Hlavní obsah

Český hokejista Horák byl vyměněn z Rangers do Calgary

CALGARY

Český hokejista Roman Horák, který v před měsícem uzavřel nováčkovský kontrakt s New Yorkem Rangers, patří nově v NHL Calgary. Flames dvacetiletého útočníka, jenž působil uplynulé dva roky v juniorské WHL v Chilliwacku, získali výměnou spolu s právem dvou výběrů ve druhém kole letošního draftu za švédského obránce Tima Erixona a pozici v pátém kole výběru nováčků.

Foto: ČTK/AP

Český hokejista Roman Horák (vpravo) gratulují Ondřeji Palátovi k brance do sítě Německa.

Článek

K transakci vedl hlavně fakt, že Calgary se nedokázalo dohodnout s Erixonem na smlouvě a talentovaného vicemistra světa z Bratislavy by ztratilo. Kdyby nepodepsal ve středu kontrakt, mohly si jej vybírat kluby opět v letošním draftu. Po Erixonovi sáhlo Calgary v roce 2009 v prvním kole na 23. pozici.

"Když bylo jasné, že se s Timem Erixonem nedohodneme, chtěli jsme za něj dostat alespoň další pozici na draftu. Jsme rádi, že se nám podařilo navíc získat hráče Romanova kalibru," řekl generální manažer Calgary Jay Feaster oficiálním stránkám NHL. Pokud by transakci neudělal, dostal by jeho klub jako kompenzaci jen jeden náhradní výběr ve druhém kole draftu.

Jablko nespadlo daleko od stromu

Českobudějovického odchovance a syna bývalého reprezentanta Romana Horáka draftovali Rangers v roce 2009 v pátém kole jako celkově 127. hráče v pořadí. Účastník posledních dvou mistrovství světa hráčů do dvaceti let v uplynulé sezóně v základní části WHL zaznamenal v 64 zápasech 78 bodů za 26 branek a 52 asistencí. V pěti zápasech play off přidal gól a dvě přihrávky. Celkem má na kontě ve WHL ze 130 zápasů 125 kanadských bodů.

Ročně až 610 tisíc dolarů 

"Líbí se nám, jak na sobě pracuje, jak hraje a myslíme, že se dostane do NHL," doplnil Feaster na adresu Horáka, který uzavřel před měsícem tříletou smlouvu s ročním příjmem v případě pobytu v prvním týmu 610 tisíc dolarů. Při pobytu na farmě v AHL by si přišel přibližně na desetkrát méně.

Erixon, který působil dosud ve Švédsku ve Skelleftee, tak bude oblékat v NHL dres stejného klubu jako otec Jan. Bývalý útočník hrál na Manhattanu v letech 1983 až 1993. Tim Erixon uzavřel s Rangers nováčkovský kontrakt s maximálním možným příjmem 900 tisíc dolarů plus bonusy.

Reklama

Související témata: