Hlavní obsah

San Jose vyřadilo Detroit a o finále Stanley Cupu se utká s Vancouverem

SAN JOSE

Hokejisté San Jose postoupili do finále Západní konference NHL, když v rozhodujícím sedmém utkání zdolali na domácím ledě Detroit 3:2 a sérii vyhráli 4:3 na zápasy. V boji o finále Stanleyova poháru se Sharks střetnou od neděle s Vancouverem. Druhou dvojici tvoří ve Východní konferenci Boston a Tampa Bay.

Foto: Chad Ziemendorf, Reuters

Hokejisté San Jose (zleva) Antti Niemi, Douglas Murray, Joe Thornton a Marc-Edouard Vlasic oslavují vítězství nad Detroitem a postup do finále Západní konference.

Článek

Sharks ztratili v sérii vedení 3:0, v posledním duelu ale položili základ k úspěchu už v první třetině, v níž se brankami Devina Setoguchiho a Logana Coutura ujali vedení 2:0. Prostřední dějství ale patřilo Detroitu a střeleckou převahu vyjádřil snížením Henrik Zetterberg.

Dvoubrankový náskok vrátil domácím hokejistům v poslední části Patrick Marleau a hosté v závěru už jen zdramatizovali zápas brankou Pavla Dacjuka. Konečný výsledek potvrdil vyrovnanost série, v níž šest ze sedmi utkání skončilo rozdílem jediného gólu.

"Dostali jsme gól v oslabení a oni byli lepší v první třetině. V dalším průběhu hry jsme převzali iniciativu, ale jejich gólman (Antii Niemi) byl výborný. Měli jsme čtyřicet střel na branku, oni dalších 25 v obraně zblokovali. To hovoří za vše," uvedl trenér Detroitu Mike Babcock. Jeho tým vypadl se stejným soupeřem v semifinále Západní konference druhým rokem po sobě. "Mají dobrý tým, který si zaslouží uznání. Byla to dobrá série, v níž se hrál rychlý hokej a pro oba týmy bylo těžké porazit jeden druhého," dodal.

Střídačka Detroitu včetně Jiřího Hudlera (vlevo) sleduje poslední okamžiky rozhodujícího duelu se San Jose, které uhájilo těsný náskok.foto: ČTK/AP/Eric Risberg

Red Wings se mohli stát čtvrtým týmem v historii soutěže, který dokázal otočit nepříznivý stav série 0:3. "Není lehké vyhrát čtyři zápasy v řadě," uvedl kapitán Detroitu Nicklas Lidström. Přiznal ale, že po třech výhrách cítil, že by to jeho tým mohl zvládnout. "Proto teď na konci série panuje v naší kabině zklamání. Měli jsme šanci vyhrát nebo alespoň vyrovnat v závěrečných minutách, ale nepovedlo se," litoval jedenačtyřicetiletý zadák, který bude nyní zvažovat své další působení v NHL.

"Vezmu si nějaký čas na rozmyšlenou. Poradím se doma, s realizačním týmem a z toho budu vycházet. Rozhodování mi bude trvat stejně dlouho jako loni. Budu si muset zhodnotit celou uplynulou sezonu. Poslední roky je to ale pro mě stále těžší a těžší," uvedl Švéd, který spojil celou svou kariéru s Red Wings, s nimiž vyhrál čtyřikrát Stanley Cup.

Symbolické bylo, že vítězný gól utkání a celé série dal Marleau, který v předchozích šesti zápasech vůbec nebodoval. Navíc i v minulosti byl často terčem kritiky veřejnosti a odborníků po vyřazení Sharks. A vzhledem k jeho chabé letošní produktivitě v play off se k tomu schylovalo i letos. Dokonce ho po pátém utkání série s Detroitem označil bývalý hráč týmu Jeremy Roenick za bezvýznamného.

"My mu věříme. To, že vstřelil vítězný gól v rozhodujícím utkání, je něco mimořádného pro něho i celý tým. Myslím si, že z něho může spadnout balvan a v další sérii nebude pod tak velkým psychickým tlakem a bude uvolněnější. Dnes on představoval ten rozdíl v zápase," řekl na adresu Marleaua trenér San Jose Todd McLellan.

Play-off NHL - semifinále Západní konference
San Jose - Detroit 3:2 (2:0, 0:1, 1:1)
Branky: 13. Setoguchi, 20. Couture, 53. Marleau - 34. Zetterberg, 54. Dacjuk. Zásahy brankářů: Niemi 40/38 - Howard 30/27. Diváci: 17 562. Konečný stav série: 4:3.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články