Hlavní obsah

Vokoun: Florida mlčí, ale poptávka po mně snad je

Stále je bez práce. Do konce června musí hokejový gólman Tomáš Vokoun čekat na případnou nabídku Floridy, kde mu končí kontrakt. Pokud žádnou neobdrží, stane se 1. července poprvé v kariéře volným hráčem a může začít jednat o angažmá s kterýmkoli klubem NHL. Věří, že pak vše půjde rychle, a už příští sobotu, v den svých 35. narozenin, by rád znal své nové působiště.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Vokoun

Článek

Jak aktuálně vypadá vyjednávání o nové smlouvě?

Florida sice po sezóně vyjádřila zájem bavit se o uzavření nového kontraktu, jenže pak jsem už žádnou další nabídku nedostal. A než získám status volného hráče, nikdo jiný mi nic nabízet nesmí. Ani já žádné kroky činit nemůžu. Na tahu je Florida a její jednání se nedá dost dobře odhadnout. Ještě mě sice může do konce měsíce vyměnit, ale to nesmí udělat bez mého svolení.

Nemrzí vás, že po čtyřech letech vašich služeb Panthers takhle váhají?

Beru to tak, že jde v určitém směru o obchod a každý generální manažer se snaží udělat to nejlepší pro svůj klub a osobní pocity v tom asi nemohou hrát roli. Samozřejmě mě ale trochu překvapilo, že když nejprve naznačili zájem, tak pak neudělali ten další krok. Ale že bych z toho byl vyloženě špatný, tak to určitě ne…

Takže pokud vám Florida do konce měsíce nepředloží návrh, jste rozhodnutý jít jinam?

Abych se přiznal, já už vlastně od Floridy nic nečekám a jsem připravený na to, že prostě budu volný hráč. Panthers mlčí a já chci chytat tam, kde mě chtějí, a ne být v týmu někde jen proto, že jsem tam dlouho byl. Přece jen mám nějakou kvalitu a nebojím se, že by o mne nebyl zájem. Věřím, že s někým hned začátkem července podepíšu. Jenom je otázka, s kým a za kolik, samozřejmě.

Co pro vás bude při rozhodování důležitější? Klub, nebo finanční podmínky?

Myslím si, že to bude kombinace obojího, ale může jít i o kompromis. Přece jen mi za pár dnů bude 35 let a chci se rozhodovat podle pocitu, co bude nejlepší řešení pro mě. Určitě ale sehraje roli i to, na jak dlouho by smlouva byla.

Kde by mohl chytat Vokoun
Florida – Panteři teď mají pod smlouvou pouze gólmana Clemmensena, který ale post jedničky týmu NHL zastával jen při Brodeurově dlouhodobém zranění v New Jersey.
Colorado – Slovenskému gólmanovi Budajovi skončil kontrakt, v týmu by se český brankář potkal také s krajanem Hejdukem.
Tampa Bay – Smlouvy vypršely Smithovi i Rolosonovi, který sice v play-off podával v brance Lightning skvělé výkony, ale už je mu 41 let.
Phoenix – Práva na ruského gólmana Bryzgalova přepustili Kojoti Philadelphii. K náhradníku LaBarberovi nutně potřebují jedničku.

Máte nějak nastavená kritéria?

Až nabídky dostanu, tak všechny tyhle věci zhodnotím. Zase není tolik mužstev, která potřebují brankáře, aby to pro mne bylo neřešitelné dilema. Nepředpokládám, že bych se neměl o čem rozhodovat, protože poptávka po mně snad je.

V zámoří se píše o možném zájmu Phoenixu, Tampy, Colorada či Philadelphie. Mapujete si situaci?

Pohybuju se v NHL už dlouho, takže vím, kde kdo z brankářů je a jaké jsou perspektivy ohledně tohoto postu. Znám své schopnosti a tuším i možnosti klubů. Umím si sice pořád ještě představit pokračování na Floridě, ale bohužel jsem tam ani jednou nezažil play off, a tak je pro mne lákavá i možnost dostat se do mužstva, které má šanci vyhrát Stanley Cup.

Netlačí vás ale rodina trochu do toho, abyste zůstal na Floridě, kde se manželce i dcerám líbí?

Určitě beru na jejich pohled velký zřetel, na druhou stranu je ale hokej moje práce a myslím, že celá rodina benefituje z věcí, které máme díky němu nadstandardní. Možnost stěhování určitě příjemná není, jenže každá mince má dvě strany a zrovna tohle nemůžu moc ovlivnit. Nejsem člověk, který by šel někam bez rodiny, a taky vím, že moje holky půjdou za mnou.

Vracíte se teď jednat do zámoří, nebo to necháváte na svém agentovi Deutschovi a počkáte si na výsledek doma v Česku?

My jsme se s rodinou z Ameriky vrátili teprve minulý čtvrtek, takže určitě teď budeme v České republice a pak se samozřejmě zařídím podle toho, kde bude moje působiště. Ani se nechystám nikam na dovolenou, dokud nebudu mít něco podepsaného.

Máte pocit, že nyní stojíte na určité křižovatce kariéry?

Spíš jde o přirozený vývoj. Nemůžu ve svém věku čekat, že mi někdo nabídne osmiletou smlouvu, ale ještě si myslím, že umím podat výkon a patřím k nejlepším brankářům NHL, takže nemám obavu, že by zájem vůbec nebyl. Nemohu si ale vybrat, v jaké situaci vstoupím do toho konkrétního mužstva a třeba jestli je v tu chvíli nahoře nebo dole.

Měl jste na stole i lukrativní nabídku z Omsku, proč jste ji odmítl?

Věřím, že pořád mám před sebou kariéru v NHL a i z rodinného hlediska je pro mě lepší další působení v zámoří. Nabídka z Ruska byla časově senzitivní a v té chvíli jsem nebyl ochoten se rozhodnout. I když byla finančně hodně zajímavá. Poděkoval jsem za ni a odmítl.

Leží vám vaše hokejová budoucnost teď hodně v hlavě?

Je mi jasné, že nebudu hrát hokej věčně, ale zatím mě pořád baví, zdraví mám v pořádku… Kdybych necítil, že na to mám, tak bych celou věc radikálně řešil. Sice pořád ještě nevím, kde budu chytat, ale už se chystám na další sezónu, těším se na ni a vím, že hokej budu hrát dál.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články