Hlavní obsah

Obránce Michálek ukončil v NHL více než roční gólový půst. Trefil se i Eliáš a Havlát

PRAHA

Český hokejista Zbyněk Michálek se v úterním utkání NHL podílel premiérovým gólem v sezoně a asistencí na vítězství Pittsburghu 3:1 nad Buffalem. Osmadvacetiletý obránce skóroval poprvé od loňského ledna a gólový půst, který trval 91 utkání, ukončil ve druhé třetině proti Sabres střelou od modré čáry. Přesnou ranou dostal Penguins do vedení 2:1, navíc v závěrečné části si připsal i asistenci u třetí branky týmu a byl vyhlášený první hvězdou zápasu.

Foto: Eric Miller , Reuters

Marti Havlát pomohl Minnesotě k výhře.

Článek

"Ani jsem neviděl, že puk prošel do branky, přede mnou bylo mnoho hráčů. Proto když začali lidi jásat, tak jsem si dokonce nebyl jistý, jestli je to můj gól," řekl Michálek. "Je to velká úleva. Jsem velmi šťastný, že jsem zase skóroval," dodal český obránce, který je týmu platný hlavně pro své defenzivní schopnosti.

Mnoho nechybělo a Michálek byl i autorem posledního gólu zápasu: jeho střela od pravého hrazení prošla až za záda Ryana Millera, ještě předtím ale kotouč lehce tečoval Mark Letestu. Pittsburgh i přesto, že hraje od novoročního utkání bez svého lídra Sidneyho Crosbyho, se drží i nadále v popředí Východní konference a na druhém místě ztrácí jen dva body za vedoucí Philadelphií.

Flyers náskok udrželi díky výhře 4:1 nad Edmontonem. U jediné trefy hostů figuroval v roli asistenta Ladislav Šmíd, který si v zápase vysloužil pětiminutový trest za vražení na hrazení. Během dlouhé přesilové hry zvýšila Philadelphia na 2:0.

Tomas Vokoun zlikvidoval 37 střel Chicaga.foto: Reuters/Dan Riedlhuber

Hlavní hvězdou zápasu byl vedle Michálka vyhlášen i brankář Tomáš Vokoun, který zlikvidoval 37 střel Chicaga a dovedl Floridu k výhře 3:2. Panthers položili základ úspěchu v úvodním dějství, v němž vstřelili všechny tři branky. Na tu první přihrál Michal Řepík. Obhájce titulu se v prostřední třetině dostal dvěma góly na dostřel, poté už ale českého gólmana nepřekonal a přišel o sérii osmi výher.

"Mají skvělý tým. Poslední dobou jsou ve formě a hrají s obrovským nasazením, aby byli v play off. Ale i my jsme dnes bojovali, a přestože to nebylo hezké vítězství, je pro nás moc důležité. Je to dobré pro naši psychiku a náladu v kabině. Potřebovali jsme to," řekl český brankář, který během kariéry vychytal proti Chicagu osm výher z jedenácti zápasů. Jeho spolehlivý výkon a efektivita v útoku, který vyprodukoval jen patnáct střel, pomohly trenéru Peteru DeBoerovi k jubilejní sté výhře v soutěži.

Havlát mezi hvězdami

Mezi hvězdy úterních zápasů se zařadil i Martin Havlát, který přispěl gólem a asistencí k výhře Minnesoty 5:2 nad Coloradem. Jednu finální přihrávku zaznamenal i hostující útočník Milan Hejduk, po jehož akci se Avalanche dostali ve 37. minutě do vedení 2:1. Pak už ale dávali góly pouze domácí Wild, přičemž v závěrečné třetině skórovali třikrát. "Každý kolem nás vyhrává, museli jsme taky," řekl Havlát, který je s Minnesotou na devátém místě Západní konference.

Hromadná bitka v Bostonu

V posledním vzájemném utkání mezi Bostonem a Montrealem padlo čtrnáct gólů, strhla se hromadná bitka, do níž se zapojili i gólmani, a bylo uděleno celkem 182 trestných minut. Tentokrát došlo na jediný pěstní souboj, když hned ve čtvrté minutě Ryan White vyzval Johnnyho Boychuka a částečné pomstil Jaroslava Špačka, který od něho dostal v předchozím duelu naloženo.

Vítězná bitka hráče Montrealu nabudila, do první přestávky vstřelili dva góly, stejný počet přidali i ve druhé třetině a nakonec soupeře přehráli 4:1. Výsledek utkání ale nebyl tentokrát hlavním tématem. Kapitán Bostonu Zdeno Chára totiž narazil tvrdě na mantinel Maxe Paciorettyho, který v prostoru mezi střídačkami hlavou narazil do skla. Útočník Montrealu zůstal několik minut nehybně ležet, potom byl na nosítkách odnesen z ledu a odvezen do nemocnice.

Max Pacioretty leží v bezvědomí na ledě po tvrdém zákroku Zdena Cháry.foto: ČTK/AP/Paul Chiasson

"Bylo to velmi nešťastné a seběhlo se to velmi rychle. Nebyl v tom žádný úmysl, nic takového jsem neplánoval. Vždy hraji tvrdě, ale nikdy se nesnažím komukoliv ublížit. To není můj styl. Doufám, že bude brzy v pořádku," řekl Chára, který dostal trest na pět minut a do konce utkání.

Už hýbá končetinama

Mluvčí Canadiens veřejnost uklidnil prohlášením, že Pacioretty byl při převozu do nemocnice při vědomí a schopen hýbat končetinami. "Chára se špatně rozhodl. Ale myslím si, že musel vědět, že se blíží k oblasti, která je vyplněna skleněným hrazením," komentoval situaci domácí útočník Lars Eller, který dal dva góly. "Liga by se tím měla zabývat. Nestalo se to poprvé. Mám pocit, že se to stále zhoršuje. Byl to nebezpečný úder," doplnil trenér Montrealu Jacques Martin.

Klesla dostal pukem do tváře

Zápas nedohrál ani český obránce ve službách Phoenixu Rostislav Klesla. V domácím zápase s Vancouverem byl zasažen pukem do tváře, a přestože se ještě na začátku třetí třetiny vrátil na led, zůstalo jen u jednoho střídání a vrátil se zpátky do kabiny. Coyotes nakonec promarnili dvoubrankový náskok a prohráli s lídrem soutěže 3:4 v prodloužení. Dvě branky vítězů včetně té rozhodující dal obránce Dan Hamhuis.

Phoenix se musel obejít i bez Martina Hanzala, který nenastoupil kvůli potížím s třísly. Naopak uzdravený je už Radek Martínek, který asistoval v prodloužení Blakeu Comeauovi u vítězné branky týmu, a New York Islanders i díky němu porazili Toronto 4:3.

New Jersey - Ottawa 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Branky: 45. Eliáš - 25. a 58. Condra. Střely na branku: 32:21. Diváci: 15.978.
NY Islanders - Toronto 4:3 v prodl. (0:0, 2:2, 1:1 - 1:0)
Branky: 23. Konopka, 32. Nielsen, 49. Grabner, 65. Comeau (Martínek) - 23. Aulie, 39. Brent, 50. Kuljomin. Střely na branku: 40:27. Diváci: 9.217.
Philadelphia - Edmonton 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)
Branky: 18. a 28. J. Carter, 9. Briere, 60. Betts - 28. Jacques (Šmíd). Střely na branku: 27:25. Diváci: 19.730.
Pittsburgh - Buffalo 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Branky: 22. Neal, 25. Z. Michálek, 54. Letestu (Z. Michálek) - 3. Niedermayer. Střely na branku: 31:30. Diváci: 18.314.
Montreal - Boston 4:1 (2:0, 2:0, 0:1)
Branky: 9. a 18. Eller, 28. Gionta (Plekanec), 36. Wisniewski - 54. Lucic (Krejčí). Střely na branku: 26:31. Diváci: 21.273.
Florida - Chicago 3:2 (3:0, 0:2, 0:0)
Branky: 5. Booth (Řepík), 10. C. Wilson, 20. Reasoner - 32. P. Kane, 34. Hossa. Střely na branku: 15:39. Brankář Tomáš Vokoun odchytal za Floridu celé utkání, inkasoval dvě branky z 39 střel a úspěšnost zásahů měl 94,87 procenta. Diváci: 16.132.
Minnesota - Colorado 5:2 (1:0, 1:2, 3:0)
Branky: 8. Havlát, 38. Brunette, 51. Madden, 54. Spurgeon (Havlát), 60. Brodziak - 27. Porter, 37. Stastny. Střely na branku: 25:30. Diváci: 18.441.
Phoenix - Vancouver 3:4 v prodl. (2:1, 1:2, 0:0 - 0:1)
Branky: 4. Belanger, 11. Doan, 40. Korpikoski (Rozsíval) - 12. a 63. Hamhuis, 30. H. Sedin, 33. Salo. Střely na branku: 34:39. Diváci: 12.843.
San Jose - Nashville 3:2 v prodl. (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)
Branky: 9. Clowe, 25. Braun, 64. Marleau - 15. J. Ward (Erat), 27. Weber (Erat). Střely na branku: 33:25. Diváci: 17.562.

Reklama