Hlavní obsah

Šlégr: Ve Vancouveru jsem se chtěl usadit

PRAHA

V roce 2004 si jednoho lednového víkendu zabalil kufry a z Vancouveru vyrazil k novému angažmá do Bostonu. Bývalý hokejový obránce Jiří Šlégr dobře poznal atmosféru v halách letošních finalistů prestižního Stanley Cupu.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Jiří Šlégr si zahrál v dresu obou letošních finalistů Stanley Cupu.

Článek

V týmu Canucks dokonce před devatenácti lety startoval svou zámořskou kariéru. „Byl jsem jim hodně vděčný, vybrali si mě v draftu. První rok jsem dost času strávil na farmě, ale pak se mi tam tak zalíbilo, že jsem dokonce plánoval, jak se ve Vancouveru usadím,“ vzpomínal Šlégr, jenž později vystřídal Edmonton, Pittsburgh, Atlantu a Detroit, než se ke Kosatkám vrátil.

Druhá vancouverská štace už tak příjemná nebyla. Kouč Crawford udělal z českého svalovce až sedmého beka, který občas vysedával na tribuně. „Manažer Burke mi naštěstí slíbil, že mě pustí do Bostonu, kde o mě stáli. A slovo dodržel,“ vyprávěl současný poslanec.

Právě v Bruins si ještě Šlégr vylepšil zámořské statistiky a navíc mohl chodit na zápasy basketbalistů Celtics, za něž hrál tehdy Jiří Welsch. „Boston je kolébka hokeje, patřil mezi šest zakládajících týmů ligy. Byla tam dobrá parta, ale už to bylo vlastně na sklonku mojí kariéry.“

Vybrat si tým, jemuž by v letošním finále fandil, se tak Šlégrovi moc nechtělo. „Vedení Canucks i Bruins se od té doby, kdy jsem za ně hrál, hodně obměnilo, kádry to samé. Nemůžu říct, že bych tam měl oblíbence,“ prohlásil vítěz Stanley Cupu z roku 2002 s Detroitem.

Šlégr v týmech finalistů Stanley Cupu 2011
Vancouver 1992-95 (Bure, Linden, P. Nedvěd)
Vancouver 2003-04 (Näslund, Sedinové, Bertuzzi)
Boston 2004, 2005-06 (Thornton, Rolston, Bergeron)

Reklama

Související témata: