Hlavní obsah

Hudler z Ruska do NHL přicházející a tápající. Nyní se snad probouzející

PRAHA

Konečně. V posledních týdnech nabírá ty správné obrátky. Tedy snad. Po roce stráveném v Rusku se vzrůstem malý, ale šikovný hokejista Jiří Hudler vrátil do ligy, která je Top. Zpět do NHL a Detroitu. Jenže po pár zápasech nešlo o úsměvné vítání a plácání po ramenou. Sedmadvacetiletý útočník musel bojovat dlouhé týdny o místo a své jméno.

Článek

Uplynulou sezónu pobyl v Dynamu Moskva a Kontinentální lize. Mnozí zírali, že dává vale americkému kontinentu. "Vím, že hodně lidí nad tím bude kroutit hlavou. Je to ale proto, že neznají všechny okolnosti. Kdo zná moji situaci, pochopí to,“ řekl v Praze 8. července 2009 o změně dresu. „V Detroitu není místo. A já jsem nikam jinam v Americe jít nechtěl,“ doplnil olomoucký rodák.

V roce 2008 zdvihl nad hlavu slavný Stanley Cup, při letních oslavách ve Vsetíně zavládlo po triumfu veselí, když se všude pyšnil s nejuznávanější trofejí pro hokejistu. Přesto z Detroitu, kde prožil pět let, odešel.

Ale po roce zpět na letadlo do největšího města státu Michigan. Po východní anabázi se Hudler dohodl s Red Wings na dvouletém kontraktu. Po pár týdnech a zápasech se ocitl ale i na tribuně, nevešel se do sestavy. „Nejsem z toho nadšený, ale nedá se nic dělat. Je to Babcockovo rozhodnutí. On je trenér,“ řekl na podzim trápící se forvard listu Detroit Free Press.

V prvních devětadvaceti zápasech letošní sezóny vstřelil jeden gól a připsal si šest asistencí. Nic moc. Zvláště při vzpomínce na ročník před odchodem do Moskvy. Hudler pobral 57 kanadských bodů a byl pátým nejlepším střelcem mužstva.

Jenže trpělivost a vyčkávání obou stran přinesla zisk pro klub i Hudlera. Stalo se tomu na Vánoce. Takový opožděný dárek - 27. prosince si proti Coloradu připsal dva body za gól a přihrávku. Od té doby přišly lepší časy - 33 utkání a 25 bodů. Vyhoví si se spoluhráči, na ledě stráví více času. I když. V minulých čtyřech zápasech vyšel naprázdno a jeho čas na ledě spadl z patnácti minut až na necelých deset. Že by trápení?

Hudler je nejdůležitejší hráč Red Wings 

I přesto se před pár dny na Detroit Free Press objevil příspěvek jedno ze čtenářů tohoto serveru. „Jiří Hudler je nejdůležitější hráč Red Wings. Proč? Pro poměr zápasů od Vánoc, bodů a jeho výplaty," znělo vysvětlení.

Přesně před čtyřmi lety Hudler prožíval slastné chvíle. Ve třech utkáních si připsal šest bodů za čtyři góly a dvě asistence, navíc byl dvakrát vyhlášen největší hvězdou zápasu. Poprvé v NHL vstřelil dva góly v jednom klání. Přišly roky, kdy se zvedal a získával si respekt. „Je to bezvadný, jsem teď na dobré vlně,“ rozplýval se. Že by se přívalová vlna euforie vracela v roce 2011?

Reklama

Související témata: