Hlavní obsah

Chaos v ulicích, škoda za milióny. Vancouver finále Stanley Cupu 1994 nechce opakovat

PRAHA

Sport ano, ale bezpečnost především. Historie tomu dává jen za pravdu. Hokejisté Vancouveru hráli finále Stanley Cupu naposledy v roce 1994 a nedopadlo to vůbec ideálně - porážka, 200 fanoušků zraněných a škoda milión dolarů. To se má nyní změnit. Je tu další bitva o Stanley Cup a město investuje půl miliónu dolarů na prevenci. Pro jistotu.

Foto: Darryl Dyck, ČTK/AP

Nadšení fanoušků v ulicích Vancouveru nebralo po postupu do finále konce.

Článek

Vancouver čeká na protivníka, tím se stane v noci z pátku na sobotu jeden z dvojice Boston - Tampa Bay. Ale přístavní město v Britské Kolumbii nechce nic ponechat náhodě. V roce 1994 hokejisté ze západního pobřeží prohráli s New Yorkem Rangers, což fanoušci neunesli a 150 jich bylo obviněno pro nepokoje. Po sedmnácti letech tomuto chce policie, klub i město zabránit. Proto bude vynaloženo téměř devět miliónů korun, aby dav zůstal pod kontrolou.

Policejní šéf Jim Chu doufá, že půjde spíše o noční street párty, které už město prožívalo v minulém roce při olympiádě, kdy venku slavilo desetitisíce fanoušků, ale většinou bez incidentů.

Když Vancouver postoupil do finále přes San Jose, do města vyšlo v úterý slavit 20 000 rozradostněných lidí. Ti už ve vyprodané hale skandovali: „Chceme pohár.“ Není se čemu divit. Vancouver během čtyřicetileté historie ještě Stanley Cup nezískal. Dvakrát si zahrál finále, ale na samotný vrchol nedošel - v roce 1982 Canucks nestačili na New York Islanders a o dvanáct let později ztroskotali na již zmiňovaných Rangers. Do třetice už nepůjde o mužstvo z "Velkého jablka".

David Krejčí z Bostonu se raduje z branky.foto: ČTK/AP/Chris O´Meara

Krejčí: Prohra v Tampě je za námi 

„Sedmý zápas jsme už zažili, bude to velká bitva, ale máme na to. Víme, že to bude těžké, ale pokud není konec, tak je potřeba bojovat. Věřím, že využijeme domácí prostředí. Prohru z Tampy jsme už hodili za hlavu. V letadle byla dobrá nálada, jsme připravení na rozhodující utkání,“ řekl odhodlaně David Krejčí, útočník Bostonu, který v minulém souboji vstřelil hattrick. Až sedmý duel rozhodne, kdo se postaví Vancouveru.

Pokud postoupí Medvědi do finále, vedle Krejčího se představí i obránce Tomáš Kaberle. V případě úspěchu Tampy Bay by mohl bojovat o slavnou trofej Pavel Kubina, ale ten odehrál v letošním play-off jen osm zápasů. V úvodním klání s Washingtonem českého zadáka narazil Jason Chimera hlavou na mantinel, od té doby je mimo hru. Když letošní NHL ovládne Vancouver, Stanley Cup se v létě v Česku neukáže. V tomto týmu nemá český hokej zastoupení.

Reklama

Související témata: