Hlavní obsah

Florida bude opět chybět v play off NHL, Vokoun může na MS

NEW YORK

Hokejisté Floridy prohráli v NHL na ledě Buffala 2:4 a přišli i o teoretickou naději na start v play-off. Neúčast Panthers v bojích o Stanleyův pohár je dobrou zprávou pro trenéry českého národního týmu, kteří mají zájem o to, aby byl Tomáš Vokoun brankářskou jedničkou reprezentace na mistrovství světa. V úvahu připadá i útočník Rostislav Olesz, jenž byl na šampionátu naposledy před dvěma lety.

Foto: John Bazemore, ČTK/AP

Brankář Floridy Tomáš Vokoun zasahuje.

Článek

Florida se začala tabulkou propadat od Utkání hvězd, po němž vyhrála pouze v sedmi z 26 zápasů, a ve vyřazovací části bude chybět podesáté za sebou. Jedná se o nelichotivý rekord v NHL, žádný z týmů neměl v historii soutěže delší pauzu mezi dvěma starty v play-off.

Florida zažila naposledy boje o Stanleyův pohár v roce 2000, kdy v prvním kole vypadla s New Jersey. "Už nás to nějaký čas trápí. Musíme najít způsob, jak tu bolest utlumit," uvedl trenér Pete DeBoer.

K prolomení bídné série měl před čtyřmi lety pomoci příchod Vokouna, ale ani s brankářem, který byl loni hlavním strůjcem vítězství české reprezentace na mistrovství světa, to nedokázali. Gólman, jemuž končí v klubu smlouva, si během sezony opakovaně stěžoval na nízkou produktivitu týmu, která byla v posledních zápasech opět projevila. "Dřeli jsme, ale jen to odpovídá naší situaci. Podlehli jsme lepšímu mužstvu," uvedl po zápase v Buffalu Vokoun, autor 28 úspěšných zásahů.

Panthers, kteří v předchozích dvou zápasech neskórovali, alespoň ukončili dlouhý gólový půst, když v páté minutě vyrovnal Sergej Samsonov na 1:1. V dalších průběhu však Buffalo odskočilo třemi trefami, z nichž dvě dal Drew Stafford. Tři sekundy před vypršením základní hrací doby už jen kosmeticky korigoval Jevgenij Dadonov.

Play-off se vzdaluje i Atlantě a New Jersey

S výhlídkami na play-off to má nahnuté i další gólman Ondřej Pavelec, kterého rovněž sledují reprezentační trenéři. Atlanta podlehla nejlepšímu týmu soutěže Vancouveru 1:3 a její ztráta na osmé Buffalo vzrostla na devět bodů. Oběma týmům zbývá odehrát osm zápasů.

Před Pavelcem dostal přednost Chris Mason, kterého v prostřední třetině překonali Mason Raymond a Alex Buldoc. V závěrečném dějství vykřesal Atlantě naději na bodový zisk Bryan Little, ale Alex Burrows stvrdil gólem do prázdné branky výhru Vancouveru.

Milan Michálek se vrátil do hry po zranění nohy a byl jediným českým hráčem, jenž v pátek bodoval. Útočník Ottawy, která si nezahraje play off, připravil druhý gól týmu, když zachytil v rohu kluziště rozehrávku soupeře a bekhendovou přihrávkou našel volného Erika Condru. Čtyřiadvacetiletý nováček podtrhl výhru Senators 2:0 nad Washingtonem. Brankář Craig Anderson potřeboval ke druhému čistému kontu v sezoně 31 zákroků.

"Byl výborný. To je přesně ten důvod, proč s ním prodloužili smlouvu o čtyři roky," prohlásil trenér Washingtonu Bruce Boudreau na adresu Andersona, jenž přišel v únoru z Colorada. V pondělí se dohodl na novém kontraktu a od té doby vychytal Ottawě dvě výhry a zastavil 60 z 61 střel. "To je moje práce. Udržet tým v zápase a dát mu šanci ho vyhrát," řekl.

Play off se vzdaluje i hokejistům New Jersey, kteří dokázali stáhnout manko 27 bodů na šest, ale v posledních pěti zápasech vyhráli jen jednou. V pátek podlehli v Pittsburghu 0:1 po samostatných nájezdech a za osmým Buffalem zaostávají o deset bodů. Souboj bezchybných gólmanů Marka-Andre Fleuryho a Martina Brodeura rozhodl ve třetím kole nájezdů James Neal.

Patrik Eliáš ještě mohl v nájezdu po Nealovi zápas protáhnout, ale na Fleuryho nevyzrál. "Je trochu frustrující, že jsme vůbec neskórovali. Ale mají dobrý tým," uvedl český útočník. A to ještě za domácí opět nenastoupil Sidney Crosby. "Bruslí, trénuje a to je další krok v jeho uzdravení. Nemáme ale žádné stanovené datum, kdy by měl začít hrát," uvedl generální manažer Pittsburghu Ray Sharo.

Pittsburgh - New Jersey 1:0 po sam. nájezdech
Rozhodující nájezd J. Neal. Střely na branku: 26:21. Diváci: 18.329.
Buffalo - Florida 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Branky: 23. a 50. Stafford, 2. Pominville, 50. Leopold - 5. Samsonov, 60. Dadonov. Střely na branku: 32:24. Diváci: 18.690.
Ottawa - Washington 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky: 34. Greening, 43. Condra (M. Michálek). Střely na branku: 23:31. Diváci: 18.329.
Atlanta - Vancouver 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)
Branky: 55. Little - 26. Raymond, 33. Bolduc, 60. Burrows. Střely na branku: 31:26. Diváci: 16.237.
Tampa Bay - Carolina 3:4 (1:1, 0:1, 2:2)
Branky: 8. a 55. Gagne, 54. Lecavalier - 29. a 47. Cole, 13. Skinner, 53. E. Staal. Střely na branku: 21:39. Diváci:16.656.

Reklama