Hlavní obsah

Obránce Michálek se podílel jednou trefou na výhře Pittsburghu

NEW YORK

Český hokejista Zbyněk Michálek přispěl v nedělním utkání NHL jednou brankou k vysoké výhře Pittsburghu 5:1 nad Edmontonem. Defenzivní obránce, který před pěti dny ukočil 92 zápasů dlouhý gólový půst, skóroval podruhé v posledních třech utkáních, když z druhé vlny podpořil útok a střelou z vrcholu pravého kruhu propálil Devana Dubnyka. Michálek svým úspěšným výpadem zvyšoval ve 48. minutě na 4:1. Skóre následně uzavřel druhým gólem v zápase Chris Kunitz.

Foto: Joe Giza, Reuters

Zbyněk Michálek (vlevo) oslavuje se spoluhráči z Pittsburghu

Článek

Pittsburgh vítězstvím nad nejslabším týmem soutěže odčinil sobotní porážku s Montrealem 0:3, za kterou mu v médiích vyčinil generální manažer Ray Shero. Kritika se týkala zejména brankáře Marka-Andre Fleuryho, který byl střídán, a Jordana Staala, jenž byl u dvou inkasovaných gólů. Oba o den později reagovali podstatně zlepšeným výkonem: Fleury zastavil 28 střel, Staal vstřelil gól a na jeden přihrál.

"V průběhu mé kariéry jsem se už naučil, že během sezony se pár zápasů nepovede. Je potřeba to ale co nejrychleji hodit za hlavu, zapomenout na ně a soustředit se na další zápas," prohlásil Fleury. "I já jsem si byl vědom, že v zápase proti Montrealu jsem nepodal nejlepší výkon. Neměl jsem ze své hry dobrý pocit. Proto jsem to chtěl napravit a jsem rád, že se to povedlo," doplnil ho Staal.

Tentokrát měl naopak důvod k stížnostem hostující trenér Tom Renney, který se v posledních zápasech musí kvůli zranění obejít bez tria nejproduktivnějších hráčů týmů, mezi něž patří i Aleš Hemský. "Dnešní zápas jsme odstartovali jako diváci. Přitom v ochozech jich bylo hodně, nemuseli jsme se k nim připojovat," konstatoval kouč Edmontonu.

Hokejisté Washingtonu jsou momentálně v NHL k nezastavení. Hráči z hlavního města USA udolali v domácím prostředí obhájce trofeje z Chicaga 4:3 v prodloužení a zvítězili poosmé za sebou. Úspěšná série katapultovala Washington na druhé místo ve Východní konferenci a na vedoucí Philadelphii ztrácí jeden bod. V dresu poražených si jednu asistenci připsal Michael Frolík.

S týmem Capitals neotřáslo vyrovnání hostů, kteří si zásluhou branky kapitána Jonathana Toewse z poslední minuty vynutili prodloužení. V něm už dominovali domácí, soupeře přestříleli v této pasáži 6:0 a jejich aktivita vyústila v rozhodující gól Knublea, který si pěkným manévrem prohodil kotouč zleva doprava a z bezprostřední blízkosti překonal brankáře Coreyho Crawforda.

Poprvé během vítězné série Washingtonu vyšel bodově naprázdno Alexandr Ovečkin, ale trenér týmu Bruce Boudreau zdůrazňoval, že poslední výsledky jsou dílem celého mužstva. "Všechny čtyři lajny hrají skvěle, proto nemusím během zápasu stahovat hru. Je hezké sledovat, když všechny řady bodují. Proto teď vyhráváme. Každý k tomu přispívá," komentoval sérii Boudreau.

Trenér Washingtonu dal znovu důvěru brankáři Bradenu Holtbymu před Michalem Neuvirthem. Český gólman musel před týdnem po ráně do masky, která mu způsobila zranění oka, ze zápasu odstoupit, nyní je už ale připraven zase chytat.

Hokejisté Buffala se s tragicky zesnulou klubovou legendou Rickem Martinem rozloučili vítězstvím 6:4 nad Ottawou. Na počest bývalého skvělého útočníka týmu, který několik hodin před startem utkání zemřel při autonehodě, měli hráči na přilbách a trenéři na klopách saka jeho jméno a číslo dresu. Před utkáním proběhla minuta ticha, jeho památku si přítomní připomněli v medailonku. Po zápase zase všichni hráči přijeli do středového kruhu a zvednutými hokejkami mířili ke stropu haly, kde visí jeho dres.

Zvláštní hold mu dal Nathan Gerbe, jehož vítězný gól utkání padl stylem typickým pro Martina, člena vyhlášené řady "French Connection", která řádila v 70. letech. Gerbe dostal puk do jízdy a z levého kruhu tvrdou střelou "golfákem" zamířil přesně do horního růžku.

"Bylo to jako pohled do minulosti. Toto už dnes nevidíte velmi často. Hned jak se to stalo, pomyslel jsem si, že to byl starý dobrý Richard Martin," uvedl trenér Buffala Lindy Ruff, který přiznal, že ho smrt bývalého spoluhráče zasáhla. "On už pomalu končil kariéru a já začínal. Bylo to jako sen s ním být v jedné kabině. Každý malý kluk v Kanadě věděl, co je to French Connection. A najednou jsem s ním seděl v jedné šatně," dodal Ruff na adresu Martina, který ve své premiérové sezoně v NHL nasázel 44 branek. To byl tehdy nováčkovský rekord.

Dramatickou podívanou s nešťastným koncem pro Dallas nabídla poslední minuta hokejového duelu domácích Stars s Los Angeles. V ní nejdříve vyrovnal Jamie Langenbrunner, ale za 22 sekund strhl Michael Handzuš definitivně vedení na stranu hostí, kteří uspěli na ledě soupeře 3:2.

"Potřebujeme každý bod, navíc nesmíme svým konkurentům v tabulce žádný darovat. Proto je dnešní výhra velmi cenná," těšilo slovenského útočníka. Los Angeles ve vyrovnané tabulce Západní konference přeskočili Dallas a jsou čtvrtí. Na desátý Anaheim, který v neděli podlehl i zsáluhou asistence Radima Vrbaty Phoenixu 2:5, mají Kings k dobru ale pouze čtyři body.

Pittsburgh - Edmonton 5:1 (1:0, 2:0, 2:1)
Branky: 20. a 57. Kunitz, 27. Talbot, 39. J. Staal, 48. Z. Michálek - 42. Jones. Střely na branku: 32:28. Diváci: 18.197.
Dallas - Los Angeles 2:3 (0:1, 1:1, 1:1)
Branky: 18. B. Richards, 60. Langenbrunner - 4. Doughty, 35. Penner, 60. Handzuš. Střely na branku: 23:30. Diváci: 15.627.
Buffalo - Ottawa 6:4 (2:2, 3:1, 1:1)
Branky: 6. a 22. Ennis, 13. Vanek, 23. Gaustad, 35. Gerbe, 49. Boyes - 9. a 30. Spezza, 19. Greening, 60. Karlsson. Střely na branku: 33:38. Diváci: 18.690.
Anaheim - Phoenix 2:5 (1:2, 1:2, 0:1)
Branky: 4. a 36. Perry - 18. a 37. Korpikoski, 6. Pyatt, 40. Schlemko (Vrbata), 60. Doan. Střely na branku: 38:31. Diváci: 14.326.

Reklama