Hlavní obsah

VIDEO: Z Trenčína do Prahy přijel autobusem, teď Chára vozí Stanley Cup v dětském kočárku

PRAHA

Kapitán, který nejde přehlédnout, všechny převyšuje, v davu se vám určitě neztratí. Zdeno Chára a jeho 206 centimetrů jsou na ledě navíc umocněny bruslemi. Když zvedl před pár hodinami nad hlavu Stanley Cup, pomalu se nebe dotýkal. Tak se aspoň cítil, s Bostonem v NHL vyhrál pohár pohárů. Před patnácti roky bylo vše úplně jinak. Začal se psát příběh, který nyní došel vrcholu.

Foto: Bizuayehu Tesfaye, ČTK/AP

Zdeno Chára si razí cestu s pohárem před fanoušky.

Článek

Když přijel v sedmnácti letech na Spartu z Trenčína, neměl výstroj ani brusle. Do Holešovic se dokodrcal ze Slovenska autobusem, auto neměl. Navíc když přišel do haly, uklízečka ho poslala o sto metrů dále, tam kde je basketbalová hala. Nebylo divu při jeho výšce.

Po létech dřiny se ocitl ve výšinách, ale v hokeji. Auto už má a jeho roční plat dosahuje v přepočtu 130 miliónů korun. Chára junior rostl a rostl. Nejen do výšky, ale i výkony. Dnes je mu čtyřiatřicet.

„Měl jsem motivaci a podporu. Začalo to panem Henyšem až po trenéry na Spartě, kteří mi dali šanci. Jsem za to opravdu vděčný, strašně mi to pomohlo,“ řekl Chára na podzim, když přiletěl s Bostonem do Prahy.

„Je to krásné, když začnete spolupracovat se čtrnáctiletým chlapcem, který před vašima očima roste. Najednou má devatenáct, a vy si můžete říci: můj hráč,“ napsal zesnulý Jaromír Henyš v knize Hokejový agent vypovídá.

Kapitán Bostonu Zdeno Chára se Stanleyovým poháremfoto: Reuters/Mike Blake

„Můj malý mi telefonoval, že má pro mě dárek, po kterém jsem vždy nejvíce toužil - Stanleyův pohár,“ svěřil se pro sme.sk Chárův otec, který se neubránil slzám, když viděl syna zvedat nad hlavu ceněnou trofej. „Neměl to chlapec lehké, ale vždy našel vůli. Jsem rád, že po pokaženém mistrovství světa potěšil na konci sezóny slovenské fanoušky."

Po dvou a půl měsících se mohl oholit a kochat se pohárem, který skončil i v dětském kočárku, poté putoval s kapitánem za spoluhráči. Oslavy začínají nabírat obrátky. V létě se ukáže na Slovensku i v Česku. Chára směr Trenčín a Tomáš Kaberle s Davidem Krejčím zamíří do Česka.

Zdeno Chára (vlevo) stříká šampaňské na spoluhráče z Bostonu po vítězství ve Stanleyově pohárufoto: Reuters/Ben Nelms

„Musel jsem použít pořádně velké a ostré nůžky, než jsem ho oholil,“ přiznal Herald Firicino, u kterého slovenský obránce po týdnech opět uviděl svoji tvář. Pak se společně se zaměstnanci holičství fotili s pohárem. Podobných momentů zažije během léta ještě tisíce.

„Byla to velká pocta a privilegium. Tuhle chvíli si budu pamatovat do konce života. Věřím, že se brzy o radost podělím s rodinou, která mě vždy podporovala,“ vyznal se obrovitý zadák, který jako první po výhře nad Vancouverem přebral Stanley Cup do rukou.

Jak Henyš objevil Cháru
„Zdeno Chára byl můj kapitální kousek. Na toho nic nemá. To byl majstrštyk. Spoléhal jsem na to, že Amíci budou chtít největšího hokejistu na světě. Přitom stačilo málo a on nikdy nehrál hokej. Kdybych tenkrát neměl známého, co dělal s pumpovacíma bruslema, bylo po kariéře. Na Cháru s nohou šestnáctkou neexistovaly normální brusle. A ty pumpovací mu byly. S normálními bruslemi měl takové otlaky, že musel na operaci.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články