Hlavní obsah

VIDEO: Střelec, rváč a hlavně dříč - to je nový vítěz Hart Trophy Perry

PRAHA

Mohla to být rodinná oslava švédských bratří Sedinů. Kdyby Daniel vyhrál Hart Trophy, napodobil by tak své dvojče Henrika, který nejprestižnější trofej hokejové NHL vyhrál před rokem. Plány jim ale překazilo překvapení slavnostního večera v Las Vegas Corey Perry, jenž nakonec v zápolení o cenu pro nejužitečnějšího hráče NHL dostal v hlasování novinářů přednost. Ne tolik medializovaný hráč se náhle zařadil mezi největší hokejové hvězdy současnosti.

Foto: Mark Damon, Reuters

Corey Perry a jeho ocenění - Hart Trophy a Maurice Richard Trophy

Článek

"Nepřišel jsem na ceremoniál s nějakými očekáváním, prostě jsem si to chtěl hlavně užít. Když pak vyslovili moje jméno, byl jsem trochu v šoku," přiznal Corey Perry. "Když se podíváte na to, jakou sezónu měli ostatní dva - jeden z nich překonal stobodovou hranici - tak bylo těžké odhadnout výsledek," dodal útočník Anaheimu.

Jeho největší konkurent Daniel Sedin, jenž obdržel Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče a s bratrem dotáhl Vancouver až do finále Stanley Cupu, bral porážku sportovně. "Corey měl úžasnou sezónu a svému týmu hodně pomohl. Očekával jsem, že vyhraje, takže nejsem zklamaný," řekl.

Moc často se nestává, že by cenu pro nejužitečnějšího hráče NHL vyhrál hokejista z týmů sídlících ve slunné Kalifornii. Před Perrym to dokázali jen Joe Thornton ze San Jose (2006) a Wayne Gretzky při působení v Los Angeles (1989). "Tohle je historický den pro Perryho i celou organizaci Anaheim Ducks. Corey si cenu zaslouží, tvrdě po celou sezónu dřel pro svůj tým," prohlásil generální manažer Anaheimu Bob Murray.

Corey Perry (vlevo) se spoluhráči z Anaheimu Getzlafem a Kunitzemfoto: ČTK/AP/Terry Gilliam

Šestadvacetiletý Perry vynikal už během juniorských let v ontarijské lize, kdy čtyři roky válel za London Knights. V posledních dvou sezónách překonal stobodovou hranici v kanadském bodování a v roce 2005 dotáhl tým k vítězství v Memorial Cupu. Ve stejném roce hrál na MS dvacítek v jednom útoku s Crosbym a Bergeronem a Kanada i jejich zásluhou slavila po osmi letech zlato.

Na vstup do NHL si ale dynamické pravé křídlo muselo vzhledem k výluce počkat. Část sezóny 2005/06 ještě strávil i na farmě v Portlandu, ale od dalšího ročníku už byl pevnou součástí Anaheimu a brzy se stal i jedním z tahounů týmu, který v roce 2007 vyhrál Stanley Cup. Loni reprezentoval Kanadu na mistrovství světa i olympiádě ve Vancouveru, kde domácí slavili triumf.

Corey Perry jako reprezentant Kanady na loňském MS, vlevo spoluhráč Stamkosfoto: ČTK/AP/Jens Meyer

Už od juniorských let Perry střílel hodně branek, ale také se nevyhýbal tvrdým soubojům, které nesčetněkrát končily i bitkami se soupeři. Za poslední roky jich v každé sezóně absolvoval několik a tak často v jeho statistice narůstal i počet trestných minut. Letos jich držitel Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce nasbíral 104.

Především ale střílel góly, jeho 50 branek nemělo konkurenci. Devatenáct z nich navíc zaznamenal v posledních 16 zápasech a právě díky němu se Anaheim tehdy odpíchl z jedenácté až na čtvrtou příčku v Západní konferenci. V play-off to ale moc nepomohlo - Kačeři vypadli už v prvním kole s Nashvillem.

Teď je Corey Perry držitelem prestižní Hart Trophy a zařadil se po bok takových velikánů jako Howe, Gretzky, Lemieux, nebo Ovečkin. "Na téhle trofeji je opravdu pozoruhodný výpis jmen. Bude mi chvíli trvat, než si uvědomím, čeho jsem dosáhl. Jsem hodně emotivní člověk a najednou si připadám, jako když jsme s týmem vyhráli Stanley Cup. Tehdy jsem i plakal...," zakončil Perry.

Reklama

Související témata: