Hlavní obsah

Noví vítězové NHL z Bostonu načali cestu za hokejovým grálem v Česku

Jirka G. NovákSport.cz

Dlouhých 39 let čekali fanoušci hokejového klubu Boston Bruins na další zisk Stanleyova poháru. Slavit mohli až po vítězství v sedmém finále na ledě Vancouveru, naposledy se takto radovali v roce 1972. Nového šampióna NHL měli před touto sezónou šanci vidět na vlastní oči i příznivci z České republiky, když Boston hrál přípravný zápas v Liberci a poté zahajoval NHL dvěma zápasy s Phoenixem v Praze.

Foto: Mike Blake, Reuters

Hokejisté Bostonu oslavují zisk Stanleyova poháru

Článek
Fotogalerie

Boston Bruins se v roce 1924 stali prvním týmem NHL z USA, první tým dával tehdy dohromady Art Ross, po kterém bude v budoucnu pojmenována cena pro nejproduktivnějšího hráče. Už ve své páté sezóně klub vyhrál svůj první Stanleyův pohár a další dva přidal v letech 1939 a 1941.

Další zlaté časy Bostonu následovaly během 70. let. Tým kolem legend Bobbyho Orra, Johna Bucyka a Phila Esposita získal pro Bruins další dva poháry (1970 a 1972), od té doby klub pětkrát prohrál ve finále. V posledních dvou případech (1988 a 1990) pokaždé Bruins ztroskotal na tehdejší dynastii Edmontonu s Messierem, Kurrim, Tikkanenem, a v prvním případě i Gretzkým.

Útočník Bostonu Horton (vpravo) v souboji s Jovanovskim z Phoenixu při loňském zápase v Prazefoto: Právo/Jan Handrejch

Na začátku 90. let v dresu Bostonu váleli hráči jako Ray Bourque, Adam Oates, nebo Cam Neely, výraznou stopu zde zanechal i první Čech v dresu s medvědem Vladimír Růžička. Jenže ve finále konference dobře složený tým pro změnu dvakrát po sobě zastavila hvězdná éra Pittsburghu v čele s Mariem Lemieux a Jaromírem Jágrem. Od té doby až do letoška Boston nikdy nepřešel přes druhé kolo play-off, pětkrát dokonce ve vyřazovací části chyběl.

Dlouhé čekání na úspěch v roce 2000 nevydržel hvězdný obránce Ray Bourque. Ikona klubu a dlouholetý kapitán týmu odešel do Colorada a splnil si sen o Stanleyově poháru v jiném dresu. Boston mezitím začal sázet na nové tváře, hlavním lídrem měl být Joe Thornton, který ale získal v roce 2006 Hart Trophy a Art Ross Trophy už jako hráč San Jose.

Tomáš Kaberle (uprostřed) na tréninku hokejistů Bostonufoto: ČTK/AP

Nová éra Bostonu nastala s příchodem slovenského obra Zdena Cháry a trenéra Clauda Juliena, který se koučování ujal v roce 2007. Třikrát po sobě sice v play-off neuspěl, ale postupně budoval jádro týmu kolem Cháry, brankáře Thomase a nadějných mladíků Bergerona, Krejčího, Marchanda nebo Lucice. V aktuální sezóně navíc defenzívu posílil jeden z nejžádanějších obránců NHL Tomáš Kaberle.

Zdeno Chára (vlevo) stříká šampaňské na spoluhráče z Bostonu po vítězství ve Stanleyově pohárufoto: Reuters/Ben Nelms

V základní části poslední sezóny NHL byl Boston třetím nejlepším týmem Východní konference a pyšnil se skvělou prací v defenzívě, méně inkasovaných gólů měli jen Vancouver a Nashville. V play-off se ale Medvědi pořádně nadřeli, když vyjma druhého kola odehráli každou sérii na sedm zápasů. Ve finále prohrávali 2:3 na zápasy, ale nakonec zlomili nepříznivou bilanci na ledě Vancouveru a slavili triumf.

Reklama

Související témata: