Hlavní obsah

Daniel Sedin může při předávání cen NHL napodobit bratra

LAS VEGAS

Slavnostní vyhlášení cen zámořské NHL, které bude hostit v noci ze středy na čtvrtek středoevropského času potřetí za sebou město hazardu Las Vegas, může opět po roce patřit jménu Sedin. Loňského krále Henrika Sedina ale na pódiu mezi oceněnými zastoupí jeho dvojče a spoluhráč z Vancouveru Daniel.

Foto: Chad Ziemendorf , Reuters

Daniel Sedin.

Článek

Třicetiletý Švéd Daniel Sedin stejně jako jeho sourozenec získal Art Ross Trophy pro vítěze produktivity základní části a je v nominaci na Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče podle Asociace profesionálních novinářů a Ted Lindsay Award pro nejlepšího hokejistu podle Hráčské asociace NHLPA. Ocenění by pro něj byla malou náplastí za prohrané finále Stanleyova poháru s Bostonem.

Henrik Sedin (vlevo).foto: Reuters/Mark Blinch

Henrik Sedin loni při slavnostním vyhlášení v Pearl Concert Theater v hotelu Palms převzal ještě Hartovu trofej, Cenu Teda Lindsaye (dřívější Lester B. Pearson Award) obhájil Alexandr Ovečkin z Washingtonu, jenž ovládl předávání cen v předchozích dvou letech. V této sezoně jeho úspěšnost už skončila.

Konkurent Perry

Daniel Sedin má u obou trofejí konkurenta v nejlepším střelci NHL Coreym Perrym z Anaheimu. Novináři do trojice o nejužitečnějšího hráče nominovali také Martina St. Louise z Tampy Bay, který jako jediný z této trojice už Hart Trophy převzal v roce 2004. U hráčů zase skončil mezi nejlepším triem St. Louisův klubový spoluhráč Steven Stamkos.

Daniel Sedin získal Art Ross Trophy se 104 body (41+63). Vévodil statistikám s 18 góly v přesilovkách, s třiceti kladnými body za účast na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech byl druhý mezi útočníky a s deseti vítěznými trefami byl třetí za Perrym a Ovečkinem.

O pět let mladší Perry v sezóně dlouho mezi kandidáty na trofeje nepatřil, ale v posledních 16 zápasech základní části si připsal 30 bodů za 19 gólů a 11 asistencí, čímž výrazně pomohl Anaheimu k postupu do play off. S 50 brankami získal poprvé v kariéře Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce a s 98 body skončil v produktivitě třetí. Stejně jako Daniel Sedin má šanci stát se hlavní hvězdou večera.

St. Louis, který o víkendu oslavil šestatřicáté narozeniny, skončil s 99 body (31+68) druhý v produktivitě. Je spolu s Louiem Erikssonem z Dallasu a Nicklasem Lidströmem z Detroitu i v nominaci na trofej Lady Byngové pro nejslušnějšího hokejistu NHL, když obdržel jen 12 trestných minut.

Jednadvacetiletý Stamkos se prosazoval hlavně v první polovině soutěže. Nasbíral celkem 91 bodů a vstřelil 45 branek, ale v druhé části ročníku stagnoval a v posledních 28 zápasech dal jen pět gólů.

Bostonský Thomas nejlepším brankářem?

V nominaci na dvě nejcennější trofeje základní části sice není gólman Bostonu Tim Thomas, ale ve své úžasné sezóně může dosáhnout na jiné ocenění. Po zisku Stanleyova poháru a Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off kandiduje na Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře, o které hlasují generální manažeři klubů.

Tim Thomas.foto: Reuters/Adam Hunger

Rozhodne se mezi ním, Robertem Luongem z Vancouveru, s kterým svedl úspěšný souboj ve finále Stanleyova poháru, a Pekkou Rinnem z Nashvillu. Thomas už má navíc jistou Roger Crozier Saving Grace Award pro gólmana s nejvyšší úspěšností zákroků v základní části.

Trofej Jamese Norrise pro nejlepšího obránce může už posedmé získat Švéd Nicklas Lidström z Detroitu, jenž je v nominaci pojedenácté za posledních třináct sezón. Uchází se o ni i vítěz z roku 2009 slovenský kapitán čerstvého vítěze NHL Zdeno Chára a také Shea Weber z Nashvillu. Lidström kandiduje i na Lady Byng Trophy a Cenu Marka Messiera pro vůdčí osobnost (spolu s Chárou a Shanem Doanem z Phoenixu).

Ceny bez Čechů

Letos si stejně jako loni žádný český hokejista cenu neodnese. Naposledy získal v roce 2009 David Krejčí z Bostonu Plus/Minus Award za nejlepší bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech. Krejčí patřil jako nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec play off ke kandidátům na Conn Smythe Trophy, ale Thomase nepředčil.

Přehled nominací na ceny NHL:
Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráč podle Asociace profesionálních hokejových novinářů): Corey Perry (Anaheim), Daniel Sedin (Vancouver), Martin St. Louis (Tampa Bay).
Ted Lindsay Award (nejužitečnější hráč NHL podle členů Hráčské asociace NHLPA): Corey Perry (Anaheim), Daniel Sedin (Vancouver), Steven Stamkos (Tampa Bay).
Vezina Trophy (nejlepší brankář): Roberto Luongo (Vancouver), Pekka Rinne (Nashville), Tim Thomas (Boston).
Calder Memorial Trophy (nejlepší nováček): Logan Couture (San Jose), Michael Grabner (New York Islanders), Jeff Skinner (Carolina).
Frank J. Selke Trophy (nejlépe bránící útočník): Pavel Dacjuk (Detroit), Ryan Kesler (Vancouver), Jonathan Toews (Chicago).
Jack Adams Award (nejlepší trenér): Dan Bylsma (Pittsburgh), Barry Trotz (Nashville), Alain Vigneault (Vancouver).
James Norris Memorial Trophy (nejlepší obránce): Zdeno Chára (Boston), Nicklas Lidström (Detroit), Shea Weber (Nashville).
Lady Byng Memorial Trophy (hokejový gentleman): Loui Eriksson (Dallas), Nicklas Lidström (Detroit), Martin St. Louis (Tampa Bay).
Bill Masterton Memorial Trophy (vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji): Ray Emery (Anaheim), Daymond Langkow (Calgary), Ian Laperriere (Philadelphia).
NHL Foundation Player Award (za charitativní činnost): Dustin Brown (Los Angeles), Mike Green (Washington), Daniel a Henrik Sedinové (Vancouver).
Mark Messier Leadership Award (pro vůdčí osobnost): Zdeno Chára (Boston), Shane Doan (Phoenix), Nicklas Lidström (Detroit).
General Manager Of The Year Award (nejlepší generální manažer): Mike Gillis (Vancouver), David Poile (Nashville), Steve Yzerman (Tampa Bay).
Přehled již jistých vítězů trofejí:
Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráč základní části NHL): Daniel Sedin (Vancouver) - 104 bodů.
Maurice Richard Trophy (nejlepší střelec): Corey Perry (Anaheim) - 50 branek.
William M. Jennings Trophy (pro brankáře z týmu, který v základní části NHL obdržel nejmenší počet branek): Roberto Luongo a Cory Schneider (oba Vancouver) - 185 inkasovaných gólů.
Roger Crozier Saving Grace Award (nejvyšší úspěšnost zákroků v základní části NHL): Tim Thomas (Boston).
Conn Smythe Trophy (nejužitečnější hráč play off): Tim Thomas (Boston).
Plus/Minus Award (nejlepší bilance účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách v základní části): Zdeno Chára (Boston).

Reklama

Související témata: