Hlavní obsah

Nabokov se upsal Detroitu, ten jej musí nabídnout dalším klubům

DETROIT

Ruský hokejový brankář Jevgenij Nabokov, který v polovině prosince z rodinných důvodů ukončil smlouvu v KHL s Petrohradem, podepsal v NHL kontrakt na zbytek sezóny s Detroitem na 570 tisíc dolarů. Red Wings ale musí nejdříve umístit mistra světa z roku 2008 na listinu volných hráčů, z níž si ho může vybrat jiný klub NHL.

Foto: www.khl.ru

Brankář Jevgenij Nabokov ještě v dresu Petrohradu

Článek

Podobným způsobem už přišlo v této sezóně o plánované posily z Evropy St. Louis. Na konci prosince chtělo po odchodu z Omsku slovenského útočníka Marka Svatoše, ale sáhl po něm Nashville. V minulých dnech chtělo vedení Blues angažovat Kylea Wellwooda, jenž skončil v Atlantu Mytišči, z listiny volných hráčů si ho však vzalo San Jose.

Detroit se snaží vyřešit problémy při zraněních gólmanů Chrise Osgooda a Jimmyho Howarda. Nabokov má ve smlouvě i klauzuli, že nemůže být bez svého souhlasu vyměněn. Jelikož podepsal kontrakt po 15. prosinci jako volný hráč přicházející z Evropy, nemůže být ani poslán na farmu do AHL.

Nabokov opustil NHL po dlouholetém působení v San Jose loni v létě. Se Sharks mu skončila lukrativní čtyřletá smlouva na 21,5 miliónu dolarů. V Petrohradu uzavřel šestiletý kontrakt na 24 miliónů dolarů, ale dohodl se na jeho zrušení. Za odchodem konkurenta českého gólmana Jakuba Štěpánka z Ruska údajně stála jeho americká manželka, která se s dětmi chtěla vrátit do zámoří.

Za deset sezón v San Jose Nabokov odchytal v NHL 563 zápasů s průměrem 2,39 obdržené branky, s úspěšností zákroků 91,2 procenta a udržel 50 čistých kont. V 80 duelech play off měl průměr 2,229 gólu na utkání, úspěšnost 91,4 procenta a připsal si sedm nul.

Reklama

Související témata: