Hlavní obsah

Marod Crosby si zpestřil dovolenou v Cannes, teď míří ke specialistovi. Vrátí se?

Uchvacoval, byl nedostižný, kraloval. Tak si vedl Sidney Crosby v letošní sezóně slavné NHL. Jenže. Lednová rána, náraz na mantinel, otřes mozku a kanadská hvězda skončila. Už si nezahrála, v neschopence je pět měsíců, dres Pittsburghu zůstal viset v šatně. Po dovolené, kterou strávil v Evropě, kde si odpočinul i na filmovém festivalu v Cannes, má navštívit specialistu. A to kvůli verdiktu před přípravným kempem na novou sezónu.

Foto: Dave Denoma, Reuters

Sidney Crosby - neskončí jeho kariéra předčasně?

Článek

V polovině základní části měl třiadvacetiletý útočník Pittsburghu v kanadském bodování na svém kontě 66 bodů. Suverénně vládl, měl namířeno na hranici 120 bodů po základní části. To se naposledy přihodilo v ročníku 2006/2007. A byl to Crosby, který vyhrál s takovým číslem.

Ale 5. leden vše změnil. Hit od Victora Hedmana z Tampy Bay a začal se psát příběh Crosbyho návratu - nenávratu. Jedna z hlavních tváří NHL se měla několikrát vrátit, ale pokaždé šlo o planý poplach. Dokonce se objevily zvěsti, zda není ohrožena celá kariéra tohoto výjimečného hráče. Realita je taková: od otřesu mozku se nevrátil, moc toho nenatrénoval.

Chtěl, zkoušel navléci brusle, ale vždy se objevily symptomy a tělo řeklo ne. „Začal jsem tvrději trénovat, ale znovu tu byly příznaky typické po otřesu mozku. Zase jsem se musel vrátit zpět,“ řekl v polovině března smutný Crosby.

Crosby v čase po zranění
18. leden„Nikdy jsem nic podobného nezažil, takže se mi to špatně posuzuje. Je to lepší, někdy se cítím dobře, jindy to je horší. Je těžké stanovit čas mého návratu,“ vysvětloval Crosby
8. únor„Mysleli jsme, že přibližně v této době by mohl už hrát,“ řekl trenér Dan Bylsma.
10 únor„Hodně mě to štve, ale stále se necítím dobře,“ byl přepadlý Crosby.
30. duben„Musím počkat, dokud se nebudu cítit lépe,“ zopakoval Crosby.
26. květen„Pravděpodobně se jedná o prodloužený postkomoční syndrom, nejede tedy o běžný otřes mozku,“ nechal se slyšet specialista Julian Bailes.

Nyní ho čeká návštěva u specialisty Michaele Collinse, který je celosvětově uznávaným odborníkem na otřesy mozku ve sportu. Následující týdny se stanou hodně sledovaným příběhem letošního hokejového léta.

Jde přece o návrat toho, který byl ještě před vstupem do NHL považován za hráče, který může být druhým Waynem Gretzkym. Toho, který jako nejmladší překonal hranici 100 bodů ve své první sezóně. Toho, který hrál za kanadskou dvacítku v šestnácti letech. Toho, který poskytl rozhovor už v sedmi. Toho, který rozhodl na olympiádě ve Vancouveru 2010 finále s USA. Toho, který v NHL odehrál 474 utkání a získal 654 bodů. Toho, který v letošní sezóně bodoval v 25 zápasech v řadě. Stačí? On a nevrátit se?

A jak vše vidí Crosby a samotný klub? Optimisticky. Věří, že se kapitán Tučňáků vrátí v plné síle na začátku nové sezóny. Pokud ne, bude to pro hráče, mužstvo, Pittsburgh, NHL a celý sportovní svět špatná zpráva.

Reklama

Související témata: