Hlavní obsah

Bitva dvou hladových je na startu. Vancouver a Boston touží po Stanley Cupu

Hodiny zbývají do propuknutí adrenalinu a hokejového šílenství, do okamžiku, který svede proti sobě Vancouver a Boston. Bitva o tolik uznávaný Stanley Cup se může natáhnout až na sedm zápasů a patnáct dní. Vrchol sezóny NHL 2010/2011, zápolení dvou hladových začíná. Za lístek na tuhle show můžete dát i desítky tisíc. Kanadský tým pohár nad hlavu nikdy nezvedl, sok z Ameriky se radoval před dlouhými 39 lety. Kdo bude pít z tohoto grálu, který přináší nesmrtelnost?

Foto: M. J. Masotti Jr , Reuters

Hrozen hráčů Vancouveru kolem brankáře Roberta Luonga

Článek

Dlouhé čekání na zisk slavné trofeje skončí v letošním finále Stanleyova poháru. Ale jen pro jeden tým. Canucks jsou od svého vstupu do NHL v roce 1970 ve finálové sérii potřetí, ale útočí na premiérový triumf. Navíc mohou být od roku 1993 prvním kanadským mužstvem, které se ujme vlády nad NHL. Po Montrealu v tomto roce panovala jen Amerika. Boston si vydobyl pozici pro krále sezóny pětkrát. Poprvé v roce 1929, naposledy 1972. Také desítky let snění.

Zahajovací utkání se odehraje v Rogers Areně, která má kapacitu 18 860 diváků. První buly padne v osm večer. Podle středoevropského času jde o čtvrteční dvě hodiny ráno. Čas ale nic neznamená, NHL je Stanley Cup, pro milovníky hokeje jde o náboženství.

David Krejčí z Bostonu se raduje z branky.foto: ČTK/AP/Chris O´Meara

Ve finále se představí i dvojice českých hráčů. A oba obléknou dres Bostonu. Útočník David Krejčí je nejproduktivnějším hráčem mužstva. Patří mu páté místo v kanadském bodování play-off a dělí se o prvenství mezi střelci.

Druhým je obránce Tomáš Kaberle. Ten už nakoukl, jak probíhají oslavy se Stanley Cupem. Jeho bratr František dosáhl na samotný vrchol s Carolinou v roce 2006. Pokud by Boston uspěl, do české historie se zapíše první bratrská dvojice vlastnící tento pohár.

Vancouver Canucks
Rok založení: 1945 (v NHL od 1970)
Klubové barvy: modrá, zelená a bílá
Největší úspěchy: 3x finalista Stanleyova poháru (1982, 1994 a 2011); 1x nejlepší tým základní části (2011)
Stadión: Rogers Arena (kapacita 18 860 diváků)
Nejproduktivnější hráč základní části: Daniel Sedin 104 (41+63)
Nejproduktivnější obránce základní části: Christian Ehrhoff 50 (14+36)
Nejlepší střelec základní části: Daniel Sedin a Ryan Kesler 41 gólů
Nejproduktivnější hráč play-off: Henrik Sedin 21 (2+19).

 „Udělali jsme dobrý výsledek, ale hlavní cíl nebyl dosažen. Být ve finále Stanley Cupu je velký úspěch, ale nesníte dostat se do finále, ale sen je získat Stanley Cup, takže je před námi ještě hodně práce,“ řekl pro ESPN brankář Bostonu Tim Thomas.

On se se spoluhráči dostal do poslední dvojice přes Montreal, Philadelphii a Tampu Bay. Celkem odehráli osmnáct utkání, než došli do finále. Vancouver, vítěz Prezidentovy trofeje, přešel Chicago, Nashville a San Jose. A to také v osmnácti zápasech. „Při vší úctě, Vancouver je silný. Vyhrál President Trophy s velkým náskokem, je favoritem,“ citoval sovsport.ru Pavla Bureho, bývalého vynikajícího ruského hokejistu, který zažil v roce 1994 s Vancouverem finále.

Daniel Sedin (vlevo nahoře) a jeho bratr Henrik - to jsou hlavní hvězdy současného Vancouverufoto: ČTK/AP

Na straně kanadského mužstva stojí brankář Roberto Luongo, Ryan Kesler a samozřejmě také švédská dvojčata Sedinova - Henrik a Daniel. První vládne kanadskému bodování, bratr je devátý. „Všichni víme, co dokážou, musíme si na ně dávat velký pozor,“ upozorňuje obránce Medvědů Zdeno Chára, který patří zase mezi elitu v druhém týmu. Jeho 116 kilogramů a 206 centimetrů budí u každého respekt.

„Je to jeden z nejlepších obránců ligy, je silný v soubojích jeden na jednoho. A není potřeba mluvit o jeho velikosti, tu dokáže proměnit na velkou výhodu. Je to pro nás výzva,“ nechal se slyšet Alain Vigneault, trenér Vancouveru.

Boston Bruins
Rok založení: 1924 (v NHL od 1924)
Klubové barvy: zlatá a černá
Největší úspěchy: 5x vítěz Stanleyova poháru (1929, 1939, 1941, 1970 a 1972); 12x nejlepší tým základní části (1930-31, 1933, 1938-41, 1971-72, 1974, 1983, 1990)
Stadion: TD Garden (kapacita 17 565 diváků)
Současní čeští hráči: Tomáš Kaberle, David Krejčí
Nejproduktivnější hráči základní části: Milan Lucic 62 (30+32) a David Krejčí 62 (13+49)
Nejproduktivnější obránce základní části: Tomáš Kaberle 47 (4+43)
Nejlepší střelec základní části: Milan Lucic 30 gólů
Nejproduktivnější hráči play-off: David Krejčí 17 (10+7) a Nathan Horton 17 (8+9).

Kanadský tým se stal nejlepším po základní části, ale historie v tomto není vždy příznivá. Jen šest vítězů první části sezóny se radovalo i po posledním utkání zámořské ligy, a to od roku 1986.

„Náš soupeř je vítězem Prezidentovy trofeje, jde o skvělý klub, který je dobře připravený, ale my se budeme soustředit na svoji hru,“ nechal se slyšet zkušený útočník Bostonu Mark Recchi, kterému je třiačtyřicet let.

Bitva o hokejový grál začíná.

Reklama

Související témata: