Hlavní obsah

Boston i díky přihrávce Krejčího postoupil do finále Stanley Cupu

BOSTON

Hokejisté Bostonu porazili v 7. utkání finále Východní konference NHL Tampu Bay 1:0, vyhráli sérii 4:3 na zápasy a po 21 letech postoupili do finále Stanleyova poháru. V něm vyzvou nejlepší tým základní části Vancouver, na jehož ledě ve středu finálová série začne.

Foto: Brian Snyder , Reuters

Radost David Krejčího po postupu do finále Stanley Cupu

Článek

Bruins měli v pátečním duelu s Tampou výraznou útočnou převahu a soupeře přestříleli v poměru 38:24, dlouho však nemohli dobýt branku skvěle chytajícího Dwaynea Rolosona. Postupový gól nakonec vstřelil v 53. minutě Nathan Horton po přihrávce Davida Krejčího.

Český útočník při rozhodující akci převzal kotouč na červené čáře, zavezl ho do útočného pásma, počkal, až si Horton najede před branku a pak mu poslal na milimetr přesnou přihrávku, kterou jeho spoluhráč uklidil do odkryté sítě. Horton tak zaznamenal už druhý postupový gól v letošním play off. Rozhodl v prodloužení i sedmé utkání 1. kola proti Montrealu.

Dalším hrdinou zápasu, který se odehrál bez vyloučení, se stal brankář Bostonu Tim Thomas. Sedmatřicetiletý gólman zneškodnil všech 24 střel a podruhé v sérii vychytal čisté konto. "Řada lidí si myslela, že už jsem za zenitem a že mám to nejlepší za sebou. Věděl jsem, že to není pravda," radoval se Thomas, který před dvěma lety vyhrál Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře, loňské play off však musel kvůli zdravotním problémům vynechat. "V létě jsem tvrdě makal a už teď mohu říct, že mám za sebou neuvěřitelně dobrý rok," dodal Thomas.

Brankář Bostonu Tim Thomas se raduje, finále Stanley Cupu se stalo skutečností.foto: Reuters/Adam Hunger

Jeho protějšek Roloson si připsal 37 zákroků a zejména díky němu Lightning dlouho drželi nerozhodný stav 0:0. Nakonec ale ve 41 letech poprvé v kariéře okusil hořkost porážky v rozhodujícím sedmém utkání play-off. V předchozích sedmi případech odešel pokaždé jako vítěz.

"Přestože jsme prohráli, jsem na svůj tým hrdý. Hráči nechali na ledě všechno. Na druhou stranu je to ale příležitost, abychom se poučili. Vítězství Bostonu by nás mělo inspirovat do budoucnosti," prohlásil trenér Tampy Guy Boucher, který má za sebou premiérovou sezonu v roli hlavního kouče v NHL. "Začínali jsme z půlky se zcela novým mužstvem, novým realizačním týmem a novou agendou. Myslím, že je úžasné, jak rychle se nám všem podařilo vybudovat tak kvalitní tým," dodal Boucher.

Jeho svěřenci dokázali v prvním kole play-off otočit sérii s Pittsburghem z 1:3 na 4:3, v druhém kole senzačně smetli favorizovanou Philadelphii 4:0 na zápasy. Proti Bostonu pak sehráli vyrovnanou sérii, kterou nakonec rozhodl jediný gól v sedmém utkání.

V jeho třetí třetině se ale přece jenom projevila větší kvalita v kádru Bruins. Poté, co Boston vstřelil gól na 1:0, dokázali hráči Tampy ve zbývajících sedmi a půl minutách zápasu jen dvakrát vystřelit na branku a v závěru se ani pořádně nedostali k power-play.

"Lepší výkon od našeho mužstva jsem si v sedmém utkání nemohl přát," pochválil tým trenér Bruins Claude Julien. Ocenil také výkon rozhodčích, kteří za celý zápas nevyloučili jediného hráče. "Je dobře, že nechali utkání volný průběh a umožnili hráčům, aby se o postup porvali v rovné bitvě," poznamenal Julien.

Jeho tým bude ve finále usilovat o šestý triumf v historii klubu. Na poslední úspěch Bruins se však už práší, naposledy vyhráli Stanley Cup v roce 1972 ještě v sestavě s legendami Bobbym Orrem a Philem Espositem. Od té doby hrál Boston finále pětkrát v letech 1974, 1977, 1978, 1988 a 1990, pokaždé ale neuspěl.

Vedle Davida Krejčího si finále v dresu Bruins zahraje také obránce Tomáš Kaberle, v týmu Vancouveru, který na premiérový zisk Stanley Cupu stále čeká, žádný český hokejista nepůsobí.

Finále Východní konference NHL - 7. zápas
Boston - Tampa Bay 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Branka: 53. Horton (Krejčí). Zásahy brankářů: Thomas 24/24 - Roloson 38/37. Diváci: 17 565. Konečný stav série: 4:3.

Reklama

Související témata: