Hlavní obsah

Detroit má zájem o Jágra. Smlouva okolo miliónu dolarů plus bonusy

PRAHA

Detroit, hokejový klub z NHL, má jednat o příchodu Jaromíra Jágra do svých řad. Tuto informaci zveřejnil Detroit Free Press. V největším městě amerického státu Michigan by mohl nastat nový začátek devátého nejproduktivnějšího hráče v historii nejslavnější hokejové ligy světa. Po třech letech konec života a kariéry v Rusku. „Je to padesát na padesát,“ tvrdí český útočník.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hokejista Jaromír Jágr. Nabídky by byly, teď se jen rozhodnout.

Článek

Jágr rozvažuje na mnoha frontách. Prožívá týdny, které ještě nezažil. Za prvé v devětatřiceti letech řeší svůj další kontrakt. Možná poslední zahraniční. K tomu všemu se ujal mateřského Kladna, které se pokouší nastartovat a stabilizovat. Z hráče se stal přes noc manažerem, který nezačíná s obchodováním propisek pro školní jídelnu, ale řeší klub s rozpočtem desítek miliónů korun. Sám přiznal, že si připadá v tomto ohledu jako amatér. Tedy nelehké časy a spaní.

Po mistrovství světa se jevila nejreálnější varianta - Rusko. K dosavadnímu klubu Avangardu Omsk se přidal bohatý SKA Petrohrad, ten ale před pár dny námluvy ukončil. „Hokejový klub SKA ukončil jednání s Jágrem. Končíme tento příběh. Především díky rozpočtu, ten není z gumy. Kromě toho máme dost cizinců. Šest místo pěti (pět jich může hrát v jednom týmu) a Jágr by byl sedmý," řekl pro Sovětskij Sport generální manažer klubu Alexej Kasatonov.

Jaromír Jágr v dresu Omsku. Možná už jen historie.foto: www.khl.ru

V Rusku tak zbyla jedna vážná karta. A ta ze Sibiře, kde Jágr odehrál poslední tři sezóny. Pro návrat do Ameriky ale hovoří fakt, že Jágr může přes léto být, jednat a řešit Kladno a trénovat v Česku. Na přípravný kemp by mohl vyrazit až v září, což je plus pro Jágra manažera. V tomto má angažmá na Východ od hranic menší šanci. „Jednání probíhají, ale nebudeme se k tomu vyjadřovat,“ řekl Jaroslav Zídek, který hráče s čísle 68 v Rusku zastupuje. A informace z druhé strany? „To já nevím, nemám na starosti NHL, tohle neumím posoudit,“ dodal.

„Detroit jedná s Jágrovým agentem. Perspektiva tu je, ale s výhradami. Jágr má devětatřicet let a tři poslední sezóny strávil v Kontinentální lize. Posledním hráčem, kterého Rudá křídla přijala z KHL byl Jiří Hudler, a nešlo o jednoduchý návrat,“ připomněl Detroit Free Press.

Klub z města automobilů zaujala myšlenka, se kterou si pohrává. Co by tento nejproduktivnější Evropan v historii NHL mohl ještě dokázat v lize, která je všemi uznávána. Ale podle amerického serveru existují výhrady. Řešením by tak mohla mohla být roční smlouva a rozumná cena. A to okolo miliónu dolarů plus bonusy.

Dominik Hašek zažil v Detroitu hodně a Jágrovi radí: Zkus to.foto: ČTK/AP

Ale Detroit není sám, který má stát o služby českého forvarda. Laso mělo být hozeno i z Washingtonu, New Yorku Rangers. Hovoří se i o Montrealu a Pittsburghu. Když k tomu připočteme Omsk a Kladno, které by Jágra bralo hned, tak je jisté, že pokud bude olympijský vítěz, dvojnásobný mistr světa a dvojnásobný majitel prstenu pro výherce Stanley Cupu chtít hrát v příští sezóně, tak bude. Jen se neví kde.

„V Detroitu už tři roky nežiju, stejně si myslím, že pro Jardu by Red Wings byli ideálním místem pro pokračování kariéry. Z vlastních zkušeností vím, jak celý klub funguje a můžu mu to jenom doporučit,“ pověděl deníku Sport Dominik Hašek, který s tímto klubem dvakrát vyhrál Stanley Cup.

Reklama

Související témata: