Hlavní obsah

Základní část NHL ovládl Vancouver, z Čechů byli vidět gólmani

NEW YORK

Zcela jednoznačně v režii hokejistů Vancouveru se odehrála základní část 93. ročníku zámořské NHL. Tým Canucks nejenže vyhrál Prezidentovu trofej se ziskem 117 bodů, ale švédský útočník Daniel Sedin ovládl kanadské bodování celé soutěže. Jeho dvojče Henrik Sedin - loňský vítěz ceny Arta Rosse určené nejproduktivnějšímu hráči základní části - byl nejlepším nahrávačem.

Foto: John Bazemore, ČTK/AP

Brankář Floridy Tomáš Vokoun zasahuje.

Článek

Ze zástupců českého hokeje zaujali především gólmani Tomáš Vokoun, Ondřej Pavelec a Michal Neuvirth. Pavelec nejprve svým zdravotním kolapsem hned v úvodu sezony, poté spolehlivými výkony v pozici týmové jedničky Atlanty. Stejné postavení si ve Washingtonu vydobyl i další český talent v prestižní soutěži Neuvirth. V ofenzivě už to tak radostné bilancování nebylo. Na prvenství mezi Čechy stačilo Martinu Havlátovi pouze 62 bodů, což v celé soutěži stačilo jen na začátek páté desítky pořadí.

Vancouver je po osmi letech prvním kanadským klubem, jemuž se podařilo základní část vyhrát. Tím dosud posledním byla v roce 2003 Ottawa. Hráči Kosatek navíc vyhráli poměrně jednoznačně; před druhým Washingtonem, jenž zvítězil ve Východní konferenci, měli desetibodový náskok. Vancouverští tak získali svoji historicky první Prezidentovu trofej, na Stanley Cup zatím čekají marně.

Unikátem je střídání dvojčat Sedinových na trůnu nejproduktivnějšího hráče NHL. Opět se tak nedostalo na nejzvučnější jména celé soutěže Alexandra Ovečkina z Washingtonu a Sidneyho Crosbyho z Pittsburghu.

Ruský ostrostřelec do sezony dobře vstoupil a po pěti zápasech měl na kontě osm bodů (4+4), ale poté už se mu zdaleka tolik nedařilo. V průběhu listopadu a prosince si dokonce v krátkém sledu po sobě připsal nejprve devítizápasovou šňůru bez vstřeleného gólu, posléze čekal na zápis do střelecké listiny osm utkání. V předchozích pěti sezonách v soutěži bylo jeho minimem 46 branek, tentokrát jich Ovečkin vstřelil "jen" 32. Přidal však 53 asistencí a byl jasně nejproduktivnějším hráčem Washingtonu.

Crosby stále není v pořádku

Zatímco Ovečkin měl potíže s herní pohodou, ještě hůře na tom byl, a také stále je, lídr Tučňáků Crosby. Přestože měl našlápnuto možná ke své životní sezoně, vedl produktivitu, když si za 41 zápasů připsal 66 bodů díky 32 trefám do černého a 34 přihrávkám, další body již do konce základní části nepřidal kvůli otřesu mozku. Ten mu začátkem ledna způsobil tvrdým naražením na hrazení obránce Tampy Bay Victor Hedman a Crosby podle posledních zpráv nebude ještě připraven ani na první kolo play off.

Český prapor drželi hlavně brankáři. Při tradičně výborných výkonech Vokouna, který ani tentokrát nezměnil dres a celou sezonu vydržel v průměrné Floridě, díky čemuž může chytat na světovém šampionátu na Slovensku, o sobě dali výrazně vědět i Pavelec a Neuvirth. Oba vychytali čtyřikrát čisté konto a měli i shodnou úspěšnost zákroků ve výši 91,4 procenta. Vokoun byl ještě o něco lepší - při šesti vychytaných nulách měl úspěšnost 92,2 procenta. V průměru inkasovaných branek na zápas byl z českého tria nejlepší Neuvirth (2,45).

Vedle Havláta si stejný počet 62 bodů připsali i Patrik Eliáš z New Jersey a bostonský David Krejčí. Nejlepšími českými střelci byli Havlát, Tomáš Plekanec z Montrealu a Milan Hejduk z Colorada. Všichni zaznamenali 22 gólů. Konec přinesla tato sezona u každoročně bedlivě sledovaného rozhodování Toronta a Tomáše Kaberleho o případné výměně do jiného týmu. Ceněný bek poprvé za kariéru v NHL změnil dres a hájí nově barvy Bostonu.

Celkem nastoupilo v uplynulém ročníku NHL 42 českých hokejistů, což je nejmenší počet od sezony 1997/98. Tehdy se jich představilo devětatřicet.

Dva zápasy pod širým nebem

Slavná soutěž se v této sezoně dočkala pokoření jednoho velkého milníku - ve druhé polovině listopadu byl v součtu klání základní části a bitev play off odehrán zápas s pořadovým číslem 50.000. Opětovně nechyběl ani duel zvaný "Winter Classic". Pod širým nebem tentokrát zápolili hokejisté Pittsburghu a Washingtonu (1:3). V únoru připomněly historii zápasů pod otevřeným nebem i Calgary a Montreal. Domácí Flames vyhráli 4:0.

Mezi favority vyřazovacích bojů o Stanley Cup by měl sice patřit vítěz základní části Vancouver, ale hned na úvod nebude mít vůbec snadnou pozici, neboť narazí na obhájce trofeje Chicago, jež proklouzlo do play off na poslední možnou chvíli. Zajímavé bude i to, jak dalšího favorita Washington dokáže v souboji regionálních rivalů potrápit New York Rangers v čele s brankářským mágem Henrikem Lundqvistem. Ten dokázal v základní části vychytat hned jedenáctkrát čisté konto.

Na cennou trofej si však brousí zuby i další, ať už jsou to loňský poražený finalista Philadelphia, vítěz z roku 2009 Pittsburgh, Boston čekající marně již od roku 1972, zkušený tým Detroitu či Anaheim vedený nejlepším kanonýrem základní části Coreym Perrym, jemuž fantasticky sekunduje již čtyřicetiletý "Finský blesk" Teemu Selänne. Chybět naopak bude New Jersey s hvězdným Iljou Kovalčukem. Devils po tragickém vstupu do sezony předvedli skvělou stíhací jízdu, ale nakonec na postup nedosáhli.

Reklama