Hlavní obsah

Erat výrazně přispěl k druhé výhře Nashvillu, obhájci z Chicaga jsou na pokraji vyřazení

NEW YORK

Útočník Martin Erat přispěl v třetím utkání 1. kola play-off NHL gólem a asistencí k výhře Nashvillu nad Anaheimem 4:3 a Predators se tak ujali vedení v sérii 2:1 na zápasy. Hokejistům NY Rangers se po nedělním vítězství 3:2 podařilo získat první bod v sérii s Washingtonem, s nímž prohrávají 1:2. Už 3:0 na zápasy vede Vancouver nad Chicagem, třetí duel Canucks vyhráli na ledě soupeře 3:2.

Foto: M. J. Masotti Jr., Reuters

Útočník Nashvillu Martin Erat (vpravo) překonává gólmana Anaheimu Raye Emeryho.

Článek

Erat po patnácti minutách první třetiny svou premiérovou trefou v letošním play-off otevřel skóre zápasu, za 38 sekund zvýšil na 2:0 Jordin Tootoo. Kačeři vyrovnali rovněž dvěma slepenými góly na konci druhé třetiny, kdy se během 30 sekund dvakrát trefil Teemu Selänne.

Ve 46. minutě dostal Predators znovu do vedení David Legwand, za minutu sice vyrovnal Matt Beleskey, v 51. minutě však přidal čtvrtý gól Nashvillu Mike Fisher a jednobrankový náskok udrželi domácí až do konce.

Fisher, jehož Predators získali v průběhu sezóny z Ottawy, se tak začíná novému zaměstnavateli vyplácet. Ve třech zápasech play-off vstřelil už tři góly, zatímco v předchozích 27 zápasech v základní části v dresu Nashvillu se trefil jen pětkrát.

"Vždycky je to větší zábava, když se vám daří. Samozřejmě na tom mají velkou zásluhu spoluhráči z naší formace, kteří mi vytvářejí šance. Ale nakonec je stejně nejdůležitější vítězství a snad v nich budeme pokračovat," prohlásil Fisher, který předtím strávil v Ottawě celou svou dosavadní kariéru v NHL.

"Fisher je silný centr, který umí skvěle útočit i dobře bránit. Vzhledem k naší marodce na konci základní části je klidně možné, že bychom se bez něho ani nedostali do play off. A teď začíná potvrzovat, proč nám ho majitelé klubu umožnili získat," prohlásil trenér Barry Trotz.

Nashville podle průběhu utkání i počtu střel na branku (37:16) vyhrál zaslouženě, Kačeři se ale dlouho statečně drželi. Do zápasu se vrátili po bitce Fishera s Ryanem Getzlafem na konci druhé třetiny, po níž čtyřicátník Selänne dvěma góly vyrovnal.

"Mohl to být zlomový moment. Ta bitka nás nabudila, dokázali jsme vyrovnat, jenže bohužel v třetí třetině jsme několikrát nechali příliš otevřená zadní vrátka a soupeř to dokázal potrestat. Tolik chyb, co jsme udělali, to je neuvěřitelné," zlobil se Selänne. "Pokud nebudeme lépe bránit, myslím, že nemáme moc šancí na úspěch," doplnil finského veterána trenér Randy Carlyle.

Prospal oslavil první gól v play-off

Vedle Martina Erata vstřelil v neděli svůj první gól v probíhajícím play-off také Václav Prospal, jehož New York Rangers porazili Washington s Michalem Neuvirthem v brance 3:2 a snížili stav série na 1:2. Prospal se prosadil ve 49. minutě, kdy dostal svůj tým do vedení 2:1. Pět minut před koncem vyrovnal Mike Knuble, vítězný gól Rangers vstřelil minutu a 39 sekund před třetí sirénou Brandon Dubinsky.

Domácí mohli jít do vedení 2:1 už v závěru druhé třetiny, když v poslední sekundě dostali puk za Neuvirthova záda. Rozhodčí však po konzultaci s videocentrem v Torontu gól neuznali, protože puk přešel celým objemem brankovou čáru desetinu sekundy po vypršení časového limitu.

"Trošku se to proti nám spiklo. Ovečkin minutu předtím šťastně vyrovnal na 1:1, nám pak neuznali gól... Byla to pro nás velká zkouška psychiky, ale zvládli jsme to, nenechali jsme se rozhodit a dál se koncentrovali na hru," pochválil celý tým brankář Henrik Lundqvist.

V rozhodující chvíli se ale k domácím přiklonilo štěstí. Při vítězném gólu Dubinsky vybruslil z rohu útočného pásma před branku, zblokovaný puk vyletěl do vzduchu a od ramene obránce Karla Alznera se smolně odrazil za záda bezmocného Neuvirtha.

"Snažil jsem se dostat puk před branku, protože už nezbývalo moc času. Byl to šťastný odraz, ale to k hokeji patří. Věděli jsme, že pokud chceme uspět, musíme se co nejvíce tlačit před Neuvirtha a nakonec se nám to vyplatilo," radoval se Dubinsky.

Český gólman v prvních dvou zápasech inkasoval dohromady jediný gól a i v neděli byl oporou Capitals, když zneškodnil 32 střel. Na vítězství to však tentokrát nestačilo.

Chicago vedení nezužitkovalo

Na pokraji vyřazení jsou obhájci Stanleyova poháru z Chicaga, kteří po dvou prohrách na ledě nejlepšího týmu základní části Vancouveru nezvládli ani první domácí zápas, podlehli 2:3 a prohrávají v sérii už 0:3.

Blackhawks přitom od 7. minuty vedli 1:0 a byli lepším týmem, v polovině zápasu však Canucks dvěma góly během 54 sekund otočili skóre ve svůj prospěch a dostali se na koně. Záhy sice vyrovnal Patrick Sharp, ve 47. minutě ale vstřelil vítězný gól Vancouveru bekhendovou dorážkou Mikael Samuelsson.

Play-off NHL - 1. kolo
Východní konference
NY Rangers - Washington 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)
Branky: 26. Christensen, 49. Prospal, 59. Dubinsky - 40. Ovečkin, 55. Knuble. Zásahy brankářů: Lundqvist 25/23 - Neuvirth 35/32. Diváci: 18 200. Stav série: 1:2.
Západní konference
Nashville - Anaheim 4:3 (2:0, 0:2, 2:1)
Branky: 16. Erat, 16. Tootoo, 46. Legwand (Erat), 51. Fisher - 39. a 39. Selänne, 47. Beleskey. Zásahy brankářů: Rinne 16/13 - Emery 37/33. Diváci: 17 113. Stav série: 2:1.
Chicago - Vancouver 2:3 (1:0, 1:2, 0:1)
Branky: 7. Keith, 33. Sharp - 31. Ehrhoff, 31. D. Sedin, 47. Samuelsson. Zásahy brankářů: Crawford 26/23 - Luongo 32/30. Diváci: 21 743. Stav série: 0:3.

Reklama

Související témata: