Hlavní obsah

Luongo, nebo Bergeron rozšíří hokejový Triple Gold Club

Buď brankář Roberto Luongo z Vancouveru, nebo útočník Patrice Bergeron z Bostonu se po finále hokejové NHL stane novým členem takzvaného Triple Gold Clubu. Jeden z obou Kanaďanů jako vítěz Stanleyova poháru rozšíří řady čtyřiadvaceti hráčů a jednoho trenéra, kteří dokázali během kariéry vyhrát slavnou trofej v zámořské soutěži a získali zlato na olympijských hrách i mistrovství světa.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Patrice Bergeron (vpravo) se spoluhráčem Widemanem

Článek

Dvaatřicetiletý Luongo vyhrál světový šampionát dvakrát - v roce 2003 v Helsinkách a o rok později v Praze. Triumfu na olympiádě se dočkal loni ve Vancouveru, kde také chytá od roku 2006 po příchodu do týmu Canucks z Floridy. Mohl by se stát vůbec prvním gólmanem, který by Triple Gold Club doplnil.

Pětadvacetiletý Bergeron oba své úspěchy na mezinárodní scéně slavil s Luongem, když se představil na šampionátu v roce 2004 v Česku i na loňských olympijských hrách.

Naposledy vstoupil mezi vybranou společnost loni po vítězství Chicaga ve Stanley Cupu kanadský útočník Jonathan Toews. Celkem má na kontě všechny tři nejcennější triumfy devět Švédů, sedm Kanaďanů, šest Rusů a dva Češi - Jaromír Jágr a Jiří Šlégr, kteří se zařadili mezi držitele "zlatého hattricku" v roce 2005 po vítězství na mistrovství světa ve Vídni.

Jediným koučem je Kanaďan Mike Babcock, který dovedl Kanadu k triumfu v roce 2004 v Praze i loni na olympiádě a s Detroitem získal v roce 2008 Stanleyův pohár.

Reklama

Související témata: