Hlavní obsah

Vincour je blízko debutu v NHL, trenér Dallasu si od něj hodně slibuje

DALLAS

Zranění v kádru Dallas Stars dají příležitost v NHL řadě nových tváří a mezi nimi zřejmě bude i mladý Čech Tomáš Vincour. Dvacetiletý odchovanec Brna by měl nastoupit ve středečním utkání proti Phoenixu a absolvovat tak premiéru v nejslavnější hokejové soutěži světa. "Jsem absolutně nadšený, můj sen se stane skutečností. Už se nemůžu dočkat," září Vincour.

Článek

Dallas povolal Vincoura z farmářského týmu Texas Stars z AHL společně s dalšími dvěma útočníky Travisem Morinem a Coltonem Sceviourem. Ovšem zatímco tyto dva poslalo vedení týmu NHL v neděli zpátky, český mladíček zůstal a v pondělí absolvoval s Dallas Stars první trénink.

"Je to urostlý hráč s dobrými ofenzivními instinkty. Dobře střílí a umí si správně pokrýt puk," chválí Vincoura trenér Dallasu Marc Crawford. "Pořád se ještě učí zámořskému stylu, ale někdy může být snadnější hrát v NHL než na nižší úrovni, kde bývají hráči ještě dost překotní a zbrklí. A Tomáš je velmi přemýšlivý, inteligentní hráč," dodal kouč.

Brněnský rodák Vincour odešel do zámoří v roce 2007 a tři roky hrál v juniorské WHL. Dallas jej draftoval v roce 2009 jako celkově 129. v pořadí a loni v březnu s ním podepsal nováčkovskou smlouvu. V nižší AHL nastoupil v této sezóně v dresu Texas Stars ke 44 utkáním a nasbíral 12 bodů za pět branek a sedm asistencí.

"Očekávám od sebe víc, ale jediné, co mohu dělat, je na sobě každý den tvrdě makat," tvrdí Vincour, jenž je nyní mezi hokejovou elitou. "Herní systém Dallasu a vůbec prostředí kolem týmu znám z tréninkového kempu. Jsem šťastný, že tu jsem a vím, že zkušení hráči z týmu mi v začátcích pomohou," doplnil hráč, který už dres Dallasu oblékl v přípravných zápasech před sezónou.

Do letošní sezóny NHL prozatím zasáhlo přesně 40 českých hokejistů, což je nejméně od ročníku 1997/98, kdy se v NHL objevilo 39 českých hráčů. Vincour nemá v Dallasu žádného krajana, poslední českou stopu v tomto týmu najdeme v sezóně 2006/07, kdy zde působili Jaroslav Modrý, Patrik Štefan a Vojtěch Polák.

Reklama

Související témata: