vlevo) byl v utkání Edmontonu se San Jose největší hvězdou.

Článek

Hemský odehrál v sezóně 29. zápas, po němž má v kanadském bodování bilanci 9+19. "Dnes to byla zábava. Vítězství jsme si zasloužili hlavně díky tomu, že jsme hráli především velmi dobře jako tým," uvedl Hall, jednička posledního draftu.

Naopak San Jose se momentálně hokejem příliš nebaví, po zápase s Edmontonem má na kontě už šest porážek v řadě. "Já jsem trenér a vůdce týmu. Jsem zodpovědný za to, jak je mužstvo připravené. Nyní neodvádím dobře svou práci," poznamenal kouč Todd McLellan.

Rostislav Olesz se zasloužil gólem a asistencí o vítězství Floridy 3:2 nad Nashvillem a byl rovněž vyhlášen první hvězdou zápasu. Pětadvacetiletý útočník pomohl týmu v závěru utkání obrátit nepříznivý stav 1:2, když nejprve dorážkou střely Bryana McCabea vyrovnal skóre a poté přihrál na vítězný gól Davidu Boothovi. Úvodní gól Panthers, za něž chytal náhradník Tomáše Vokouna Scott Clemmensen, vstřelil Radek Dvořák.

Útočníka Floridy Rostislav Olesz (vpravo) oslavuje svůj gól se spoluhráčem Gregory Campbellem.foto: ČTK/AP/Steve Mitchell

"Je hezké vidět, že může vedení ztratit i někdo jiný než my," uvedl trenér Floridy Pete DeBoer, jehož svěřenci jsou v posledním období přeborníky na zkomplikování slibně rozehraných zápasů. Před dvěma dny například proti Washingtonu promarnili tříbrankový náskok a nakonec vyhráli až v prodloužení.

"Dnes jsme prokázali charakter a vnitřní sílu týmu. Už to je nějaký čas, kdy jsme zvítězili po takovém obratu. Je to hezké. Hráče to určitě povzbudí," dodal kouč Panthers.

Florida inkasovala druhý gól v 51. minutě, ale pak si vzal hlavní slovo Olesz, kterému se přitom dosud příliš nedařilo. V předchozích 20 utkáních neskóroval, při návratu po zlomenině palce zaznamenal jen jednu asistenci v sedmi zápasech. "Už je to dobré. Chlapi mi pomohli překonat těžké období, nyní jim to chci vrátit," prohlásil český útočník. "Dnes to byl z naší strany dobrý týmový výkon, proto jsme vyhráli," dodal.

I další český útočník Milan Michálek zaznamenal gól a přihrávku, čímž přispěl k výhře Ottawy 6:4 na ledě New Yorku Islanders. Senators rozhodli o prolomení série šesti porážek v prostřední části, v které čtyřmi góly odskočili soupeři z 2:1 na 6:2.

Útočník Ottawy Milan Michálek zaznamenal gól a přihrávku.foto: Reuters/Kimberly White

Třetí branku týmu vstřelil Michálek v oslabení, když zakončil přečíslení dva na jednoho. Následně si připsal asistenci u trefy Chrise Kellyho, který se šikovně prosmýkl mezi dvěma hráči a střelou z mezikruží zvýšil náskok Ottawy. Gólovou potencí pomohli hokejisté Senators brankáři Robinu Lehnerovi k prvnímu vítězství v NHL.

Díky čtyřem brankám v poslední třetině zvítězili hokejisté Phoenixu v domácím prostředí nad Torontem 5:1. Jedním gólem přispěl k výhře Coyotes Radim Vrbata, který v přesilové hře po ideální přihrávce Raye Whitneyho zakončil do odkryté branky.

Radim Vrbata (vpravo) patřil k nejlepším hráčům na ledě.foto: ČTK/AP/J Pat Carter

Trefa českého útočníka byla jedinou v zápase po 40 minutách, další góly padaly až závěrečné části. Domácí vstoupili do této pasáže nažhavení s touhou pomstít se soupeři hokejovým způsobem za zákrok Mika Browna, po němž obránce Ed Jovanovski odstoupil v závěru druhé třetiny ze hry.

"Je to můj styl hry. Nikdy ale není mým úmyslem druhého zranit. Pokud by se nenatahoval po puku, neměl by hlavu tak nízko. Rozhodčí to proto správně neposoudili jako faul. Nebyl to nečistý zákrok," popisoval situaci Brown. Zkušený zadák Phoenixu se už do zápasy nevrátil a vedení Coyotes následně zveřejnilo, že Jovanovski utrpěl zranění v dolní části těla.

"Jsem si jistý, že se na ten střet vedení soutěže ještě podívá. Soucítím s Jovem, protože to byl tvrdý úder. Myslím si, že tento okamžik ale mužstvo probudil a ve zbytku utkání pak předvedlo několik dobrých akcí," prohlásil trenér Phoenixu Dave Tippett, který ještě nemohl využít služeb Michala Rozsívala. Českého obránce stále sužuje natažený sval v oblasti žeber.

Phoenix získal Rozsívala v pondělí výměnou za Wojtka Wolského, který byl jediným střelcem zápasu v Madison Square Garden, kde New York Rangers udolali Vancouver 1:0. "Celý týden byl pro mě jako vichřice, takže je pro mě tato chvíle něčím mimořádným. Po těch dvou zápasech v Rangers cítím, že zde funguje správná týmová chemie a neschází pracovní morálka," uvedl Wolski.

Hostující Canucks na ledě Rangers přišli o sérii 17 zápasů, v nichž dokázali bodovat. Naposledy vyšli naprázdno 5. prosince, kdy prohráli doma se St. Louis 2:3.

I nadále si ale Vancouver udržel v čele soutěže tříbodový náskok, protože jeho nejbližší pronásledovatel Philadelphia prohrál 5:7 v Bostonu. Utkání, v němž se pětkrát měnilo vedení, rozhodl v předposlední minutě Steve Kampfer, jenž střelou z ostrého úhlu zlomil nerozhodný stav. Jednou asistencí se na vítězství Bruins podílel David Krejčí.

Boston - Philadelphia 7:5 (1:1, 1:2, 5:2)
Branky: 19. Chára (Krejčí), 21. P. Bergeron, 41. Recchi, 42. Ryder, 52. Marchand, 59. Kampfer, 60. G. Campbell - 4. Hartnell, 36. Žerděv, 40. J. Carter, 47. Briere, 48. O'Donnell. Střely na branku: 37:35. Diváci: 17.565.
Buffalo - Carolina 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)
Branky: 15. Gerbe, 32. McCormick, 44. Stafford - 26. T. Ruutu, 60. Skinner. Střely na branku: 35:29. Diváci: 18.276.
NY Islanders - Ottawa 4:6 (1:2, 1:4, 2:0)
Branky: 10. Gillies, 31. Comeau, 42. Parenteau, 51. Jurčina - 1. Alfredsson, 10. Winchester, 28. M. Michálek, 31. Kelly (M. Michálek), 34. Foligno, 35. Z. Smith. Střely na branku: 24:38. Diváci: 8.670.
NY Rangers - Vancouver 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Branka: 28. Wolski. Střely na branku: 35:31. Diváci: 18.200.
Florida - Nashville 3:2 (1:1, 0:0, 2:1)
Branky: 4. Dvořák, 54. Olesz, 56. Booth (Olesz) - 11. C. Wilson, 51. Legwand. Střely na branku: 34:29. Diváci: 12.228.
Phoenix - Toronto 5:1 (1:0, 0:0, 4:1)
Branky: 3. Vrbata, 42. Doan, 45. Pyatt, 50. Korpikoski, 60. Yandle - 57. C. Armstrong. Střely na branku: 21:29. Diváci: 11.205.
San Jose - Edmonton 2:5 (0:1, 0:2, 2:2)
Branky: 46. J. Thornton, 60. Clowe - 36. a 60. Hall (na obě Hemský), 16. Cogliano, 24. Penner (Hemský), 50. Omark (Hemský). Střely na branku: 43:29. Diváci: 17.562.
Los Angeles - St. Louis 1:3 (0:1, 1:2, 0:0)
Branky: 26. Handzuš - 12. Crombeen, 35. Reaves, 39. Steen. Střely na branku: 25:21. Diváci: 17.932.

Reklama