Hlavní obsah

Po hrbolaté cestě hrdinou šampionů. Ani nevím, co se dělo, říká Thomas

VANCOUVER

Tim Thomas. To byl hlavní důvod, proč se hokejisté Vancouveru nedočkali prvního vítězství ve Stanleyově poháru. Brankář Bostonu pochytal v sedmém rozhodujícím finále všech 37 střel domácího týmu a podruhé ve finálové sérii vychytal čisté konto. Vedle slavného poháru byl po zápase po zásluze oceněn i Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play off.

Foto: Andy Clark, Reuters

Tim Thomas s Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče play off NHL

Článek

Thomas je v 37 letech nejstarším držitelem Conn Smythe Trophy v historii a teprve druhým Američanem po Brianu Leetchovi, který trofej získal. "Je to jen cena, nejdůležitější je Stanley Cup. Od okamžiku, kdy poprvé nazujete brusle, sníte o takové chvíli. Pořád nemohu uvěřit, že se to opravdu stalo," zářil gólman po zápase.

"Tenhle tým má obrovský charakter. Pokaždé, když jsme byli v těžké situaci, tak jsme to zvládli. Dokladem toho je i naše vítězství v sedmém zápase na ledě soupeře," prohlásil Thomas, jenž zažil pořádně trnitou cestu na vrchol.

Rodák z Flintu v Michiganu se v NHL pořádně prosadil teprve před pěti lety, po protloukání v nižších zámořských soutěžích musel nejprve například zazářit ve finské lize. A nyní má vedle Stanley Cupu už druhou významnou individuální trofej NHL a očekává se, že podruhé získá i Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře soutěže.

Brankář Bostonu Tim Thomas padá do střely Burrowse z Vancouveru ve finále NHLfoto: Reuters/Mike Blake

"Každý, kdo zná příběh Tima Thomase, ví, že se v NHL prosadil po velmi hrbolaté cestě," říká trenér Bostonu Claude Julien. "To, že musel překonat tolik obtížných překážek, z něj udělalo obrovského bojovníka a perfektního gólmana pro naši organizaci. On nikdy nepodcenil jediný puk," dodal.

Thomase chválil i kouč poraženého Vancouveru Alain Vigneault. "Boston byl v posledním zápase opravdu silný a mohl se opřít o skvělého brankáře. Navíc dokázali skórovat z těžkých pozic před brankou a zasloužili si vyhrát," uznal. "Každý z nás je teď zklamaný. Hráči ze sebe vložili to nejlepší, aby uspěli, ale na konci pak zůstalo jen prázdno."

Thomas se stal hrdinou Bostonu, ale on sám si to příliš neuvědomuje. "Snažil jsem se nečíst žádné zprávy v médiích. Cítil jsem, že je to jediný způsob, jak se během play off udržet nohama na zemi. Vlastně ani pořádně nevím, jak celou naši cestu prožívali lidé ve městě," přiznal bezelstně brankář, jenž volné chvíle věnoval především manželce a třem dětem.

Těsně po zápase oznámil konec hokejové kariéry 43letý útočník Mark Recchi, který vyhrál Stanley Cup už potřetí ve své kariéře. V roce 1991 se radoval v dresu Pittsburghu, před pěti lety pak jako hráč Caroliny.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články