Hlavní obsah

Hartovu trofej získal Perry, Cenu Teda Lindsaye Daniel Sedin

Kanadský útočník Corey Perry z Anaheimu převzal na slavnostním vyhlášení cen zámořské NHL v Las Vegas prestižní Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče základní části podle Asociace profesionálních hokejových novinářů. Cenu Teda Lidsaye pro nejlepšího hráče podle hráčské asociace NHLPA získal švédský útočník Daniel Sedin z Vancouveru.

Foto: Julie Jacobson, ČTK/AP

Hokejista Daniel Sedin s trofejí Art Ross Trophy a Cenou Ted Lindsey

Článek

Oba kandidáti na nejcennější trofeje tak byli králi večera v Pearl Concert Theater v Palms Casinu. Šestadvacetiletý Perry si odnesl i Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce a o čtyři roky starší Daniel Sedin Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče, kterou loni přebíralo jeho dvojče a spoluhráč Henrik Sedin.

Daniel Sedin ale potom přišel znovu na podium v jiné chvíli než loni jeho bratr. Ten má Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče a v souboji o Ted Lindsay Award jej předčil Alexandr Ovečkin z Washingtonu. Nyní slyšel své jméno jako poslední při dvouhodinovém ceremoniálu Perry, který získal v této sezoně svou první individuální trofej v kariéře.

"Jsem opravdu překvapený. Musím hlavně ocenit své spoluhráče a také rodinu a přátele," prohlásil Perry, který v roce 2007 získal s Anaheimem Stanleyův pohár a loni s Kanadou zlato na olympijských hrách ve Vancouveru.

Měl úžasný konec sezony, když v posledních 16 zápasech nastřílel 19 branek a pomohl Anaheimu k posunu z jedenáctého na čtvrté místo Západní konference. Tabulku střelců vyhrál s rovnými 50 góly. "Corey měl skvělý závěr ročníku a pomohl svému týmu do play off. Trofej se zaslouží," okomentoval to Daniel Sedin.

Švédský útočník pomohl Vancouveru k vítězství v základní části a k prvnímu zisku Prezidentovy trofeje v klubové historii. Produktivitu vyhrál se 104 body za 41 branek a 63 asistencí. V boji o Stanleyův pohár ale Vancouver podlehl až v sedmém finálovém zápase Bostonu a týden po prožitém zklamání zástupci klubu přebírali v Las Vegas řadu ocenění za povedenou dlouhodobou část.

Vedle Sedina byl vyhlášen také Ryan Kesler nejlépe bránícím útočníkem a odnesl si Selke Trophy, Roberto Luongo a Cory Schneider převzali William Jennings Trophy pro brankáře týmu s nejmenším počtem inkasovaných branek, o které bylo jasno hned po skončení základní části, a Mike Gillis získal Cenu pro nejlepšího generálního manažera roku. "Je to krásné, ale vyměnil bych to za Stanley Cup," nezapřel Gillis přetrvávající hořkost po finálové prohře.

Vezinovu trofej získal Thomas

Stejně jako ve finále Stanleyova poháru prohrál Luongo pomyslný souboj s Timem Thomasem, tentokrát o Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře. Sedmatřicetiletá opora Bostonu završila skvělý ročník, v němž získala Stanleyův pohár, Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off a také Roger Crozier Saving Grace Award pro gólmana s nejvyšší úspěšností zákroků.

Thomas bilancí 93,8 procenta překonal rekord českého gólmana Dominika Haška ze sezony 1998/1999, v níž měl slavný Čech v dresu Buffala úspěšnost 93,6 procenta. Svými čísly a trofejemi se americký brankář, jenž se stal jedničkou Bruins až ve 32 letech, moc nezabývá. "Stále hraji a cítím, že mám před sebou ještě další dobré roky. Mým cílem je se stále zlepšovat," prohlásil dvojnásobný držitel trofeje Thomas.

Už posedmé byl vyhlášen nejlepším obráncem čtyřicetiletý Švéd Nicklas Lidström z Detroitu a vyrovnal tak sbírku bývalého hráče Montrealu a New York Rangers Douga Harveyho. Osmkrát získal Norris Trophy jen Bobby Orr a legendu Bostonu může Lidström ještě minimálně vyrovnat, protože se rozhodl další rok pokračovat v dresu Red Wings. Lidström předčil v nejtěsnějším souboji v sedmapadesátileté historii této trofeje Sheau Webera z Nashvillu o devět a Slováka Zdena Cháru z Bostonu o 48 bodů.

Chára si odnesl cenu Marka Messiera za vůdčí schopnosti. "Být vybrán někým takovým jako je Mark je velké ocenění. Lídrem se člověk nestane přes noc. Pro mě bylo skvělé, že jsem přišel do Bostonu a mám tak skvělé spoluhráče. V předešlých letech jsem se učil od zkušených hráčů," prohlásil kapitán vítězů Stanley Cupu.

Calder Trophy pro nejlepšího nováčka získal útočník Jeff Skinner z Caroliny, Jack Adams Award pro nejlepšího trenéra Dan Bylsma z Pittsburghu, Lady Byng Memorial Trophy pro hokejového gentlemana Martin St. Louis z Tampy Bay, Bill Masterton Memorial Trophy za vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji Ian Laperriere z Philadelphie, NHL Foundation Player Award za charitativní činnost Dustin Brown z Los Angeles a King Clancy Memorial Trophy za humanitu Doug Weight z New Yorku Islanders.

Vítězové cen NHL:
Hart Memorial Trophy (nejužitečnější hráč podle Asociace profesionálních hokejových novinářů): Corey Perry (Anaheim).
Ted Lindsay Award (nejužitečnější hráč NHL podle členů hráčské asociace NHLPA): Daniel Sedin (Vancouver).
Vezina Trophy (nejlepší brankář): Tim Thomas (Boston).
Calder Memorial Trophy (nejlepší nováček): Jeff Skinner (Carolina).
Frank J. Selke Trophy (nejlépe bránící útočník): Ryan Kesler (Vancouver).
Jack Adams Award (nejlepší trenér): Dan Bylsma (Pittsburgh).
James Norris Memorial Trophy (nejlepší obránce): Nicklas Lidström (Detroit).
Lady Byng Memorial Trophy (hokejový gentleman): Martin St. Louis (Tampa Bay).
Bill Masterton Memorial Trophy (vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji): Ian Laperriere (Philadelphia).
NHL Foundation Player Award (za charitativní činnost): Dustin Brown (Los Angeles).
Mark Messier Leadership Award (pro vůdčí osobnost): Zdeno Chára (Boston).
General Manager Of The Year Award (nejlepší generální manažer): Mike Gillis (Vancouver).
King Clancy Memorial Trophy (za humanitu): Doug Weight (New York Islanders).
Přehled již dříve jistých vítězů trofejí:
Art Ross Trophy (nejproduktivnější hráč základní části NHL): Daniel Sedin (Vancouver) - 104 bodů.
Maurice Richard Trophy (nejlepší střelec): Corey Perry (Anaheim) - 50 branek.
William M. Jennings Trophy (pro brankáře z týmu, který v základní části NHL obdržel nejmenší počet branek): Roberto Luongo a Cory Schneider (oba Vancouver) - 185 inkasovaných gólů.
Roger Crozier Saving Grace Award (nejvyšší úspěšnost zákroků v základní části NHL): Tim Thomas (Boston).
Conn Smythe Trophy (nejužitečnější hráč play off): Tim Thomas (Boston).
Plus/Minus Award (nejlepší bilance účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách v základní části): Zdeno Chára (Boston).
První All Star tým: Tim Thomas (Boston) - Nicklas Lidström (Detroit), Shea Weber (Nashville) - Corey Perry (Anaheim), Henrik Sedin, Daniel Sedin (oba Vancouver).
Druhý All Star tým: Pekka Rinne (Nashville) - Zdeno Chára (Boston), Ľubomír Višňovský (Los Angeles) - Martin St. Louis, Steven Stamkos (oba Tampa Bay), Alexander Ovečkin (Washington).
All Star tým nováčků: Corey Crawford (Chicago) - John Carlson (Washington), P.K. Subban (Montreal) - Jeff Skinner (Carolina), Logan Couture (San Jose), Michael Grabner (New York Islanders).
Týmové trofeje v ročníku 2010/11:
Stanley Cup: Boston Bruins.
Prince of Wales Trophy (vítěz Východní konference): Boston Bruins.
Clarence S. Campbell Bowl (vítěz Západní konference): Vancouver Canucks.
Presidents' Trophy (nejlepší tým základní části): Vancouver Canucks.

Reklama

Související témata: