Hlavní obsah

Chicago si v NHL i díky gólu Frolíka vynutilo rozhodující zápas

Hokejisté Chicaga zdolali v šestém utkání úvodního kola play off NHL i s přispěním jednoho gólu Michaela Frolíka na svém ledě Vancouver 4:3 v prodloužení a vynutili si rozhodující sedmý duel. Výhru obhájce Stanleyova poháru, který v sérii prohrával už 0:3 na zápasy, zajistil v 76. minutě Ben Smith.

Foto: ČTK/AP

Michael Frolík z Chicaga dává gól brankáři Vancouveru Cory Schneiderovi.

Článek

"Snažím se zhluboka nadechnout. Mají skvělé hráče, byl jsem nervózní pokaždé, když měli na hokejce puk," přiznal nečekaný hrdina Smith, který má na svém kontě šest zápasů v základní části a stejný počet přidal i v play off v sérii s Vancouverem. A soupeři dal už tři branky. "Jsem vděčný za šanci, kterou jsem dostal. Minulé góly mi dodaly sebevědomí, vím, že se můžu prosadit i na té nejvyšší úrovni," dodal Smith.

Chicago přitom v průběhu zápasu ani jednou nevedlo a třikrát muselo dotahovat soupeřův jednogólový náskok. V posledním případě se to Blackhawks povedlo zásluhou Frolíkovy trefy. Český útočník skóroval z trestného střílení, při němž brankáře Coryho Schneidera, náhradníka Roberta Luonga, oklamal forhendovým blafákem.

Kladenský rodák dostal možnost nájezdu, poté co ho v úniku fauloval Daniel Hamhuis. Nabídnutou šancí nepohrdl a srovnal necelé dvě minuty po soupeřově třetí brance. "Vůbec jsem nevnímal dav lidí. Soustředil jsem se na sebe, abych provedl tuto kličku, a doufal jsem, že zafunguje," popsal důležitý moment zápasu Frolík.

Na led přišel Luongo

Po jeho nájezdu zůstal Schneider ležet na ledě a kvůli zranění ho vystřídal Luongo, který v minulých dvou zápasech inkasoval deset gólů a v obou případech byl střídán. "Možná nám to pomohlo. Zasypali jsme ho sprškou střel a pak nám daroval dorážku," dodal Frolík.

Dvaadvacetiletý Smith rozhodl prodloužení poté, co se propracoval k puku, který před sebe vancouverský brankář vyrazil po střele Niklase Hjalmarssona od modré čáry. "O to se vždy snažím, je to můj styl. Natlačím se před branku a čekám na dorážku. Niklas Hjalmarsson vyslal tvrdou střelu a puk se pak odrazil přímo ke mně," uvedl střelec.

Chicago se nyní pokusí navázat na loňský výkon Philadelphie, která se stala třetím týmem v historii soutěže, který obrátil sérii z 0:3 na zápasy. "Stát se může cokoli," shodl se se Smithem kapitán týmu Jonathan Toews.

Takový scénář ale Vancouver, vítěz základní části, rozhodně nechce dopustit. "Musíme k tomu přistoupit stejně jako Chicago. Prohrávali 0:3 a ve čtvrtém zápase nás porazili 7:2. Nyní je řada na nás, abychom po třech porážkách odpověděli rázným způsobem," řekl trenér Alain Vigneault.

Sedmý zápas vybojovala i Philadelphie

Rozhodující sedmý zápas si vybojovali i hokejisté Philadelphie, kteří zvítězili v Buffalu 5:4 v prodloužení a srovnali stav série na 3:3. I Flyers museli stejně jako Chicago otáčet nepříznivý vývoj utkání, v němž postupně prohrávali 0:2, 1:3 a 3:4. Na úspěšném obratu se dvěma zásahy podílel Daniel Briere, vítězný gól dal v čase 64:43 finský útočník Ville Leino.

"Už jsem během své kariéry sehrál několik divokých a šílených zápasů. A tohle byl jeden z nich. Srdce dnes dostalo zabrat, bušilo o něco rychleji než kdy jindy," podotkl Briere, který v zápase vstřelil první gól týmu a v druhé třetině srovnal stav na 3:3.

Hráči Philadelphie mají zkušenosti s vypjatými a vyrovnanými duely, které se nevyvíjejí v jejich prospěch. Loni dokázali obrátit sérii proti Bostonu, přestože v ní prohrávali už 0:3 na zápasy. Přesto Leino přiznal, že byli v úvodu nervózní z hrozby vyřazení. "Po několika střídáních jsme se ale dostali do zápasu a za sebe můžu říci, že jsem se cítil normálně," uvedl střelec rozhodující branky.

"Byl to šťastný odraz. Napoprvé jsem to ještě přitom netrefil, byl jsem z té šance nejspíš příliš překvapený a nadšený," komentoval Leino situaci, při níž zůstal kotouč po střele Krise Versteega volný na brankovišti. I přes malé zaváhání mu ale ve skórování nezabránil ani gólman Ryan Miller ani obránce Chris Butler.

Tento okamžik zapříčinil, že série vyvrcholí úterním sedmým zápasem. "Bylo by hezké skoncovat to s nimi už dneska. Měli jsme k tomu šance, ale nedotáhli jsme to. Série je přesto stále otevřená, venku hrajeme dobře celý rok," podotkl Thomas Vanek, autor dvou branek domácího celku.

Vážnost situace uspíšila i návrat na led obránce Philadelphie Chrise Prongera, který vynechal předchozích 21 utkání po operaci pravé ruky. Na led naskočil v Buffalu za stavu 0:2 a odehrál čtyři minuty a 33 sekund. "Už mě z toho vysedávání na lavičce trochu bolela záda," vtipkoval tvrdý zadák.

Nashville jde dál

Z třetího duelu nedělního programu NHL naopak vzešel druhý semifinalista Západní konference. K Detroitu se připojili hokejisté Nashvillu, kteří v domácím prostředí porazili Anaheim 4:2 a stejným poměrem zvítězili i v sérii. Predators, za něž v druhém utkání za sebou nenastoupil zraněný Martin Erat, postoupili do druhého kola poprvé v klubové historii.

"Jsem šťastný za tuto partu, která celý rok poctivě dřela. Byla to vyrovnaná série, v níž jsme prokázali pevné nervy a odolnost. Cítím i úlevu, protože nad námi visel stín předchozích neúspěchů, kdy jsme nedokázali v play off přejít ani jednou přes první kolo. Pokud by se nám to znovu nepovedlo, myslím si, že by se hráči s tím o to hůře vyrovnávali," prohlásil Barry Trotz, který je trenérem týmu nepřetržitě od roku 1998.

Naopak na druhé straně byl zklamaný Teemu Selänne, který zvažuje konec kariéry a možná odehrál poslední zápas. V sérii vstřelil finský útočník šest branek, po jeho zásahu se ujali Ducks v nedělním zápase vedení 1:0. Následně domácí dvěma góly otočili stav, ale v závěru druhé třetiny Anaheim srovnal krok.

Odpověď hosté nenašli až na branku Nicka Spallinga, pro něhož to byla druhá trefa v zápase. Výhru a postup pak Predators stvrdili gólem při power play.

"Znovu jsme udělali několik chyb, které vedly ke gólům. Nevím, proč jsme se jich nedokázali vyvarovat. To nás provázelo po celou sérii. Myslím si, že v obraně jsme nebyli dobří, jak jsme chtěli. Problém nebyl dát gól, ale neinkasovat. Dopouštěli jsme se mnoha chyb, a to nás sráželo. To byl rozdíl mezi oběma týmy," uvedl Selänne.

S ním souhlasil i trenér týmu Randy Carlyle, který navíc vypíchl i moment z předchozího zápasu, kdy soupeř srovnal 35 sekund před vypršením základní hrací doby a v prodloužení strhl výhru na svou stranu. "To bylo jako úder dýkou do srdce. Nemůžete si dovolit dělat tolik chyb, jak se nám stávalo," řekl kouč vyřazeného Anaheimu.

1. kolo play off NHL:
Východní konference - 6. zápas:
Buffalo - Philadelphia 4:5 v prodl. (3:1, 1:2, 0:1 - 0:1)
Branky: 9. a 20. Vanek, 3. Niedermayer, 37. Gerbe - 15. a 29. Briere, 21. Van Riemsdyk, 51. Hartnell, 65. Leino. Střely na branku: 33:49. Diváci: 18.690. Stav série: 3:3.
Západní konference - 6. zápasy:
Nashville - Anaheim 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)
Branky: 20. a 45. Spaling, 24. Sullivan, 60. Legwand - 11. Selänne,39. J. Blake. Střely na branku: 30:27. Diváci: 17.113. Konečný stav série: 4:2.
Chicago - Vancouver 4:3 v prodl. (1:2, 1:0, 1:1 - 1:0)
Branky: 15. Bickell, 36. Bolland, 43. Frolík z tr. střílení, 76. B. Smith - 3. D. Sedin, 19. Burrows, 41. Bieksa. Střely na branku: 33:35. Diváci: 22.014. Stav série: 3:3.

Reklama