Hlavní obsah

VIDEO: Vancouver zdolal po prodloužení Boston a od Stanley Cupu jej dělí dvě výhry

VANCOUVER

Hokejistům Vancouveru chybí v zámořské NHL již pouze dva kroky k zisku prvního Stanleyova poháru ve své historii. Canucks uspěli těsně i ve druhém domácím utkání, když Medvědy zdolali 3:2 po prodloužení. Nastavený čas přitom trval pouhých jedenáct vteřin, kdy domácím zajistil výhru přesnou ranou Burrows. Ten si v zápase připsal tři body za dvě branky a asistenci.

Foto: Jonathan Hayward, ČTK/AP

Je rozhodnuto! Alex Burrows (v modrém) posílí v prodloužení kotouč do opuštěné branky Bostonu. Zdeno Cháru mu v tom nestačil zabránit.

Článek

Série se nyní stěhuje na půdu Bostonu, kde se v noci z pondělí na úterý odehraje třetí díl finálové bitvy.

Vancouver zařadil do sestavy centra a zároveň specialistu na vhazování Malhotru, který se po zranění oka již neměl v této sezoně objevit na ledě. Jeho úvodní střídání ocenili diváci bouřlivými ovacemi, ale chvilku na to jim zatrnulo, když puk mířil na zcela osamoceného Krejčího před gólmanem Luongem. Český forvard ve službách Bostonu byl však z obrovské příležitosti natolik zaskočen, že vůbec nedokázal zakončit.

Oproti prvnímu utkání hrála obě mužstva mnohem disciplinovaněji a prvním vyloučeným byl až v polovině 11. minuty Chára. Nedovolené bránění však muselo kapitána Bruins hodně mrzet, neboť 12 vteřin před vypršením jeho trestu načala svůj velký večer první hvězda zápasu Burrows. Kanonýr Kosatek zkusil štěstí z poměrně velkého úhlu a procedil kotouč za záda strážce bostonské branky Thomase.

Krejčí připravil vyrovnání

V úvodu druhé třetiny si zahrál poprvé v početní výhodě také Boston, ale Luongo v ní fantasticky vychytal Recchiho, který zakončoval v obrovské šanci sám z hranice brankoviště. Přesně po 29 minutách ale bylo vyrovnáno. Krejčí se za brankou domácích zbavil výtečným manévrem právě Burrowse, nabil na modrou Boychukovi a po jeho ráně korunoval zvýšenou aktivitu svého týmu úspěšnou dorážkou Lucic.

Netrvalo dlouho a po první trefě Medvědů do černého ve finálové sérii přišla i druhá. V polovině 31. minuty se proti pravidlům provinil Rome, v následné přesilovce nahodil kotouč střelou zápěstím od modré čáry Chára a veterán Recchi si úspěšnou tečí spravil chuť po předchozím selhání. Vzápětí Thomas na druhé straně vychytal obrovskou možnost Hansena.

Ve třetím dějství hnala vyprodaná hala své miláčky za vyrovnáním a to také skutečně přišlo. V 50. minutě po Edlerově nahození Burrows ideálně připravil střeleckou parketu Danielu Sedinovi a ten zacílil přesně. Krátce poté se Vancouver dostal v rychlém sledu do přečíslení dvou na jednoho a dokonce čtyř na jednoho, ale neuspěl. Stejně dopadl i Krejčí, když po individuální akci zamířil mimo brankovou konstrukci.

Prodloužení trvalo jen 11 vteřin

Na řadu přišlo prodloužení, jež se ale hrálo pouhých 11 sekund. Boston sice vyhrál buly, ale puk rychle ztratil a ten se dostal k Burrowsovi. Hráč, jemuž původně pro tento duel hrozil trest, neboť jeho kousnutí do prstu Bergerona prověřovala disciplinární komise, sice neuspěl po vytáhnutí Thomase z brankoviště s původním záměrem o zakončení, ale dojel kotouč jako první u zadního hrazení a dokázal ho dostat do prázdné branky.

Finále Stanleyova poháru hokejové NHL - 2. zápas:
Vancouver Canucks - Boston Bruins 3:2 v prodl. (1:0, 0:2, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Burrows (Higgins, Salo), 50. D. Sedin (Burrows, Edler), 61. Burrows (D. Sedin, Edler) - 29. Lucic (Boychuk, Krejčí), 32. Recchi (Chára, Bergeron). Rozhodčí: O'Halloran, Sutherland - Sharrers, Morin. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:1. Střely na branku: 33:30. Diváci: 18 860. Stav série: 2:0.
Vancouver: Luongo - Bieksa, Rome, Edler, Salo, Ehrhoff, Alberts - Burrows, H. Sedin, D. Sedin - Raymond, Kesler, Higgins - Hansen, Lapierre, Torres - Oreskovich, Malhotra, Tambellini. Trenér: Alain Vigneault.
Boston: Thomas - Chára, Seidenberg, Boychuk, Ference, McQuaid, T. Kaberle - Horton, Krejčí, Lucic - Recchi, Bergeron, Marchand - Ryder, Seguin, Kelly - Peverley, Campbell, Paille. Trenér: Claude Julien.

Reklama

Související témata: