Hlavní obsah

Bývalá hvězda Shanahan je novým disciplinárním šéfem NHL

Bývalý elitní útočník Brendan Shanahan se stal novým disciplinárním šéfem NHL. Člen takzvaného Triple Gold Clubu a téměř jistě budoucí člen Síně slávy převzal funkci po Colinu Campbellovi, jenž ji vykonával třináct let.

Článek

Campbell předal funkci nedávné hvězdě NHL v době, kdy byl médii a fanoušky kritizován za údajně nejednotné trestání tvrdých zákroků. Prestižní zámořská liga v současné době hledá kompromis mezi bezpečností hokejistů a zachováním fyzického způsobu hry, který k NHL neodmyslitelně patří.

Právě proto bude dvaačtyřicetiletý Shanahan také šéfem nové komise, která se bude zabývat otázkami bezpečnosti hráčů. Jeho oficiální funkce nyní zní senior viceprezident pro bezpečnost hráčů a hokejové operace.

Fyzická hra je mu blízká 

"Nemůžu teď říct, jak budu rozhodovat v jednotlivých konkrétních případech. Není to tak, že když byl doteď za nějaký zákrok třízápasový trest, já dám sedm," uvedl Shanahan, jenž se netají tím, že je mu fyzická hra blízká. Jako jediný hráč historie nasbíral v NHL více než 600 gólů a zároveň 2000 trestných minut.

Shanahan ukončil svou úspěšnou kariéru před dvěma lety a brzy nato začal pracovat ve vedení NHL. Během 21 sezón odehrál za New Jersey, St. Louis, Hartford, Detroit a New York Rangers 1524 zápasů, v nichž nasbíral 1354 bodů za 656 gólů a 698 asistencí. S Detroitem se stal třikrát vítězem Stanley Cupu, v dresu Kanady získal zlaté medaile na mistrovství světa v Itálii 1994 a olympijských hrách v Salt Lake City 2002.

Reklama