Hlavní obsah

Montreal si vynutil sedmý zápas, obhájci z Chicaga končí

NEW YORK

Hokejisté Montrealu zvítězili v úterním šestém utkání 1. kola play-off NHL nad Bostonem 2:1, srovnali stav série na 3:3 a vynutili si sedmý zápas, který se hraje hned ve středu v Bostonu. Ze hry už jsou naopak obhájci Stanley Cupu z Chicaga, kteří v rozhodujícím sedmém utkání podlehli na ledě Vancouveru 1:2 v prodloužení. Postup do druhého kola si v úterý vybojovali také hokejisté Philadelphie, kteří v sedmém duelu porazili Buffalo 5:2.

Foto: Andy Clark, Reuters

Hokejisté Vancouveru zalehávají Alexe Burrowse, který právě rozhodl o postupu Canucks a vyřazení Chicaga v 1. kole Stanley Cupu.

Článek

U všech tří gólů v zápase mezi Montrealem a Bostonem byl na ledě český útočník Tomáš Plekanec. V 11. minutě přes něho Canadiens rozehráli při hře pět na tři přesilovkový zámek, který zakončil přesnou střelou Mike Cammalleri. Hosté vyrovnali v úvodní minutě druhé třetiny díky trefě Dennise Seidenberga. Přesně o pět minut později však vrátil domácím vedení gólem v další dvojnásobné početní převaze Brian Gionta a jeho tým pak jednobrankový náskok udržel až do konce.

Hráči Montrealu ale vítězství příliš neslavili. Jednak vědí, že stále nedokončili svůj cíl, navíc sedmý zápas se hraje už ve středu. "Nebudu tady dneska sedět a chválit náš tým. Vyhráli jsme důležitý zápas, ale pořád je to jen první kolo play off a ještě není konec. Místo komplimentů se musíme zamyslet, jak bychom mohli hrát ještě lépe," prohlásil Cammalleri.

Jedním z hlavních strůjců vítězství Canadiens byl brankář Carey Price, který zlikvidoval 31 střel, z toho dvanáct v třetí třetině. "Není pochyb o tom, že Carey byl dneska opět fantastický. Chytá skvěle v každém zápase a dokazuje, že vynikající brankář je v play off klíčem k úspěchu," konstatoval trenér Jacques Martin.

Hráči Bostonu po utkání žehrali na vlastní nedisciplinovanost, kterou podtrhl vyloučením na pět minut a do konce zápasu Milan Lucic za naražení protivníka na mantinel. Bruins inkasovali v oslabení oba góly, sami naopak nevyužili žádnou ze čtyř přesilovek a v celé sérii ještě nedali v početní výhodě ani gól.

"Je to pořád stejné, v přesilovce prostě padají důležité branky. Oni je dali, my ne. Při hře pět na pět jsme myslím podali skvělý výkon, ale speciální týmy nás potápějí," konstatoval obránce bostonských Medvědů Seidenberg.

Hokejisté Montrealu (vpravo Tomáš Plekanec) oslavují branku Mika Cammalleriho v utkání s Bostonem.foto: ČTK/AP/Ryan Remiorz

Letci z Philadelphie v duelu s Buffalem nepřipustili žádné drama a poté, co dokázali vyhrát šestý zápas na soupeřově ledě a vyrovnali sérii na 3:3, si už postup do dalšího kola nenechali před domácími fanoušky ujít. Flyers nastartoval vedoucí gól Braydona Coburna devatenáct sekund před koncem první třetiny, v druhém dějství pak domácí hráči přidali další dvě branky, a když na začátku třetí třetiny zvýšili na 4:0, bylo rozhodnuto.

Hlavní zásluhy na postupu do dalšího kola si může směle přisvojovat brankář Brian Boucher, který vychytal všechny čtyři výhry, přestože se v brance Philadelphie během série vystřídali hned tři gólmani. Boucher dvakrát dovedl tým k vítězství, když nastoupil od začátku zápasu, a dvakrát, když střídal, což se předtím ještě žádnému brankáři v historii během jediné série play-off nepovedlo.

Burrows hrdinou Vancouveru

Příští soupeři Philadelphie a Washingtonu, který si už postup vybojoval dříve, vzejde ze středečních sedmých zápasů Boston - Montreal a Pittsburgh - Tampa Bay. V Západní konferenci už je o složení dvojic pro semifinále rozhodnuto: Vancouver se utká s Nashvillem a San Jose změří síly s Detroitem.

Hrdinou Vancouveru je od úterý útočník Burrows, který vystřílel Canucks v sedmém duelu s Chicagem vítězství 2:1 v prodloužení. Burrows už v třetí minutě otevřel skóre zápasu, pak sice na začátku třetí třetiny neproměnil trestné střílení, ale zdálo se, že Canucks s výborně chytajícím Robertem Luongem udrží vedení 1:0 až do konce.

Domácí však vedle trestného střílení zahodili celou řadu dalších velkých šancí na pojištění náskoku a dvě minuty před koncem základní hrací doby o jednogólové vedení přišli, když ve vlastním oslabení po zaváhání obrany Canucks vyrovnal Jonathan Toews.

V prodloužení však chybovali i Blackhawks. Nejprve v úvodu nevyužili přesilovou hru, v šesté minutě pak vyrobili hrubku v rozehrávce, puku se zmocnil Burrows a dělovkou z mezikruží jej napálil nad vyrážečkou fantasticky chytajícího Coreyho Crawforda do sítě.

Play-off NHL - 1. kolo
Východní konference
Montreal - Boston 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Branky: 11. Cammalleri (Plekanec), 26. Gionta - 21. Seidenberg. Zásahy brankářů: Price 32/31 - Thomas 27/25. Diváci: 21 273. Stav série: 3:3.
Philadelphia - Buffalo 5:2 (1:0, 2:0, 2:2)
Branky: 20. Coburn, 25. Briere, 31. Van Riemsdyk, 42. Leino, 51. Carcillo - 47. Myers, 56. Boyes. Zásahy brankářů: Boucher 28/26 - Miller 28/24, Enroth 8/7. Diváci: 19 966. Konečný stav série: 4:3.
Západní konference
Vancouver - Chicago 2:1 v prodl. (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)
Branky: 3. a 66. Burrows - 59. Toews. Zásahy brankářů: Luongo 32/31 - Crawford 38/36. Diváci: 18 860. Konečný stav série: 4:3.

Reklama