Hlavní obsah

Neuvirth při premiéře v play off NHL obstál, vychytal první výhru

WASHINGTON

Český hokejový brankář Michal Neuvirth při svém premiérovém startu v play off NHL obstál, když v úvodním utkání 1. kola Východní konference vychytal výhru Washingtonu nad New Yorkem Rangers 2:1 v prodloužení. Neuvirth si připsal 24 zákroků, překonal ho pouze na začátku třetí třetiny Matt Gilroy, který dostal Rangers do vedení 1:0. V 54. minutě však vyrovnal Alexander Ovečkin a vítězný gól vstřelil v 19. minutě prodloužení Alexander Sjomin.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Brankář Washingtonu Michal Neuvirth

Článek

"Podal velice sebevědomý výkon, soustředil se na každý puk," pochválil Neuvirtha spoluhráč Ovečkin. "V druhé třetině měl Marián Gáborík ohromnou šanci dát první gól, ale Michal nás podržel. Myslím, že oba brankáři dnes chytali skvěle. Padly dohromady jen tři góly a mám takový pocit, že podobně to bude v celé sérii," dodal Ovečkin.

Prodloužení mělo svižný úvod, pak však hra upadla a čekalo se, kdo udělá chybu. Nakonec to byli Rangers, jmenovitě Chris Drury, který pod tlakem nedokázal vyhodit puk podél mantinelu, zastavil jej Jason Arnott, pohotově přihrál mezi kruhy na Sjomina a ten ranou z první rozhodl o výhře Capitals.

Pro Sjomina to byla první trefa v play off po patnácti zápasech a první od sedmého duelu 1. kola play off 2009 se stejným soupeřem.

"Bez Sjominových gólů se náš tým nikam nedostane," uvědomuje si trenér Washingtonu Bruce Boudreau. "Jen se podívejte na základní část: Ovečkin dal 32 gólů, Sjomin 27, Mike Knuble 24 a pak je tam ohromná mezera. Ta vítězná střela byla parádní, i když je tedy pravda, že jsem ji sotva viděl," žertoval Boudreau.

Roli favorita zvládli i hokejisté Detroitu, kteří v prvním utkání porazili Phoenix 4:2. Jedním gólem přispěl k výhře Red Wings útočník Jiří Hudler, který ve 44. minutě zvýšil na 4:1. Druhý gól Kojotů vstřelil Radim Vrbata.

Phoenix měl přitom povedený začátek zápasu, když už ve 3. minutě získal vedení zásluhou gólu Kylea Turrise. Pak však Kojoti promarnili pět přesilových her včetně minutu a půl trvající výhody dvou mužů v poli a Red Wings třemi góly v druhé třetině otočili skóre.

"Věčná škoda, že jsme nevyužili příležitosti a nepřidali druhý gól. Jakmile Detroit v druhé třetině vyrovnal a získal převahu, už jsme je nedokázali zastavit," litoval po utkání trenér Phoenixu Dave Tippett. "Nehráli jsme špatně, ale musíme se o dost zlepšit. Zejména při pohybu s pukem," dodal Tippett.

Úspěšně vstoupil do play off nejlepší tým základní části Vancouver, jenž udolal Chicago 2:0. Canucks vstřelili oba góly už v první třetině a pak se spolehli na výkon brankáře Roberta Luonga, který zneškodnil všech 32 střel Blackhawks a připsal si druhé čisté konto v play off v kariéře.

Ve Vancouveru však dobře vědí, že vedení 1:0 na zápasy nic neznamená. Ve stejné situaci byli se stejným soupeře už v posledních dvou letech, nakonec se však z postupu radovalo pokaždé Chicago. Obhájci Stanley Cupu jsou ale letos v jiné pozici - účast v play off si zajistili až na poslední chvíli a oproti loňsku nemají tak silný kádr, zatímco Canucks se mohou spolehnout na řadu opor.

O góly se ale tentokrát postarali spíše bojovníci než tradiční střelci. Úvodní gól vstřelil v 8. minutě Chris Higgins, jehož Canucks získali těsně před koncem přestupního termínu z Floridy. Druhou branku přidal o tři minuty později Jannik Hansen, který se v 82 zápasech základní části trefil jen devětkrát.

Vedle Luonga vychytal nulu na úvod play off také Marc-Andre Fleury, jehož Pittsburgh zvítězil nad Tampou 3:0. O vítězství rozhodli Tučňáci ve 47. minutě, kdy se v rozmezí 18 sekund trefili Alex Kovaljov a Arron Asham. V poslední minutě pak přidal třetí gól do prázdné branky Chris Kunitz.

"Fleury chytal fantasticky," prohlásil trenér Tampy Guy Boucher. "Už jsem viděl několik zpomalených záběrů a některým jeho zákrokům pořád nemůžu uvěřit," žasl Boucher.

Na výkonu jeho svěřenců - a především při zakončení - však byla trochu znát nervozita, vždyť plných devět hráčů Lightning prožilo debut v play off. "Řada z nás má za sebou první takovou zkušenost. Teď už víme, co můžeme čekat, a ve druhém utkání budeme určitě lepší. Zatím jsme prohráli jeden zápas, to není konec světa," uvedl útočník Steven Stamkos.

Tučňáci se na druhé straně museli stále obejít bez Sidneyho Crosbyho, který sice bruslí s týmem, ale lékaři mu dosud nepovolili kontaktní hru. Pořád však existuje možnost, že do série zasáhne, zatímco další hvězda mužstva Jevgenij Malkin je do konce sezony ze hry.

Východní konference - 1. zápasy:
Washington - NY Rangers 2:1 v prodl. (0:0, 0:0, 1:1 - 1:0)
Branky: 54. Ovečkin, 79. Sjomin - 42. Gilroy. Michal Neuvirth odchytal za Washington celý zápas, z 25 střel inkasoval 1 gól a úspěšnost zásahů měl 96 procent. Střely na branku: 33:25. Diváci: 18.398. Stav série: 1:0.
Pittsburgh - Tampa Bay 3:0 (0:0, 0:0, 3:0)
Branky: 47. Kovaljov, 47. Asham, 60. Kunitz. Střely na branku: 40:32. Diváci: 18.390. Stav série: 1:0.
Západní konference - 1. zápasy:
Vancouver - Chicago 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)
Branky: 8. Higgins, 11. Hansen. Střely na branku: 33:32. Diváci: 18.860. Stav série: 1:0.
Detroit - Phoenix 4:2 (0:1, 3:0, 1:1)
Branky: 28. Dacjuk, 33. Franzén, 39. Rafalski, 44. Hudler - 3. Turris, 48. Vrbata (Hanzal). Střely na branku: 36:28. Diváci: 20.066. Stav série: 1:0.
Anaheim - Nashville 1:4 (0:1, 0:2, 1:1)
Branky: 52. Selänne - 39. a 41. Fisher, 5. Weber, 36. Sullivan. Střely na branku: 28:30. Diváci: 17.174. Stav série: 0:1.

Reklama