Hlavní obsah

VIDEO: Hopsající puk končí v brance a celý Vancouver slaví po 17 letech finále

VANCOUVER

Pokud jste ještě váhali, kdo je po dvojčatech Sedinových a brankáři Luongovi největší hvězdou hokejistů Vancouveru v letošním play off, páté finále Západní konference vám mohlo dát odpověď. Nenápadný obránce Kevin Bieksa dobře trefil neposedný puk ve druhém prodloužení proti San Jose a poslal Canucks do finále Stanley Cupu. Po dlouhých sedmnácti letech.

Foto: Ben Nelms, Reuters

Kevin Bieksa oslavuje svůj rozhodující gól proti San Jose

Článek

Vancouver byl v pátém zápase proti San Jose blízko druhé porážce v sérii, Ryan Kesler vyrovnal na 2:2 pouhých třináct vteřin před vypršením základní hrací doby. Domácí hokejisté dokázali zužitkovat power play, jejich brankář Roberto Luongo byl v té chvíli jen na střídačce.

Po devadesáti minutách hry, ve druhém prodloužení, přichází rozhodující úder. Edler chtěl od pravého mantinelu nahodit puk před branku, jenže kotouč se nečekaně odrazil od hráčů stojících před ním na modrou čáru k Bieksovi. Domácí bek do poskakujícího puku praštil a k údivu všech se po chvíli objevil v brance San Jose.

"O tom puku v jednu chvíli vůbec nikdo nevěděl. Rozhodčí, brankář Niemi, ani nikdo z hráčů San Jose a Vancouveru. Jediný, kdo věděl, kde je puk, byl Bieksa. Jedna náhodná rána a bylo po všem. S tím jsme nemohli nic dělat," krčil rameny po zápase trenér San Jose Todd McLellan.

Nadšení fanoušků v ulicích Vancouveru nebralo konce.foto: ČTK/AP/Darryl Dyck

"Byl to pravděpodobně nejošklivější gól mé kariéry, ale také nejdůležitější," usmíval se hrdina zápasu Kevin Bieksa. "Byla klika, že jsem to trefil, protože ten puk strašně poskakoval. Myslel jsem jen na to, abych ho dostal alespoň směrem k brance a když se to povedlo a skončil v síti, zařval jsem si: A teď si pojďme pro pohár," dodal.

Vancouver je ve finále Stanley Cupu teprve potřetí v historii klubu, naposledy to bylo v roce 1994. Nikdy ještě klub pohár nezískal a kanadské město hokejem pořádně žije. Fanoušci, kteří se nedostali do haly obsadili sportovní bary a další tisícovky sledovaly zápas na velkoplošné obrazovce před studiem místní televizní stanice.

Reklama