Hlavní obsah

Neuvirth vychytal Pittsburgh. Vokoun dostal čtyři góly, jeden od Martínka

Hokejový brankář Michal Neuvirth vychytal čisté konto v pondělním utkání NHL, když díky 39 zákrokům dovedl Washington k výhře v Pittsburghu 1:0. Jediný gól zápasu vstřelil na konci druhé třetiny v přesilové hře Alexandr Ovečkin.

Foto: John Bazemore, ČTK/AP

Brankář Floridy Tomáš Vokoun zasahuje.

Článek

Tučňáci, v jejichž sestavě stále chybějí hvězdní útočníci Sidney Crosby a Jevgenij Malkin, jenž je se zraněným kolenem mimo hru do konce sezony, podlehli Capitals podesáté z posledních dvanácti vzájemných zápasů a posedmé za sebou na domácím ledě.

Neuvirth si připsal nulu proti Pittsburghu letos už podruhé. Začátkem února zneškodnil všech 22 střel při vítězství Washingtonu 3:0. Stejně jako tehdy byl i v pondělí vyhlášen první hvězdou zápasu. Nejlepší zákrok předvedl v druhé třetině krátce před Ovečkinovým gólem, když v přesilovce zlikvidoval samostatný únik Jordana Staala.

"Vytvořili jsme si spoustu dobrých šancí, ale brankář soupeře odvedl skvělou práci, střely chytal a my jsme se tak nedostávali k dorážkám," vysekl Neuvirthovi pochvalu Staal. "Pittsburgh sice hraje bez Malkina a Crosbyho, pořád má ale velmi dobrý tým. A dnes se to ukázalo, hráli velmi dobře, vytvořili si šance, jenže Neuvirth chytal neuvěřitelně," prohlásil Ovečkin.

Ovečkin dal 24. gól v sezóně

Ruský kanonýr zaznamenal svůj 24. gól v sezoně, když v početní výhodě prostřelil Marka-Andreho Fleuryho ranou z voleje od modré čáry. Ovečkin se trefil potřetí z posledních čtyř zápasů. "Dnes zase ukázal, co umí a co mu v prvních pětačtyřiceti nebo padesáti zápasech chybělo. Začal častěji střílet a je to znát, je z něho opět ten správný lídr," poznamenal trenér Capitals Bruce Boudreau.

Mnohem horší večer než Neuvirth prožil další český gólman Tomáš Vokoun, jehož Florida podlehla New Yorku Islanders 1:5. Vokoun inkasoval z 36 střel čtyři góly, jednou ho překonal i obránce Radek Martínek, který v úvodní minutě druhé třetiny svou druhou trefou v sezoně zvýšil vedení Islanders na 3:0. Hattrickem se v zápase blýskl útočník Matt Moulson.

Islanders vyhráli poosmé z posledních jedenácti zápasů, přesto zůstávají na předposledním místě tabulky Východní konference se ztrátou jedenácti bodů na osmou Carolinu. Naděje na postup do play off se ale nevzdávají. "Jsme soudržná parta, která zastávají postoj, že naděje umírá poslední. Dokud je šance, nikdy se nevzdáváme a budeme se snažit vyhrát co nejvíce zápasů," ujistil Moulson.

V třetím pondělním zápase zvítězilo Chicago v St. Louis 5:3, přestože po první třetině prohrávalo 0:2. V druhém dějství však Blackhawks otočili skóre čtyřmi góly a zařadili se ve vyrovnané tabulce Západní konference do skupiny pěti týmů, které mají na sedmém až jedenáctém místě shodný počet 68 bodů.

NY Islanders - Florida 5:1 (2:0, 2:0, 1:1)
Branky: 8., 15. a 58. Moulson, 21. Martínek, 27. Bailey - 51. Santorelli. Střely na branku: 37:21. Brankář Tomáš Vokoun odchytal za Floridu 59 minut, inkasoval čtyři branky ze 36 střel a úspěšnost zásahů měl 88,9 procenta. Diváci: 13.729.
St. Louis - Chicago 3:5 (2:0, 0:4, 1:1)
Branky: 16. McDonald, 17. Boyes, 49. Pietrangelo - 23. Stalberg, 24. Bolland, 27. Kane, 33. Toews, 60. Hossa. Střely na branku: 34:26. Diváci: 19.150.
Pittsburgh - Washington 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Branka: 37. Ovečkin. Michal Neuvirth odchytal za Washington celý zápas, z 39 střel neinkasoval. Střely na branku: 39:24. Diváci: 18.263.

Reklama