Hlavní obsah

Patrik Eliáš: Jen jména nám to na Slovensku nevyhrají

NEWARK/PRAHA

Poprvé od roku 1996 si Patrik Eliáš nezahraje v play off NHL. Deprese z neúspěšné sezóny? S tím ale na útočníka hokejistů New Jersey nechoďte. Formu, která z něj udělala nejproduktivnějšího hráče Devils, hodlá prodat ve službách české reprezentace na nadcházejícím mistrovství světa na Slovensku.

Foto: Hans Deryk, Reuters

Patrik Eliáš.

Článek

Opravdu na vás klubový neúspěch nezanechá stopy?

Je pravda, že pro mě je sezóna výjimečná v tom, že jsme premiérově nepostoupili do Stanley Cupu. Ale díky tomu, jak probíhala, tak si z ní snažíme my hráči i vedení vzít to pozitivní, abychom příští ročník odehráli tak, jak si přejeme.

Už jste si v klubu zhodnotili, co bylo špatně? Kdyby místo Johna MacLeana přišel na post kouče Jacques Lemaire o pár týdnů dřív…

To už jsou právě jen ta kdyby. Bylo to dáno souhrou okolností. Zranili se nám tři čtyři hráči, neodstartovali jsme vůbec dobře a ještě se táhly věci kolem Kovalčukovy smlouvy, kdy někteří kluci vůbec nevěděli, jestli za nás budou hrát. To nám trochu nabouralo soustředění na hokej. Na druhou stranu dostalo šanci hodně mladých a ti se jí chopili opravdu skvěle.

Není to nakonec pro vás horší, když jste se ve druhé části sezóny fantastickým způsobem vrátili do hry a nakonec vám zbylo jen zklamání?

Já myslím, že ne. My v té druhé půlce viděli, že máme opravdu z čeho brát. Bohužel po polovině března jsme prohráli pět zápasů ze šesti. Měli jsme hodně náročný program a trošku nám došly síly. To rozhodlo.

Od začátku února jste přitom měli famózní sérii 13 vyhraných utkání z 15 a všichni už vás pasovali na jednoho z postupujících do play off. Věřil jste tomu v té době?

Upřímně musím říct, že moc ne. Samozřejmě to bylo úžasné, jak jsme v té době hráli. Byl tam opravdu krásně vidět rozdíl mezi první a druhou půlkou ročníku. V té první jsme za nerozhodných stavů góly inkasovali, v té druhé naopak dávali. Ztrátu jsme postupně mazali, ale pořád nám chyběly ty poztrácené body ze startu sezóny.

Devils sice budou bez play off, ale vy sám jste měl sezónu velmi slušnou. Nejproduktivnější hráč týmu, navíc účast na All Star Game.

Jak říkáte. Já jsem se svými výkony hodně spokojený. Ty body jsem navíc uhrál v nové roli centra, což je v systému, podle kterého vede mužstvo kouč Lemaire, ten nejzodpovědnější hráč. Kdo pod Jacquesem hrál, tak ví, že v osobních statistikách nemůže čekat rekordy. Tenhle rok jsme dali zdaleka nejméně gólů ze všech týmů NHL. Sezóna s více než 60 body, to je pro mě satisfakce.

Kdo kromě vás se ještě z New Jersey chystá na šampionát?

Stoprocentně Kovalčuk, ten má ohromnou chuť hrát. A velkou šanci má i Švéd Tedenby.

Gólmanu Brodeurovi už se nechce?

On říkal, že by jel! Ale jen jako kouč brankářů nebo jako člen PR týmu. Aby si to trochu užil.

Budete i při mistrovství světa sledovat boje o Stanley Cup?

Zajímá mě to, ale asi kouknu jen na výsledky. Vstávat v noci, abych viděl zápasy, určitě nebudu.

Jak rychle se přeorientujete na reprezentační vlnu?

To mi nebude dělat problém. Hokejisté v NHL jsou připraveni hrát do půlky června. Takže hokej v květnu mě jistě nezaskočí.

Loni na mistrovství světa v Německu se s českým úspěchem prakticky nepočítalo. Teď když máte být v týmu vy, Vokoun, Jágr nebo Havlát, možná už vás fanoušci vidí nejméně ve finále. Není to moc svazující?

Já bych byl raději opatrný. Kluci si to loni vydřeli a plně zasloužili, velkou roli ale taky hrálo štěstí, Voky perfektně chytal. Jména na papíře můžou vypadat dobře, ale nevyhrají nám to. Na Slovensku to zase bude hlavně o týmu.

Před rokem se mluvilo o neochotě některých hokejistů z NHL reprezentovat a ta kritika se dost nespravedlivě otřela i o vás…

(…skáče do řeči) Já už to ale vysvětlil. Manželka byla těhotná a v tu chvíli pro mě prostě její zdraví a rodina měly přednost. A jsem přesvědčený, že hráči, kteří kritizovali ty, co na MS nepřijeli, by se v mé situaci zachovali naprosto stejně.

Takže už vás nemrzí výroky, jež tehdy pronesli kapitán týmu Tomáš Rolinek nebo Jaromír Jágr?

Já myslím, že už není potřeba se vracet k něčemu, co bylo řečeno a třeba ne s úplnou znalostí situace. To už je dávno za námi.

Reklama

Související témata: