Hlavní obsah

Vokoun nedochytal zápas s Pittsburghem, zřejmě kvůli zranění

PITTSBURGH

Hokejový brankář Tomáš Vokoun nedochytal kvůli problémům se zády nedělní utkání NHL mezi Pittsburghem a Floridou. Zdravotní potíže českého gólmana, který zneškodnil 23 z 24 střel, začaly v průběhu třetí třetiny, přesto v brance Panthers vydržel až do konce základní hrací doby. V prodloužení už Vokouna nahradil Scott Clemmensen, s nímž ale Florida druhý bod navíc nezískala a prohrála s Pittsburghem 1:2 po samostatných nájezdech.

Foto: John Bazemore, ČTK/AP

Brankář Floridy Tomáš Vokoun utkání s Pittsburghem nedochytal.

Článek

"Nechtěl jsem Clemmyho uvést do pozice, kdy bude muset v závěru třetí třetiny za stavu 1:1 jít do branky. Takhle se alespoň mohl rozcvičit a v případě, že by ještě dali v posledních minutách základní hrací doby gól, nepřipsal by si porážku," vysvětloval Vokoun své setrvání v brance Floridy do konce šedesáté minuty.

Českého gólmana, jenž má být reprezentační jedničkou na mistrovství světa na Slovensku, překonal v zápase pouze obránce Ben Lovejoy, který po úvodní brance Ryana Cartera vyrovnal v závěru druhé třetiny na 1:1. Po bezbrankové třetí třetině a prodloužení rozhodovaly nájezdy, ve kterých žádný z dvojice floridských střelců nepřelstil Marka-Andreho Fleuryho v brance Penguins. Naopak v dresu domácích uspěli Alex Kovaljov s Jamesem Nealem a Pittsburgh si připsal čtvrté vítězství za sebou, přičemž pokaždé o tom rozhodl až v nájezdech.

"Bylo určitě hezké, kdybychom dosáhli výhry v základní hrací době a nemuseli jít každý zápas do prodloužení. Ale dva body jsou dva body," uvedl Kovaljov, který si pochvaloval, že se tým vítězstvím přiblížil Philadelphii na rozdíl dvou bodů.

"To je náš cíl. Dostihnout je a skončit v konferenci první. O to se teď všichni snažíme. Dnes jsme neodehráli nejlepší zápas, ale důležité je, že mám oba body," dodal ruský útočník, jenž do týmu Pittsburghu přišel před uzávěrkou přestupů zacelit díru po zraněném Sidneym Crosbym. Ten chyběl v 35. utkání za sebou, na ranním tréninku týmu ale nechyběl a jeho návrat do zápasového rytmu se blíží.

Boston si pojistil play-off

Hokejisté Bostonu zvítězili 2:1 ve Filadelfii a jsou pátým týmem soutěže, který si zajistil účast ve vyřazovací části. K úspěchu na ledě vedoucího týmu Východní konference přispěli jednou asistencí i čeští hráči Tomáš Kaberle a David Krejčí, kteří stáli u zrodu vyrovnávajícího gólu. Krejčí vyhrál vhazování pro Kaberleho, jehož střelu poslal do odkryté branky Nathan Horton. O výhře Bruins pak rozhodl v 57. minutě Brad Marchand.

"Byli jsme trpěliví a disciplinovaní," vyjmenoval základy úspěchu brankář Bostonu Tim Thomas. "Čekali jsme na svou šanci, a tu jsme dostali v závěru utkání, kdy byl jejich hráč vyloučen. A povedlo se nám toho využít," dodal Thomas, jehož spoluhráči skórovali v obou případech v početní převaze.

Domácí obránce Andrej Meszároš si ale po utkání nestěžoval na vyloučení. Trápilo ho nasazení týmu. "V první třetině jsme hráli se zaujetím, vložili jsme do toho energii. Potom to ale z nějakého důvodu zmizelo. Byli pak ve všem lepší než my," uvedl slovenský zadák.

Zaváhání Philadelphie dalo nejen šanci jejím pronásledovatelům sesadit ji z trůnu Východní konference, ale posílilo i naději Vancouveru na premiérový zisk Prezidentovy trofeje. Canucks po vítězství 4:1 v Columbusu zvýšili náskok v čele soutěže na devět bodů a nadále vylepšují klubové rekordy. Kanadský tým poprvé ve své čtyřicetileté historii dosáhl v základní části padesáti výher, maximem je i dosavadních 109 bodů.

Po utkání se ale hostující hráči shodovali, že vybojovali dva body, přestože v zápase nebyli lepší, a že za výhru mohou děkovat brankáři Corymu Schneiderovi, který pustil za svá záda jen jednu ze 40 střel. "Soupeři se na nás chtějí vytáhnout, chtějí porazit vedoucí tým soutěže. A myslím si, že Columbus odehrál velmi dobrý zápas. Náš brankář byl ale dnes lepší než jejich, a proto jsme zvítězili," prohlásil trenér Vancouveru Alain Vigneault. Dvěma góly a jednou asistencí se v utkání zaskvěl Christopher Higgins.

Hokejisté Atlanty si výhrou 5:4 po samostatných nájezdech nad Ottawou udržují teoretickou naději na postup do play off. Do konce základní části jim schází odehrát sedm zápasů a mají devítibodové manko na osmé Buffalo. "Dostali jsme se do hrozné situace. Základem teď je, abychom vyhráli každý zápas, abychom měli vůbec nějakou naději. A pak musíme i spoléhat na pomoc druhých týmů," uvedl Chris Mason, který v posledních třech zápasech nepustil do branky Ondřeje Pavelce. Český talent chytal naposledy 19. března v Buffalu, kde střídal po třech inkasovaných brankách v první třetině.

Ottawě k výhře nepomohly ani dva góly Marka Svatoše, u druhého z nich si připsal asistenci Filip Kuba. Za domácí byli nejproduktivnější s bilancí jedné branky a asistence Blake Wheeler a Ben Maxwell. Nájezdy rozhodl ve čtvrté sérii Andrew Ladd.

Pittsburgh - Florida 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0)
Branky: 39. Lovejoy, rozhodující nájezd Kovaljov - 36. R. Carter. Střely na branku: 28:38. Brankář Tomáš Vokoun odchytal za Floridu 60 minut, inkasoval jeden gól z 24 střel a úspěšnost zásahů měl 95,83 procenta. Diváci: 18.270.
Atlanta - Ottawa 5:4 po sam. nájezdech (1:1, 2:1, 1:2 - 0:0)
Branky: 5. Wheeler, 31. Little, 31. Maxwell, 43. M. Stuart, rozhodující nájezd Ladd - 6. a 55. Svatoš (na druhou Kuba), 34. Neil, 48. Condra. Střely na branku: 47:28. Diváci: 16.392.
Columbus - Vancouver 1:4 (0:1, 0:0, 1:3)
Branky: 52. Umberger - 50. a 58. Higgins, 8. Ehrhoff, 44. H. Sedin. Střely na branku: 40:24. Diváci: 14.469.
Philadelphia - Boston 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Branky: 5. Versteeg - 28. Horton (Kaberle, Krejčí), 57. Marchand. Střely na branku: 28:36. Diváci: 19.927.

Reklama

Související témata: