Hlavní obsah

Vrbata: Gólmani mě znají a jsou přilepeni na tyči

PHOENIX

Do konce základní části jim chybí odehrát už jen tři zápasy, o play-off by ale hokejisty Phoenixu mohla připravit snad jen souhra velmi nešťastných náhod. I díky nájezdům Radima Vrbaty budou Kojoti po roce znovu v šestnáctičlenné smečce uchazečů o Stanley Cup.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Střet českých legionářů v NHL. Vlevo Radim Vrbata z Phoenixu, vpravo bostonský David Krejčí.

Článek

V předchozích sezónách stačilo na postup do play-off uhrát kolem 90 bodů, vy jste neměli úplnou jistotu ani s šestadevadesáti. Nebyli jste z toho nervózní?

Mně to přišlo až neuvěřitelný, jak vyrovnaná je letos Západní konference. V únoru jsme vyhráli osm zápasů v řadě a stejně jsme se nikam výrazně neposunuli, natož abychom měli něco jistého. Vyhrávali i všichni kolem nás.

Loni jste se v prvním kole Stanley Cupu sedm zápasů řezali s Detroitem, letos vám asi nebude stačit uhrát jen postup. Ambice jsou jistě vyšší, ne?

Ale ten základní cíl byl jasný. My už si dva tři měsíce říkali: tak, a tenhle týden to rozhodne. A když skončil, nic rozhodnuté nebylo a my si mohli zase říct, že rozhodne ten další… Umlátit play-off je prostě nejdůležitější. Loni si takhle Philadelphia zajistila postup až v posledním zápase základní části, ještě k tomu na nájezdy, a pak se probila až do finále. Každý z těch postupujících týmů bude mít stejnou šanci.

V předchozím ročníku byly výkony Phoenixu obrovským překvapením. Cítili jste, že obhajoba loňských pozic bude mnohem těžší?

My tehdy zaskočili spoustu týmů, teď už na nás byli ostatní dobře nachystáni. Hlavně na začátku sezóny jsme s tím bojovali, ale časem se to srovnalo.

Neuškodil vám pražský začátek sezóny? Řada hráčů cestování do Evropy nemiluje.

Já bych to s Prahou nespojoval. V Západní konferenci si taky užijeme hodně létání. Spíš chvíli trvalo, než jsme našli ty správné kombinace útoků.

Také se vám v kabině znovu rozrostla česká enkláva…

Nás tu bylo loni pět Čechů, jenže pak šel Zbynďa Michálek do Pittsburghu, s Lanýžem (Robert Lang, pozn. red.) nepodepsali novou smlouvu a Petra Průchu poslali na farmu. Najednou jsme s Hanzim (Martin Hanzal, pozn. red.) zbyli v šatně jen dva a to jsme docela koukali.

S Michalem Rozsívalem a Rostislavem Kleslou v sestavě už vám zase předhazují českou mafii.

Říkali nám tu, že jsme se konečně uskromnili a teď si zase nějak vyskakujeme (směje se). Každopádně s Rozim a Rastym je to mnohem veselejší.

Hanzal ale od začátku března nehraje, stihne play-off?

Všichni v to doufáme, protože je tady jedním z nejlepších hráčů. Už to byl zkusit na ledě. Tak to snad vyjde.

Až bude Phoenix bilancovat, co ho přivedlo do play-off, jistě nebudou opomenuty ani vaše nájezdy. Vždyť jste jich proměnil v rozstřelech šest z deseti. Nemáte pocit, že jste si z blafáku do bekhendu udělal vlastní značku?

Spíš mám pocit, že je čím dál těžší takhle zakončovat, protože o tom všichni vědí. A gólmani jsou kolikrát přilepeni na tyčce a čekají.

V tom případě máte jistě připravenou záložní variantu…

To mám, jasně. Ale když ten bekhendový nájezd provedete na sto procent se vším všudy, tak je to skoro jasný gól.

Dřív takhle hodně zakončoval Martin Procházka. Kde jste se to naučil vy?

Dá se říct, že jsem to vypiloval až v NHL. Když se tu zavedly nájezdy, tak bylo vidět, že se gólmani hodně zlepšili a na střelcích bylo, aby zareagovali. Dřív jel člověk sám na branku jednou za deset zápasů, teď máte šanci po každém prodloužení.

Máte oblíbeného exekutora nájezdů?

Když jsem doma, tak se to snažím sledovat v televizi. A prostě Dacjuk z Detroitu je neuvěřitelný. Má skvělé ruce. Ono je nakonec jedno, jestli puk dostanete do brány střelou mezi kruhy nebo blafákem, ale mně se líbí, jak tam Dacjuk vždycky gólmana „vymíchá“.

Vaše zakončovatelské schopnosti při nájezdech by mohly být pádným argumentem i při vyjednávání o nové smlouvě. Už probíhá?

My se s Phoenixem bavili už po konci minulé sezóny. Ale je to těžký. Kontrakt končí dalším deseti lidem. A jsou mezi nimi i gólman Bryzgalov, na němž to tady všechno stojí, nebo obránce Yandle, který má letos super sezónu.

Hrál jste za Colorado, Carolinu, Chicago i Tampu Bay, ale Phoenix vypadá jako ideální štace.

Já si taky myslím. Všechny tři sezóny, co tu jsem, byly dobré. Kojoti jsou tým, který mi sedí.

Nejúspěšnější exekutoři v NHL
Alex Tanguay (Calgary)10 gólů ze 16 nájezdů
Jarret Stoll (Los Angeles)8 z 9 nájezdů
Radim Vrbata (Phoenix)6 z 10 nájezdů
Mike Ribeiro (Dallas)6 z 10 nájezdů
Thomas Vanek (Buffalo)5 ze 6 nájezdů

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články