Hlavní obsah

Chaos ve Vancouveru si vyžádal přes 150 zraněných a 100 zatčených

VANCOUVER

Nepokoje v ulicích Vancouveru po porážce v rozhodujícím sedmém finále o Stanleyův pohár mezi domácími Canucks a Bostonem (0:4) si podle policie vyžádaly nejméně 150 zraněných a přes stovku zatčených. Policie nyní čelí otázkám, jak je možné, že se situace tak rychle vymkla kontrole, a proč chaos v ulicích trval tak dlouho.

Foto: Anthony Bolante, Reuters

Fanynka Vancouveru pózuje fotografovi zatímco se za ní odehrávají nepokoje

Článek

Fanoušci Kosatek, kteří byli natěšení na oslavu historicky prvního Stanley Cupu v klubové historii, dali po neúspěchu průchod svému rozhořčení a zlobě, přičemž mnozí byli navíc posilněni alkoholem. Chuligáni obraceli na střechu a zapalovali auta, včetně těch policejních, rabovali obchody, rozbíjeli okna i výlohy a dostali se i do potyček s policií. Ta musela během násilností použít slzný plyn i oslňující světelné granáty.

Výsledkem tak jsou kromě zraněných, z nichž někteří jsou zranění vážně, a zatčených také mnohamilionové škody na majetku. Většina ze zatčených byla obviněna z porušování veřejného pořádku a opilosti na veřejnosti. Osm lidí však bylo zatčeno za trestné činy včetně vloupání, krádeže, výtržnictví a násilí. Dva z nich byli rovnou obviněni, čtyři čeká v budoucnu soud a dva byli propuštěni pro nedostatek důkazů.

Zraněno bylo i devět policistů. Těch sice zasahovaly stovky, někteří od chvíle, kdy se začal naplňovat nejhorší možný předpokládaný scénář, i na koních, ale proti sobě měli tisícovky fanoušků. Podle policie byla situace o to těžší, že se mezi skutečné fanoušky vmísily kriminální živly, které o sobě daly vědět již v minulosti při olympiádě ve Vancouveru.

Smutek hokejistů Vancouveru po sedmém finále Stanley Cupufoto: ČTK/AP

Ti samí vandalové řádili již během olympiády

"Zjistili jsme, že někteří ze zločinců, kteří se účastnili nepokojů, sehráli svoji roli již při projevech vandalismu během olympijských her. Tito kriminálníci a anarchisté se schovali za velkou masu lidí, která chtěla jen sledovat zápas. Když pak má tolik chuligánů stejný cíl a mají v úmyslu porušit zákon, je jen velmi obtížné je zastavit," vysvětlil policejní šéf Jim Chu, proč policii trvalo tři hodiny, než dostala situaci pod kontrolu.

Policie podle svého vyjádření postupovala podle předem stanoveného plánu, kdy chtěla zajistit pořádek ve Vancouveru kousek po kousku. Chu přesto připustil, že kdyby někdo dopředu věděl, jak moc se situace zvrhne, bylo by na místo povoláno již s předstihem mnohem více policistů.

Přesto se prý povedlo situaci i díky zkušenostem z minulosti zvládnout relativně dobře. Když Canucks prohráli ve finále Stanley Cupu před 17 lety s New Yorkem Rangers, škody na majetku byly vyčísleny na přibližně milion dolarů, 200 lidí bylo zraněno a proti více než 150 dalším bylo vzneseno obvinění. Tentokrát ale policie čelila třikrát většímu počtu lidí než v roce 1994 a situaci dostala pod kontrolu v polovičním čase.

Starosti měla ovšem také policie v městě vítězných Bruins v Bostonu. Během oslav zisku slavné trofeje bylo zatčeno minimálně sedm lidí. Jeden z fanoušků na základě obvinění z podněcování nepokojů a výtržnictví, další z úmyslného ničení majetku, když rozbíjeli zrcátka na zaparkovaných automobilech. Jeden muž byl obviněn z ublížení na zdraví poté, co měl údajně strčit do policisty.

Reklama

Související témata: