Hlavní obsah

Chicago si v NHL vynutilo pokračování série, Boston vyrovnal s Montrealem

Obhájce Stanleyova poháru Chicago si vynutilo pokračování série prvního kola play off s Vancouverem, neboť čtvrtý zápas vyhrálo na ledě soupeře 5:0 a na zápasy prohrává už jen 2:3. Loňský šampión NHL rozhodl o jasné výhře v úvodních 25 minutách, v níž vstřelil všech pět branek. Po dvou gólech dali Marián Hossa a Duncan Keith, zbývající obstaral Patrick Kane. Brankář Corey Crawford zlikvidoval 36 střel a připsal si první nulu ve vyřazovací části.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Patrick Sharp z Chicaga (vlevo) střílí na brankáře Vancouveru Roberta Luonga.

Článek

Chicago prohrálo úvodní tři duely série, v posledních dvou ale celkově přehrálo vítěze základní části vysoko 12:2. "Minulá vysoká výhra nás povzbudila a přeneslo se to i do dnešního zápasu," prohlásil gólman Crawford. "Každý zápas teď může být náš poslední v sezoně. A hrozba vyřazení v nás vzbuzuje ještě větší bojovnost a to je podle mě hlavní rozdíl," dodal obránce Keith, který ke dvěma trefám přidal dvě asistence.

Luongo zase opustil branku

Už podruhé za sebou střídal gólman Vancouveru Roberto Luongo. V minulém duelu opustil branku ve třetí třetině po šesti inkasovaných gólech, tentokrát své místo přenechal Corymu Schneiderovi už ve 22. minutě po čtvrté brance. "Cítím se jistý v tom, co dělám. Po jednom nebo dvou zápasech tu jistotu neztratíte. Pro mě se nic nemění. Budu připraven," konstatoval Luongo.

Nedaří se však celému týmu. Vítěz produktivity základní části Daniel Sedin zaznamenal v posledních dvou zápasech jediný bod, jeho dvojče Henrik vyšlo naprázdno. Navíc si dohromady připsali devět záporných bodů, přitom do čtvrtého zápasu série měli společně devět bodů a sedm kladných. "Takové je play off. Dostali nový impuls a je na nás, abychom jim ho zase vzali v Chicagu. Věřím v naše schopnosti. Máme skvělý tým a příště to ukážeme," řekl Henrik Sedin.

Nicméně hokejisté Vancouveru jsou na tom pořád lépe, v historii soutěže otočily stav série z 0:3 na 4:3 jen tři týmy. Naposledy loni a tehdejší obrat Philadelphie je pro Chicago inspirací. "Dáváme si je za příklad, o postup se budeme rvát dále," řekl obránce Blackhawks Brian Campbell.

Kaberle a Plekanec asistovali

V sérii mezi Montrealem a Bostonem nehraje domácí prostředí žádou roli, ve všech čtyřech duelech uspěli hosté. Ve čtvrtek Bruins vyhráli 5:4 v prodloužení a srovnali na 2:2. V čase 61:59 to zařídil druhým gólem v utkání Michael Ryder. Jednu asistenci si v dresu vítězů připsal Tomáš Kaberle, za poražené měl stejnou bilanci Tomáš Plekanec.

Hokejisté Bostonu se radují z vítězné branky do sítě Montrealufoto: Reuters/Shaun Best

Přitom Boston v zápase ani jednou nevedl. Po první třetině prohrával 0:1, v průběhu druhé dokonce 1:3 a za tohoto stavu si jejich trenér Claude Julien vyžádal oddechový čas. Jeho slova zaúčinkovala a Bruins ještě do druhé přestávky srovnali. Na začátku třetí části však opět inkasovali a vyrovnali šest minut před koncem základní hrací doby. Hned z první střely Bostonu v prodloužení rozhodl Ryder.

"Stejná věc se nám už povedla několikrát v základní části, ale tohle je play off. A bylo úžasné sledovat, co vydržíme, když hrajeme pod tlakem. Byla to zábava, doufám, že i lidé odcházeli ze stadiónu s pocitem, že to za ty peníze stálo," uvedl brankář Bostonu Tim Thomas.

Hosty stav 1:3 nepoložil

Hostující hráči vyzdvihli, že je nepoložil stav 1:3. "Po třetí brance jsme se semkli, vrátili se k naší hře a vyrovnali. To nás posílilo," uvedl Ryder, bývalý hráč právě Montrealu, který dosud v sérii nebodoval. Teď měl dva góly, včetně vítězného, a asistenci. "Jsem za to rád, ale hlavně, že jsme srovnali sérii. Stav 1:3 by se otáčel těžko," dodal Ryder.

Hráči Montrealu odmítli, že by se průběžným vedením 3:1 nechali ukolébat. "Nemyslím si, že jsme přestali hrát. Měli jsme několik dobrých šancí je dorazit, odehráli i dobře přesilové hry a měli jako první šanci v prodloužení. Jen jsme nedali gól," řekl Michael Cammalleri.

Domácí Canadiens ve své aréně prohospodařili dvě výhry v Bostonu, český útočník Tomáš Plekanec však působil klidným dojmem. "Nepanikaříme. Musíme se poučit z proher a připravit se na další zápas. Jsme schopni u nich zase vyhrát a vrátit se sem s vedením v sérii," řekl.

Žraloci se přiblížili postupu

Postupu do druhého kola se přiblížili hokejisté San Jose, kteří na ledě Los Angeles vyhráli 6:3 a v sérii vedou 3:1. Rozhodujícími pasážemi byly začátky druhé a třetí třetiny. Nejprve Sharks zlomili dvěma góly bezbrankový stav a v závěrečné části dalšími dvěma odskočili z 3:2 na 5:2. Znovu se na výhře San Jose podílel dvěma góly Ryane Clowe.

"Nevím, co je to s námi. Dávají nám snadné branky. Necháváme je dorážet a to není v naší hře obvyklé," přemýšlel obránce Kings Drew Doughty. Právě defenziva teď kalifornskému týmu nepracuje, jak by měla. V obou domácích zápasech dostali šest gólů. "A to pak těžko můžeme vyhrát zápas. Je to znepokojující. Přitom jsme defenzivní tým a pokud inkasujeme více branek, jsme v potížích," dodal další zadák Jack Johnson.

1. kolo play off NHL:
Východní konference - 4. zápas:
Montreal - Boston 4:5 v prodl. (1:0, 2:3, 1:1 - 0:1)
Branky: 9. Sopel, 27. Cammalleri, 28. A. Kosticyn (Plekanec), 42. Subban - 23. a 62. Ryder (na první T. Kaberle), 30. Ference, 38. P. Bergeron, 54. Kelly. Střely na branku: 38:35. Diváci: 21.273. Stav série: 2:2.
Západní konference - 4. zápas:
Los Angeles - San Jose 3:6 (0:0, 2:3, 1:3)
Branky: 31. Richardson, 37. Justin Williams, 54. Ponikarovskij - 24. a 30. Clowe, 26. Demers, 43. J. Thornton, 44. Pavelski, 52. Mitchell. Střely na branku: 38:27. Diváci: 18.234. Stav série: 1:3.
Západní konference - 5. zápas:
Vancouver - Chicago 0:5 (0:3, 0:2, 0:0)
Branky: 6. a 22. Hossa, 7. a 25. Keith, 13. P. Kane. Střely na branku: 36:26. Diváci: 18.860. Stav série: 3:2.

Reklama

Související témata: