Hlavní obsah

VIDEO: Gólman Bostonu čaroval a Bruins mají finále Stanley Cupu na dosah

BOSTON

Hokejisté Bostonu zvítězili i díky jedné asistenci Davida Krejčího v pondělním pátém utkání finále Východní konference NHL nad Tampou Bay 3:1 a ujali se vedení v sérii 3:2 na zápasy. O svém premiérovém postupu do finále Stanleyova poháru po 21 letech mohou Bruins rozhodnout ve středu, kdy je v Tampě na programu šestý zápas.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Gólman Bostonu Tim Thomas odehrává krkolomným způsobem puk v duelu s Tampou Bay.

Článek

Strůjcem pondělního úspěchu byl brankář Tim Thomas. Sedmatřicetiletý gólman sice inkasoval hned v 69. sekundě první třetiny po střele Simona Gagného, ve zbytku utkání už byl ale bezchybný a připsal si 33 úspěšných zákroků.

O vyrovnání na 1:1 se postaral v 25. minutě Nathan Horton, vítězný druhý gól vstřelil čtyři minuty před druhou sirénou Brad Marchand. Pojistku pak přidal v poslední minutě trefou do prázdné branky při power-play Rich Peverley.

Tim Thomas v záři reflektorů. Gólman Bostonu měl lví podíl na třetím vítězství nad Tampou Bay.foto: ČTK/AP/Charles Krupa

Možná klíčový zákrok celého zápasu Thomas předvedl v polovině třetí třetiny, kdy Steve Downie dostal u pravé tyče branky Bostonu přímo na hokejku puk odražený od zadního mantinelu. Než ale forvard Tampy nasměroval kotouč do prázdné sítě, Thomas se stačil akrobatickým způsobem alespoň částečně přemístit a v pádu zastavil puk špičkou své hole.

"Byla to jen reflexivní reakce, svým způsobem zoufalý zákrok. Měl jsem pekelné štěstí," pravil skromně Thomas po utkání, v němž si Boston zajistil první mečbol. "Dva zápasy během jednoho nevyhrajeme. Ve středu vjedeme na led, budeme doufat, že během pěti minut nezkolabujeme a pak to protáhneme až do sedmého zápasu," věří útočník Tampy Ryan Malone.

Finále Východní konference NHL - 5. zápas
Boston - Tampa Bay 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Branky: 25. Horton (Krejčí), 36. Marchand, 60. Peverley - 2. Gagné. Zásahy brankářů: Thomas 34/33 - Smith 19/17. Diváci: 17 565. Stav série: 3:2.

Reklama

Související témata: