Hlavní obsah

Vancouver poslední roky o české hokejisty nestojí, sází hlavně na Švédy

Jirka G. NovákSport.cz

Prvním finalistou letošního ročníku NHL se v úterý stali hokejisté týmu Vancouver Canucks. A pokud by uspěli i ve finále, znamenalo by to, že do České republiky se letos Stanley Cup stejně jako před rokem nepodívá. Klub totiž poslední tři sezóny nemá na soupisce žádného tamního hráče, posledním Čechem v dresu Vancouveru byl před třemi lety obránce Lukáš Krajíček.

Foto: ČTK/AP

Daniel Sedin (vlevo nahoře) a jeho bratr Henrik - to jsou hlavní hvězdy současného Vancouveru

Článek

Celkem třináct hokejistů původem z České republiky nastoupilo někdy za Vancouver v NHL. K nim lze připočíst i rodáka z Karlových Varů Ricka Lanze, který se v sestavě týmu objevil už v roce 1980. Rok poté začala za Vancouver hrát nerozlučná dvojice z Litvínova Jiří Bubla, Ivan Hlinka.

V 90. letech svou českou stopu v kanadském městě přidali Josef Beránek, Robert Kron, František Kučera, Petr Nedvěd, a především Jiří Šlégr, který ve Vancouveru strávil dlouhých dvanáct let. Nikdo z Čechů už tak dlouho v klubu nevydržel. Poté už následovaly jen dvouleté epizodky nebo několik zápasů pouze během jednoho ročníku jako v případě Ručinského, Mojžíše, či Bulise.

Marek Malík byl jedním z posledních českých hráčů ve Vancouverufoto: www.canucks.com

Vancouver se o české hráče ani nijak zvlášť nezajímal, svoji pozornost vždy soustředil hlavně na sever Evropy, především pak na Švédsko. Už v 70. letech zde hráli Gradin, Lindgren, Brassar, Eriksson, později to byli Patrik Sundström nebo Anders Eldebrink.

Na konci 90. let do klubu přišli obránce Mattias Öhlund a útočník Markus Näslund, na dlouhá léta velcí tahouni týmu. Näslund byl dokonce i několik let kapitánem Canucks. Od roku 2000 si pak klub hýčkal dvojčata Henrika a Daniela Sedinovy, která se postupem času stala lídry a největšími hvězdami týmu.

Za posledních pět let, vyjma sezóny 2009/10, měl Vancouver na soupisce vždy alespoň pět švédských hokejistů. A stejný počet je tam i letos - bratři Sedinové, Jonas Andersson, Mikael Samuelsson, a Alexander Edler.

Český hokejista chyběl v sestavě vítězů NHL už před rokem, kdy pohár vyhrálo Chicago Blackhawks. Stanleyův pohár byl v Česku naposledy před dvěma roky, kdy jej do Brna a Plzně přivezl ukázat Petr Sýkora, tehdy člen vítězného týmu z Pittsburghu.

Čeští hokejisté, kteří nastoupili v NHL za Vancouver Canucks:
Rick Lanzobránce1980-87
Jiří Bublaobránce1981-86
Ivan Hlinkaútočník1981-83
Petr Nedvědútočník1990-93
Robert Kronútočník1990-93
Jiří Šlégrobránce1992-04
Josef Beránekútočník1994-96
František Kučeraobránce1995-97
Jan Hlaváčútočník2001-03
Marek Malíkobránce2002-04
Martin Ručinskýútočník2003-04
Tomáš Mojžíšobránce2005-06
Jan Bulisútočník2006-07
Lukáš Krajíčekobránce2006-08

Reklama

Související témata: