Hlavní obsah

VIDEO: Vancouveru stačil k výhře jediný gól a je krok od zisku Stanley Cupu

VANCOUVER

Ve dvou zápasech na ledě Bostonu inkasoval dohromady dvanáct branek, v pátém pokračování finále play-off NHL však byl brankář Vancouveru Roberto Luongo nepřekonatelný a výraznou měrou přispěl k výhře svého týmu 1:0. O jediný gól Canucks se ve 45. minutě postaral útočník Maxim Lapierre. Vancouver tak dělí jediná výhra od zisku Stanleyova poháru, šestý zápas je na programu v Bostonu v noci z pondělka na úterek středoevropského času.

Foto: Ben Nelms, Reuters

Útočník Vancouveru Maxim Lapierre se raduje ze své branky, která rozhodla páté finále proti Bostonu.

Článek

Boston mohl svou pohodu z domácích zápasů, v nichž jednoznačnými výhrami vyrovnal sérii, ještě vylepšit v první třetině, v které byl i díky třem přesilovkám výrazně střelecky aktivnější. Ale gólman Luongo prokazoval, že se po dvanácti inkasovaných gólech na ledě Bruins otřepal.

"Není to poprvé, co se něco takové stalo. Vím, co potřebuji, abych se připravil a odchytal opět zápas na jedničku. Myslím, že jsme hráli všichni dobře a dostali jsme se na úroveň naší hry, kterou potřebujeme k vítězství. Udělali jsme všechno, co je k tomu nutné," prohlásil Luongo, který pochytal všech 31 střel soupeře a stejně jako v prvním utkání série přispěl k výhře 1:0.

V páté minutě měl i štěstí, když mu po střele Chrise Kellyho pomohla horní tyč. Ve velké šanci se ocitl i domácí Mason Raymond, ale svou formu potvrdil gólman Tim Thomas. Podržel svůj tým i v 15. minutě při střele Mannyho Malhotry v oslabení po zaváhání Tomáše Kaberleho na útočné modré čáře. Český bek se vzápětí zapojil do kombinace, po které pálil Dennis Seidenberg a Luongo zlikvidoval stoprocentní možnost Patriceho Bergerona.

Roberto Luongo zasahuje v pátém finálovém zápase proti Bostonufoto: Reuters/Harry How

Gólmani kralovali i ve druhém dějství. Boston nevyužil ani svou čtvrtou přesilovku, Luongo ustál při plném počtu hráčů na ledě i bez hokejky tlak soupeře, vzápětí neuspěli v dobrých pozicích ani Zdeno Chára a Brad Marchand. Vancouver se dočkal také dvou přesilovek, ale potvrdil, že se mu v nich ve finále nedaří. Domácí byli ale aktivnější než v úvodní části a největší šanci Canucks měl při hře pět na pět Tanner Glass, v ideální pozici však nezpracoval puk a pak už byl Thomas připravený.

Gólman Bostonu pokryl v závěrečné části ještě možnost Chrise Higginse, v 45. minutě chytil i první pokus Lapierra, který ale vzápětí už otevřel skóre. Střela Kevina Bieksy se před něj odrazila od zadního mantinelu a Lapierre z úhlu překonal přesouvajícího se Thomase, který si kotouč srazil za svá záda.

Kanadské bodování play-off NHL:
1.Krejčí(Boston)2322(11+11)
2.H. Sedin(Vancouver)2321(2+19)
3.St. Louis(Tampa Bay)1820(10+10)
4.Kesler(Vancouver)2319(7+12)
5Lecavalier(Tampa Bay)1819(6+13)
6.D. Sedin(Vancouver)2318(9+9)
7.P. Bergeron(Boston)2118(4+14)
8.Burrows(Vancouver)2317(9+8)
9.Horton(Boston)2117(8+9)
10.Purcell(Tampa Bay)1817(6+11)
43.T. Kaberle(Boston)239(0+9)

Lapierre se po trefě oddával euforii a doslova tancoval po ledě. "Měl jsem v hlavě spoustu myšlenek a prostě jsem začal skákat radostí," popisoval Lapierre, který svou druhou trefou v letošním play off ukončil Thomasovu neprůstřelnost po 110 minutách a 42 vteřinách.

Po 41 letech může Vancouver získat pohár

Další šance na obou stranách zůstaly nevyužity a Canucks budou útočit v noci na úterý středoevropského času na zisk Stanleyova poháru. "Víme, že příští zápas bude nejdůležitější v našem životě. Boston bude určitě bojovat a my se musíme na tu bitvu připravit," doplnil Lapierre.

Boston s českými hokejisty Kaberlem a Davidem Krejčím, který jako nejproduktivnější hráč i nejlepší střelec play-off tentokrát vyšel naprázdno, se bude snažit udržet naději a vynutit sedmý zápas. Thomas je přesvědčený, že jeho protějšek Luongo neměl v domácím prostředí tak těžkou roli jako v zápasech v Bostonu.

Nejlepší střelci play-off NHL:
1. Krejčí (Boston) 11 branek, 2. St. Louis (Tampa Bay) 10, 3. D. Sedin, Burrows (oba Vancouver), Bergenheim (Tampa Bay) všichni 9, 6. Horton, Marchand (oba Boston) oba 8,

"Nezaměstnali jsme Luonga natolik, aby to stačilo na výhru. Neměli jsme takové šance jako ve třetím a čtvrtém zápase," prohlásil Thomas, jehož další skvělý výkon v play-off tentokrát k úspěchu nevedl. Canucks jej v pěti finálových zápasech dokázali překonat jen šestkrát, přesto jsou blíže k tomu, aby proměnili svou třetí účast ve finále prvně ve vítěznou radost a po 41 letech účasti ve slavné soutěži zvedli nad hlavu Stanleyův pohár.

Sedin je na tým pyšný

Boston má na kontě pět triumfů, ale posledního dosáhl v roce 1972 a od té doby je ve finále už pošesté. Stále věří, že šanci ukončit půst nepustí. "Musíme dřít na doraz. Tvrdě pracujeme celý rok, abychom se dostali až sem. Musíme se dívat na pozitiva a možnost v pondělí se zase o krok ke Stanley Cupu přiblížit," prohlásil útočník Bruins Milan Lucic.

Po dvou zápasech v Bostonu byli na koni Bruins, teď Vancouver věří, že mu další povedené domácí vystoupení posílí sebevědomí. "Nedostali jsme nic zadarmo. Ale stále jsme se soustředili na hru. Museli jsme se bránit v několika oslabeních a vyrovnat se s různými věcmi. Poprali jsme s tím a jsem opravdu pyšný na tento tým," prohlásil kapitán Vancouveru Henrik Sedin.

Finále Stanleyova poháru hokejové NHL - 5. zápas:
Vancouver Canucks - Boston Bruins 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Branka a nahrávky: 45. Lapierre (Bieksa, Torres). Rozhodčí: Walkom, O'Rourke - Racicot, Miller. Vyloučení: 5:4. Bez využití. Střely na branku: 25:31. Diváci: 18 860. Stav série: 3:2.
Vancouver: Luongo - Bieksa, Ehrhoff, Edler, Salo, Tanev, Alberts - Burrows, H. Sedin, D. Sedin - Raymond, Kesler, Higgins - Hansen, Lapierre, Torres - Oreskovich, Malhotra, Glass. Trenér: Alain Vigneault.
Boston: Thomas - Chára, Seidenberg, McQuaid, T. Kaberle, Boychuk, A. Ference - Peverley, Krejčí, Lucic - Recchi, Bergeron, Marchand - Seguin, Kelly, Ryder - S. Thornton, Campbell, Paille. Trenér: Claude Julien.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články