Hlavní obsah

Boston s Krejčím dorazil Philadelphii a je ve finále. Detroit utekl žralokům z lopaty

BOSTON

Hokejisté Bostonu s Davidem Krejčím i ve čtvrtém utkání druhého kola play off NHL přehráli Philadelphii a po domácí výhře 5:1 ovládli sérii 4:0 na zápasy. Klíčovou pasáží postupové výhry byla třetí třetina, v níž Bruins čtyřmi góly zlomili nerozhodný stav 1:1.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

U první branky Bostonu si asistenci připsal David Krejčí (46).

Článek

U první branky týmu si asistenci připsal Krejčí, který byl s devíti body za čtyři góly a pět přihrávek ve čtyřech zápasech jedním z hlavních strůjců postupu Bostonu do finále Východní konference. Do něho se Bruins probojovali poprvé od roku 1992 a se střetnou s Tampou Bay.

Loňský zázrak se nekonal 

Boston nepřipustil zopakování loňského zázraku Philadelphie, která ho vyřadila, přestože Bruins vyhráli první tři zápasy série. Flyers se zapsali do historie jako třetí tým, jemuž se to povedlo. "Z minulého roku jsme se poučili. Stal se z nás teď tým, který o to více toužil uspět a postoupit. Jsem rád, že loňský rok můžeme hodit za hlavu. Je to dobrý pocit," uvedl Milan Lucic, autor dvou branek v zápase.

Hráči Bostonu se radují z postupu do finále.foto: ČTK/AP/Elise Amendola

V podobném duchu mluvil i brankář Bostonu Tim Thomas, který v sérii inkasoval pouze sedmkrát. "Upřímně řečeno jsem rád, že je to za námi. Pořád slyšíte rozebírat tu loňskou situaci, ale my jsme to museli ignorovat, abychom byli schopni vyhrát tuhle sérii. Je mi jasné, že čím déle by nám to trvalo, tím hlasitěji by se o tom mluvilo. Takže jsem rád, že je to za námi a doufám, že jsme zahnali nějaké démony," podotkl Thomas.

Útočník Philadelphie Mike Richards nezastíral zklamání. Flyers, kteří se loni ze sedmého místa dostali až do finále Stanleyova poháru, nyní jako druhý nasazený tým Východní konference skončili ve druhém kole. "Nejsem si jistý, co jsme udělali špatně. Musím ale ocenit výkony Bostonu. Hráli velmi dobře a my jsme na jejich hru nenašli odpověď," řekl Richards.

Vyřazení na brankáře šéfmanažer nesváděl

Jedním z rozdílů mezi týmy byla hra v defenzivě podpořená výborným výkonem brankáře. Boston už v úvodním zápase nasázel soupeři sedm gólů a po další vydřené výhře 3:2 v prodloužení pak doma přehrál Flyers dvakrát shodně 5:1. Bruins během čtyř zápasů inkasovali celkově jen sedm branek, hosté protočili v průběhu play off tři gólmany. Generální manažer Philadelphie Paul Holmgren ale vyřazení z play off na brankáře nesváděl.

"Vím, že vypadá špatně, když střídáte gólmany. Ale brankáři jsou složkou našeho týmu. A Bobrovskij byl dnes skvělý, i když je to mladý kluk a chytal pod tlakem ve vypjaté situaci. Zápas jsme n neztratili kvůli němu, ale protože nás přehráli jako tým," řekl Holmgren.

Rudá křídla měla větší hlad po vítězství

Naopak hráči Detroitu odvrátili první hrozbu vyřazení, když na svém ledě udolali San Jose 4:3 a snížili stav série na 1:3. Red Wings měli dobrý vstup do utkání, i díky dvěma gólům obránce Nicklase Lidströma vedli už v první třetině 3:0. Slibný náskok ale v dalším průběhu promrhali a o jejich těsné výhře rozhodl až v předposlední minutě Darren Helm.

Johan Franzen se raduje z gólu Detroitu do sítě žraloků ze San Jose.foto: ČTK/AP/Duane Burleson

"Pro nás to bylo, jako bychom vyhráli v prodloužení, protože jsme museli dát gól, museli jsme vyhrát," prohlásil po utkání autor vítězné trefy. "Hráli jsme dnes s větší touhou a vůli po vítězství. I když se dokázali vrátit do zápasu a ve třetí třetině vyrovnali, tak jsme se drželi našeho plánu a díky tomu jsme zvítězili," uvedl kapitán týmu Lidström, který byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

Lidström přeskočil Jágra

Jednačtyřicetiletý Švéd, o němž se spekuluje, že by mohl po sezóně uzavřít hokejovou kariéru, prokázal, že z výkonnostních důvodů končit nemusí. "O tom mluvíte jen vy," odvětil novinářům trenér Detroitu Mike Babcock. "Myslím si, že dnes vám docela dobře odpověděl," řekl na adresu Lidströma, který se ziskem dvou bodů dostal v historickém pořadí produktivity hráčů v play off před Jaromíra Jágra. Nyní je na jedenácté příčce se 182 body, česká hvězda má o jeden bod méně.

I přes porážku působil trenér San Jose Todd McLellan spokojeně. "Těší mě, že i když jsme nehráli dobře, tak jsme znovu ožili a dohnali třígólovou ztrátu. Sice jsme to nedotáhli, ale máme příště příležitost ukončit sérii doma. Poučíme se a v dalším zápase budeme lepší," uvedl. Pátý duel série je na programu v neděli v San Jose.

Semifinále Východní konference - 4. zápas:
Boston - Philadelphia 5:1 (1:0, 0:1, 4:0)
Branky: 13. a 56. Lucic (na první Krejčí), 43. Boychuk, 59. Marchand, 60. Paille - 34. Versteeg. Střely na branku: 27:23. Diváci: 17.565. Konečný stav série: 4:0.
Semifinále Západní konference - 4. zápas:
Detroit - San Jose 4:3 (3:1, 0:1, 1:1)
Branky: 12. a 19. Lidström, 7. Bertuzzi, 59. Helm - 19. Couture, 34. Boyle, 42. Heatley. Střely na branku: 40:28. Diváci: 20.066. Stav série: 1:3.

Reklama

Související témata: