Hlavní obsah

VIDEO: Vancouver ve víru oslav, boj o Stanley Cup spojil fanoušky

PRAHA

Tisíce lidí spojilo jediné - hokej. Především fanoušci Vancouveru si užili několikahodinový adrenalin, drama, které bylo vyšperkováno výhrou a gólem, který padl 18,5 sekundy před koncem šedesáté minuty. Kanadský tým vede v boji Stanley Cup nad Bostonem 1:0 na zápasy. Proto se v noci v přístavním městě Britské Kolumbie slavilo.

Foto: Andy Clark , Reuters

Sehnat lístek na první utkání Stanley Cupu mezi Vancouverem a Bostonem bylo nemožné.

Článek

Vše začalo po výhře v Rogers areně. Ti, kteří neměli lístky, si užívali pomalovaní v dresech a kostýmech přímo ve městě. To vše na podporu Canucks v cestě za jejich prvním pohárem, který je pro NHL metou nejvyšší a absolutní. Lidé se vrátili do atmosféry, která tu byla při olympiádě v minulém roce.

„Jsem šťastný, že jsem se trefil,“ nemohl nic jiného říci Raffi Torres, který rozhodl zahajovací duel a rozpoutal ve Vancouveru oslavy.

Fanoušci Vancouveru mají jasno, kdo vyhraje letos Stanley Cup.foto: Reuters/Mike Blake

Největší část fanoušků se přemístila fandit a za zábavou na Granville streat, kde byl přerušen provoz, nechyběla ani obří televize. A podobně jako loni při zimní olympiádě, kdy se na jedné z hlavních tříd vancouverského centra srocovaly davy bez ohledu na denní či noční hodinu, byla ještě před zápasem ulice naprosto zaplněná a policie do ní další fanoušky už nevpouštěla.  „Je to úžasné, je to mnohem více vzrušující než v baru,“ rozplývala se dvaadvacetiletá Angelica Mateová, která poprvé sledovala zápas venku.

Mezitím se uvnitř haly s více než osmnácti tisíci lidmi vytvořilo modré, zelené a bílé moře. Dresy, ručníky, desítky reflektorů vytvářely tolik očekávanou show, kde stál i jeden jediný lístek více než čtyři tisíce dolarů, což je 68 tisíc korun, napsal Vancouver Sun.

Fanoušci Vancouveru a Bostonu před prvním utkáním o Stanley Cup.foto: ČTK/AP/Darryl Dyck

Podle průzkumu firmy Angus Reid bude 71 procent dospělých Kanaďanů v bojích o Stanley Cup fandit Canucks a ještě o tři procenta více věří, že pravděpodobně Boston porazí.

Tři z deseti dotazovaných uvedli, že je nyní hokej zajímá více než v předešlých třech sezónách, když nebyl ve finále žádný kanadský tým. A polovina z více než tisícovky respondentů je nadšená i z novinky v NHL. Mužstvo z Atlanty se stěhuje do Winnipegu, tedy to Kanady.

„Vzhledem k vývoji zápasu jsem si myslel, že budeme hrát celou noc. Nakonec se zrodil skvělý vstup. Všichni jsme velmi šťastní, ale podle mě to bude dlouhá série. Výhra se počítá, ale ještě potřebujeme tři,“ dodal brankář Roberto Luongo.

Reklama

Související témata: