Hlavní obsah

Eliáš osmým hattrickem v NHL udržel naděje New Jersey na play-off

NEW YORK

Český útočník Patrik Eliáš zařídil v pátečním utkání NHL třemi góly výhru New Jersey 4:2 nad Philadelphií a stal se první hvězdou zápasu. Třebíčský rodák svým osmým hattrickem v soutěži udržel teoretickou naději týmu na postup do play off, ve kterém Eliáš s Devils nechyběl od roku 1996. Vyhlídky na účast ve vyřazovací části jsou ale mizivé, neboť New Jersey ztrácí pět utkání před koncem základní části deset bodů na sedmé Buffalo a osmý New York Rangers.

Foto: ČTK/AP

Útočník hokejistů New Jersey Patrik Eliáš.

Článek

"Snažíme se hrát dobře, bojovat a užívat si zápasy. Uvidíme, co se stane a kde budeme za pět zápasů. Matematicky jsme ještě stále ve hře," komentoval Eliáš situaci. New Jersey ale musí vyhrát všechny zápasy a zároveň jejich konkurenti Buffalo a Rangers nesmí ve zbývajících utkáních bodovat. Navíc jsou před Devils ještě v tabulce Východní konference na nepostupových příčkách Atlanta, Carolina a Toronto.

"Víme, že jsme pravděpodobně už vyřazeni. Ale bylo by jednoduché se vzdát. Máme v sobě hodně hrdosti a také realizační tým nás nenechá ani na sekundu vydechnout. Každý z nás chce tady vyhrávat," dodal brankář Johan Hedberg, který chytal poprvé od 25. února a blýskl se 34 úspěšnými zákroky. "V dané chvíli chceme být hlavně spokojení se svými výkony. A proto co se mě týče, jsem rád, že jsme dnes porazili jeden z nejlepších týmů Východní konference," dodal Brian Rolston.

Eliášovi se proti Flyers tradičně daří

Právě po asistencích amerického útočníka padly všechny góly Eliáše, který přitom v předchozích sedmi zápasech neskóroval. V prvním případě našel Rolston českého hráče volného mezi kruhy, ve druhém zase oba ukázkově sehráli přečíslení dva na jednoho v oslabení. Díky jejich spolupráci Devils během necelých dvou minut prostředního dějství otočili stav z 0:1. Třígólové představení i konečné skóre pak Eliáš završil s pomocí svých bruslí, od nichž doputoval puk do branky Briana Bouchera, který předtím k němu vyrazil Rolstonovu střelu.

"Má úžasný cit pro hru. Dobře ji čte, umí si najet do dobré pozice. Dneska navíc, když byl volný, dostal kotouč. A to je důvod, proč dal tolik branek," řekl trenér New Jersey Jacques Lemaire o českém útočníkovi, kterému se proti Flyers tradičně daří. Nasázel jim už během kariéry 32 gólů, více žádnému jinému týmu v NHL nedal.

Philadelphie si prohrou zkomplikovala boj o první místo ve Východní konferenci, stále ho má ale ve svých rukou. Před Washingtonem má náskok jednoho bodu, před Pittsburghem ještě o další tři více. Každému z těchto tří týmů zbývá odehrát čtyři zápasy. "Samozřejmě, že chceme být nejlepším týmem Východu, ale momentálně se musíme zabývat naší hrou a dostat ji zase do pořádku," prohlásil obránce Kimmo Timonen. Flyers od března prohráli deset ze 16 zápasů.

Chicago drží poslední postupové místo

O účast v play-off bojují i obhájci titulu z Chicaga. Své šance Blackhawks posílili vítězstvím v Columbusu 4:3 po samostatných nájezdech a drží v Západní konferenci poslední postupové místo s tříbodovým náskokem na deváté Calgary. Hosté měli v Columbusu povedený nástup a už v šesté minutě vedli 2:0, ale nakonec museli v závěru dotahovat jednogólový náskok soupeře. Ten smazal v 55. minutě Bryan Bickell a v nájezdech se jako jediný prosadil Viktor Stalberg. V dresu domácích naopak neuspěli čeští hráči Jakub Voráček a Tomáš Kubalík, který odehrál druhé utkání v NHL.

V penaltovém rozstřelu mezi Phoenixem a Coloradem se neprosadil ani specialista na nájezdy Radim Vrbata, jehož typické bekhendové zakončení skončilo mimo branku. Neúspěšný byl i na druhé straně Milan Hejduk, přesto mohl být po utkání spokojenější, neboť Avalanche vyhráli na ledě soupeře 4:3. Vývoj skóre přesně kopíroval duel z Columbusu: Colorado rovněž ztratilo vedení 2:0, ale v závěru si z jediné střely ve třetí třetině vynutilo prodloužení zásluhou gólu Ryana O'Reillyho, který následně rozhodl i v nájezdech.

I hokejistům St. Louis bylo dvoubrankové vedení málo. V domácím zápase s Calgary vedli ještě ve 35. minutě 2:0, hosté ale třemi góly výsledek otočili. Strůjcem obratu byl kapitán Jarome Iginla, který byl u všech gólů: jednou v roli asistenta a dvakrát jako střelec, přičemž jeho druhá trefa v zápase byla nejen vítězná, ale zároveň i tisícím bodem v NHL.

"Když jsem začínal, nikdy jsem nepomyslel na to, že bych mohl dosáhnout něčeho podobného. Připomíná mi to, kolik zábavy jsem si užil a jaké jsem měl štěstí, že tu můžu tak dlouho hrát," podotkl třiatřicetiletý útočník. Vítězstvím se Calgary udrželo stále na tříbodovém rozdílu od osmého Chicaga, ale má odehráno o dva zápasy více.

New Jersey - Philadelphia 4:2 (0:1, 2:0, 2:1)
Branky: 27., 29. a 58. Eliáš, 49. Palmieri - 11. Van Riemsdyk, 45. J. Carter. Střely na branku: 24:36. Diváci: 17 625.
Columbus - Chicago 3:4 po sam. nájezdech (1:2, 1:0, 1:1 - 0:0)
Branky: 10. Majorov, 35. Brassard, 54. Pahlsson - 3. P. Kane, 6. Seabrook, 55. Bickell, rozh. nájezd Stalberg. Střely na branku: 34:29. Diváci: 16 217.
St. Louis - Calgary 2:3 (1:0, 1:1, 0:2)
Branky: 13. D'Agostini, 35. Backes - 36. a 55. Iginla, 49. Tanguay. Střely na branku: 27:25. Diváci: 19 150.
Phoenix - Colorado 3:4 po sam. nájezdech (0:1, 1:1, 2:1 - 0:0)
Branky: 37. Stempniak, 43. Ray Whitney, 53. Doan - 56. a rozh. nájezd O'Reilly, 20. Philippe Dupuis, 28. McClement. Střely na branku: 38:20. Diváci: 15 739.

Reklama