Hlavní obsah

VIDEO: Boston vyhrál po 39 letech Stanleyův pohár, slaví i Krejčí a Kaberle

VANCOUVER

Sezóna NHL 2010-11 je u konce. V noci ze středy na čtvrtek středoevropského času se dohrál sedmý rozhodující zápas finále Stanleyova poháru, ve kterém nakonec uspěl tým Boston Bruins. Na ledě Vancouveru vyhrál poprvé v sérii, k vítězství 4:0 jej dvěma góly dovedli Patrice Bergeron a Brad Marchand. V dresu vítězů jsou i dva Češi - útočník David Krejčí a obránce Tomáš Kaberle.

Foto: Mike Blake, Reuters

Kapitán Bostonu Zdeno Chára se Stanleyovým pohárem

Článek
Fotogalerie

Oba týmy začaly sedmý zápas pořádně zostra, jak se sluší jeho důležitosti. Na každé straně napočítali statistici jen v první třetině kolem dvaceti tvrdých střetů a fanoušci se dočkali také prvního gólu. Bohužel pro domácí příznivce padl za záda Roberta Luonga, který nedochytal předchozí utkání v Bostonu.

Marchand v 15. minutě poslal puk do skrumáže před brankou, kde jej mezi nohama bránícího kapitána Vancouveru Henrika Sedina trefil Patrice Bergeron přesně k tyčce domácí branky. Sluší se přitom připomenout, že předchozích šest utkání letošního finále vyhrál vždy ten tým, který vstřelil první gól.

Brad Marchand oslavuje se střídačkou Bostonu gól ve finále proti Vancouverufoto: Reuters/Andy Clark

Boston v předchozích třech zápasech na ledě Vancouveru vstřelil dohromady jen dvě branky, ale v nejdůležitějším utkání sezóny tuto bilanci vyrovnal už během druhé třetiny. Marchand sice na úvod druhé části ještě trefil tyčku, ale v 33. minutě se dočkal gólu. Luongo před ním vyrazil střelu z dálky, Marchand sebral puk a po objetí branky jej se štěstím zasunul za gólmana.

Třetí katastrofa pro Vancouver následovala krátce před druhou přestávkou. Hostující kapitán Chára se sice v 37. minutě stal prvním vyloučeným zápasu, jenže při vlastním oslabení ujel Bergeron a i přes velkou snahu obránce Ehrhoffa dovezl puk až do domácí branky. Luongo inkasoval potřetí, což se mu před vlastními fanoušky ve finále ještě nestalo.

Zdeno Chára (vpravo) přebírá Stanley Cup od komisionáře NHL Gary Bettmanafoto: Reuters/Mike Blake

Tim Thomas na druhé straně zůstával oproti tomu neochvějnou jistotou Bostonu v brance. Z rovnováhy jej nevyvedl ani Daniel Sedin řítící se proti němu z pravé strany. Domácí zkusili už tři minuty před koncem základní hrací doby power play, ale jen tím definitivně pohřbili své šance na obrat. Puku se zhostil Marchand a svým druhým gólem přiblížil hosty k vítězné extázi.

Tomáš Kaberle (uprostřed) přebírá Stanley Cup od spoluhráče Thomasefoto: Reuters/Andy Clark

Ta naplno propukla po vypršení hrací doby, kdy Zdeno Chára jako teprve druhý evropský kapitán týmu NHL zvedl nad hlavu Stanleyův pohár. Po Recchim a Bergeronovi zvedl nad hlavu slavný pohár brankář Tim Thomas, který předtím obdržel Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play off. Hned po něm si Stanley Cup potěžkal Tomáš Kaberle, poté se dočkal i David Krejčí, který jako vůbec první český hráč v historii a teprve šestý Evropan vyhrál produktivitu play off.

Finále Stanleyova poháru, sedmý zápas:
Vancouver Canucks - Boston Bruins 0:4
Branky: 15. a 38. Bergeron, 33. a 58. Marchand
Konečný stav série: 3:4 na zápasy.

Reklama

Související témata: